< Ajankohtaista
13.06.2018

Sipoossa aurinkoenergia kiinnostaa

Nikkilässä ravintola Elsiessä 7.5.2018 järjestetty asukasilta keräsi kiinnostuneita kuulemaan aurinkoenergiaratkaisuista.

Tilaisuudessa energia-asiantuntija Janne Käpylehto esitteli aurinkoenergian hyödyntämistä maailmalla ja meillä Suomessa sekä kertoi konkreettiset vinkit aurinkosähkön hankkimiseen kotiin ja mökille. Maailmalla aurinkoenergian kapasiteetti kasvaa jatkuvasti teknologian kehittymisen ja halpenemisen myötä. Myös Suomessa aurinkoenergian hyödyntäminen kannattaa, sillä Etelä-Suomessa on mahdollista tuottaa sama määrä sähköä kuin Pohjois-Saksassa.

Samoin yksityiskäytössä olevien aurinkopaneelien suosio lisääntyy. Aurinkopaneelit ovat kätevä tapa hankkia puhdasta sähköä tai saada sähköä paikkaan, jonne sitä ei verkon kautta tule. Lisäksi aurinkopaneelien hankinta on pitkäikäinen investointi. Janne Käpylehdon mukaan oikein asennetun voimalan huollontarve on olematon, koska aurinkopaneelissa ei ole liikkuvia osia ja tekninen käyttöikä on kymmeniä vuosia. Aurinkopaneelien hankkimisen nähdään myös nostavan kiinteistön arvoa.

Toisena tilaisuuden puhujana oli lupa-arkkitehti Tytti Mäntyoja Sipoon kunnan rakennusvalvonnasta. Hän kertoi aurinkopaneelien hankinnasta lupaviranomaisen näkökulmasta. Sipoossa aurinkopaneelien hankkiminen ei yleensä vaadi lupaa. Toimenpidelupaa tulee kuitenkin hakea ennen aurinkopaneelien asentamista, mikäli paneelit vaikuttavat merkittävästi maisemaan tai rakennuksen julkisivuun tai jos paneelit asennetaan suojeltuun rakennukseen tai arvokkaaksi luokiteltuun ympäristöön. Lupaa pitää hakea myös, mikäli järjestelmä on tarkoitettu useammalle kiinteistölle.

Tilaisuuden lopuksi verkkoliiketoiminnan johtaja Osmo Auvinen Keravan Energialta esitteli Keravan Energian aurinkosähköpalveluita sekä kertoi, miten kodin aurinkopaneelit kytketään sähköverkkoon. Tulevaisuuden kehitysnäkyminä ovat uusiutuvan energian tuotantomuotojen lisääntyminen ja hajautettu energiantuotanto, joita Keravan Energian älykäs sähköverkko osaltaan tukee.

Tilaisuuden järjestivät Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Sipoon kunta.

Katso Janne Käpylehdon ja Osmo Auvisen vinkit aurinkopaneelien hankintaan täällä (esitykset ovat vain suomeksi).


Viimeksi muokattu
13.06.2018