Kouluruokailu ja ruokalistat

Kuva: Suvi Suovaara

Oppilaat ja opiskelijat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä.

Koulujen lounaalla on tarjolla:

  • Pääruoka
  • Lämmin lisuke (peruna, pasta, riisi, ohrahelmi)
  • Leipä: näkkileipä, pehmeä täysjyväleipä
  • Rasva: kasvisrasvapohjainen
  • Salaattia/raaste/tuorepala, öljypohjainen salaatinkastike
  • Juoma: maito, piimä tai vesi.

Koulujen ruokalistat julkaistaan kolmeksi viikoksi kerralla Sipoon eRuokalistalla. Voit avata ruokalistan linkistä "Ruokalistat".

Ruokailussa otetaan huomioon allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet. Kasvisruokaa on joka päivä tarjolla toisena vaihtoehtona kouluissa ja kerran viikossa pääruokalistalla kaikilla.

Ruokaraati

Kouluissa toimii vuorotteluperiaatteella niin kutsuttuja ruokaraateja, joissa oppilaat saavat tuoda esille omia toiveitaan ruoan suhteen ja maistaa uusia ruokalistalle tuotavia tuotteita.

Toimi näin

ERITYISRUOKAVALIOT KOULU- JA OPISKELIJARUOKAILUSSA

Sipoon kunnan kouluissa ja oppilaitoksissa oleville ruokailijoille järjestetään erityisruokavalio terveydellisistä syistä terveydenhoitajan tai lääkärin allekirjoittamalla lomakkeella. Lääkärintodistus ja sen perusteella täytetty Ilmoitus erityisruokavaliosta-lomake toimitetaan kouluterveydenhoitajalle, joka toimittaa erityisruokavaliolomakkeen valmistuskeittiöön. Lomaketta ei edellytetä vähälaktoosisessa ruokavaliossa. Huoltaja ilmoittaa erityisruokavaliosta myös luokan opettajalle, jotta koulussa osataan opastaa oppilasta tarvittaessa ruokailun aikana ja on mahdollista tilata ruokavalioon sopivat eväät retkille.

Kasvisruokavaliosta, vegaaniruokavaliosta sekä uskonnollisiin syihin perustuvasta ruokavaliosta ilmoitetaan Ilmoitus kasvis- tai vegaaniruuasta-lomakkeella. Tämän lomakkeen allekirjoittaa huoltaja. Lihattoman tai kala-allergisen ruoka on päivän kasvisruokavaihtoehto. Kasvisruokaa on tarjolla päivittäin kaikissa Sipoon kunnan kouluissa. Erityisruokavalioihin hankitaan raaka-aineet hankintakanavamme kautta sopimustoimittajilta.

Kerran vuodessa tai erityisruokavalion muuttuessa siitä on tuotava uusi todistus, pl. ns. pitkäaikaiset / elinikäiset rajoitteet kuten keliakia sekä kalaton ja pähkinätön ruokavalio. Oppilaan vaihtaessa koulua, on opettajan ilmoitettava siitä oman koulun keittiölle. Oppilaan siirtyessä alakoulusta yläkouluun, on lomake täytettävä aina uudestaan, jos oppilas jatkaa yläkoulua Sipoossa. Yleensä ruoka-allergia helpottuu iän myötä ja ruokarajoitukset puretaan lääkärin, terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin ohjeiden mukaan. Ei riitä, että oppilas ilmoittaa ruokarajoituksen purkamisesta, siihen tarvitaan aina terveydenhoitajan tai huoltajan allekirjoittama viesti.

Jos erityisruokavaliota noudattava oppilas on vähintään viisi (5) päivää poissa koulusta (sairaana tai lomalla), huoltaja ilmoittaa hävikin välttämiseksi poissaolosta Lukkarin koulun valmistuskeittiöön joko tekstiviestillä p. 050 346 0880 tai sähköpostilla erityisruokavaliot.ruokapalvelut (at) sipoo.fi. Jos erityisruokavalioannos on ollut kaksi viikkoa syömättä, valmistuskeittiöstä ollaan yhteydessä huoltajaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perusopetuslaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628

Linkit