< Ajankohtaista
11.03.2017

Sipoo on saanut oman nimikkoleivonnaisen

Sipoo on saanut oman nimikkoleivonnaisen
Kilpailun Sipoo-leivonnaisesta on voittanut puolukkaleivos ruisporkkanapohjalla. Sipoo-leivonnaisen on luonut sipoolainen Nina Vähätörmä.

Voittajaleivonnainen täytti kaikki kilpailussa asetetut kriteerit.

– Tämä hyvä puolukkamousseleivonnainen, joka oli kuorrutettu puolukkakinuskilla, edustaa kaikkea, mistä Sipoo on tunnettu: maaseutukunta, jossa on paljon metsää ja peltoja. Leivonnaisessa kohtaavat hapan puolukkamousse ja makea puolukkakinuski, mitkä luovat täydellisen tasapainon, sanoi juryn puheenjohtaja Anders Wikström, Koko Suomi leipoo kilpailun voittaja vuodelta 2013.

Sipoo-leivonnaisen luojan ja kilpailun voittajan mukaan Sipoosta puhuttaessa mieleen nousee kolme vahvaa ajatusta: suuret peltoaukeat, metsät rikkaine luonnonvaroineen ja marjoineen sekä Ingman maitotuotteineen. Näistä mielikuvista syntyy ruisporkkanapohjalle nostettu puolukkamousse ja makua pehmentävä valkosuklaa. Leivoksen kruunaa herkullinen puolukkakinuski.

- Kinuskinhan toivat sipoolaiseen ruokaperinteeseen jo tsaarien ajalla venäläiset keittäjät Kuninkaantietä kulkiessaan, Vähätörmä kertoo.

12 leivonnaista oli mukana kilpailussa

Leivonnaiskilpailussa oli mukana 12 leivonnaista. 28 henkilön jury maisteli ja arvioi leivonnaisia tänään (11.3.2017) Lukkarin koululla. Tarkan tuomaroinnin jälkeen juryn puheenjohtaja Anders Wikström julisti voittajan.

Leivonnaiskilpailun voittaja Nina Vähätörmä palkittiin 300 euron stipendillä. Voittajaleivonnaista tullaan tarjoamaan muun muassa kunnan tilaisuuksissa.

Makeaa nimikkoleivonnaista etsittiin kaikille sipoolaisille avoimella kilpailulla. Kilpailuun saivat osallistua niin yksityishenkilöt kuin yritykset ja yhdistykset, kunhan ne ovat sipoolaisia.

Kilpailuehtojen mukaan leivonnaisen oli oltava kuljetettavissa ja sitä täytyi voida valmistaa isoja määriä. Lisäksi leivonnaisen piti sisältää vähintään yksi seuraavista aineista: peruna, porkkana, puolukka.

Kunta on pidättänyt oikeuden muokata Sipoo-leivonnaisen ulkonäköä.

Voittajaleivoksen resepti tässä linkissä.


Sipoo-leivonnaisen luonut sipoolainen Nina Vähätörmä palkittiin.


Viimeksi muokattu
11.03.2017