< Ajankohtaista
08.11.2018

Sosiaalisen robotin käyttöä tutkittiin ikäihmisten arjessa Sipoossa asumisyksikkö Iltaruskossa

Sosiaalisen robotin käyttöä tutkittiin ikäihmisten arjessa Sipoossa asumisyksikkö Iltaruskossa
–Haluatko lähteä kanssani musiikkimatkalle, Ritva? Kysyy Pepper-robotti tuetun asumisen yksikössä Iltaruskossa Sipoossa asukkaalta Ritva Hildéniltä. Robotti saa vastaukseksi kyllä.

–Aloitetaan matka kuuntelemalla kappale ajalta, jolloin olit kolmevuotias lapsi, Pepper-robotti sanoo ja alkaa pian soittaa kappaletta "Kohtalokas Samba" Georg Malmsténin esittämänä.

Sosiaalinen robotti Pepper oli Iltaruskon asukkaiden arjessa käytössä viiden viikon ajan loka-marraskuussa 2018. Kyse on tutkimuksesta, jossa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkijat tutkivat, mitä robotti voisi tuoda ikäihmisten arkeen ja minkälaista vuorovaikutus robotin ja ihmisen välillä on arjessa. Tutkimus on osa monivuotista hanketta Robotit ja hyvinvointipalveluiden tulevaisuus (ROSE), jota rahoittaa Suomen Akatemia ja koordinoi Aalto-yliopisto. Sipoon kunnan ikääntyneiden palvelut toimii hankkeessa eräänlaisena elävänä laboratoriona (Living Lab).

Osana hanketta Laurea-ammattikorkeakoulun tutkijat haastattelivat Sipoossa ensin ikäihmisiä ja kotihoidon työntekijöitä. Tutkija Jaakko Porokuokka kertoo, että haastatteluaineistosta poimittiin ideoita, mihin robottia voisi olla mielekkäästi käyttää ikäihmisten arjessa.

– Maailman menon seuraaminen, musiikki ja yhteydenpito läheisiin ihmisiin nousivat haastatteluista. Tähän tutkimukseen valittiin kolme palvelua, jotka ovat Hilda-musiikkimuistelu, sähköpostipohjainen viestintäpalvelu ja uutistenlukija, Porokuokka sanoo.

Muistoja mieleen musiikilla

Sipoon Iltaruskossa Pepper-robotti luki ääneen Ylen verkkouutisia ja soitti musiikkia ikäihmisen lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta sekä ruokki muistoja kertomalla ja näyttämällä kuvia soitettavan kappaleen aikakauden tapahtumista. Lisäksi kokeiltiin sähköpostin lähettämisestä siten, että robotti kirjoittaa ja lähettää viestejä Iltaruskon asukkaiden puheen perusteella. Viestintäpalvelu ei kuitenkaan lähtenyt tutkimuksen aikana toimimaan toivotulla tavalla. Robotti ei esimerkiksi kirjoittanut aina oikein suomenkielistä puhetta.

– Kun Ritva sanoi viestin otsikoksi "Moi, Jaakko", se kirjoitti maljakko, Porokuokka kuvailee.

Eniten Iltaruskon asukkaat vaikuttavat käyttäneen robotin musiikkimuistelu-palvelua.

– Minä tykkään. On sellaisia kappaleita, kun olen itse ollut ihan pieni, Hildén kertoo.

Pepper-robotti koodattiin tunnistamaan Iltaruskon asukkaat kasvojen perusteella. Se tietää myös asukkaan iän ja etunimen. Hoitohenkilökunnan tehtäväksi jäi vain robotin virran laittaminen päälle aamuisin.

Samoja asioita, joita robotti tekee, pystyisi toteuttamaan myös tabletin avulla, mutta tutkijoiden mukaan robotti on lähestyttävämpi ja käytettävämpi.

– Robotti toimii niin, ettei käyttäjän tarvitse ymmärtää teknologiasta mitään, vaan robotti ymmärtää puheesta, Porokuokka kertoo.

"Synnyttää vuorovaikutusta"

Iltaruskossa tehdyn tutkimusjakson aineistoa ei ole vielä analysoitu. Tutkija ja yliopettaja Paula Lehdon mukaan näyttää kuitenkin selvästi siltä, että robotti on otettu hyvin vastaan.

– Asukkaissa on aktiivisia käyttäjiä ja robotti toimii ärsykkeenä. Asukkaat alkavat heti keskustella musiikkiohjelmasta tai aiemmasta kokemuksesta musiikin kautta. Eli robotti synnyttää vuorovaikutusta myös ikäihmisten välille, Lehto kertoo.

Hildén kertoo hämmästyneensä ensimmäisellä kerralla, kun robotti puhui.

– Ääni siinä on ihan toisenlainen (kuin ihmisellä). Kyllä se hyvä on, mutta ei petikaverina vielä, Hildén nauraa.

Toinen Iltaruskon asukas Marja-Leena Rämö on myös käyttänyt paljon Pepper-robottia - jopa niin paljon, että toivoisi vaihtelua robotin musiikkiin. Robotilla oli käytössään tutkimuksen aikana satakunta kappaletta.

– Olisihan se, jos tuollainen tulisi aamulla herättämään. Minä tykkäisin, Rämö sanoo.


Kuvassa Pepper-robotti, Marja-Leena Rämö ja Ritva Hildén.

Ei korvaa ihmistä

Lehto ja Porokuokka arvioivat, että jo lähitulevaisuudessa robotit voisivat olla kotihoidossa hoitohenkilökunnan puolesta esimerkiksi muistuttamassa asioista, kuten että on aika ottaa lääke, tai vaikka noutamassa lääkäriin unohtuneita silmälaseja.

-Robottien avulla voitaisiin päästä siihen, että henkilökunta voi käyttää enemmän aikaa asioihin, joita taas robotti ei voi tehdä, Lehto sanoo.

Tutkijat arvioivat, että robotit voisivat olla henkilökunnan apuna ja luomassa virikkeitä ikäihmisen arkeen, mutta he eivät usko, että ne koskaan korvaisivat ihmistä.

Viiden viikon tutkimusjakson päätyttyä Pepper-robotti jättää Iltaruskon ainakin joksikin aikaa.

- Kyllä se haikealta tuntuu, Hildén toteaa robotin lähdöstä.

Voit lukea lisää ROSE-hankkeesta hankkeen verkkosivuilta tästä linkistä.

 

Katso video: Pepper-robotti Sipoossa

 


Viimeksi muokattu
08.11.2018