PUHETERAPIA

Puheterapiassa tutkitaan ja kuntoutetaan puheen tuoton ja ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriöitä sekä syömis- ja nielemisvaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä. 

Miten puheterapeutille pääsee?

Kunnallinen puheterapia on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja rajoitetusti kouluikäisille. Puheterapeutin vastaanotolle tullaan yleensä terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä puheterapeuttiin.

Yhteystiedot löytyvät täältä.

Puheterapia voi auttaa, jos

Puheterapia järjestetään lapsen varhaiskasvatus- tai koulukielellä. Ruotsinkielen kielikylvyssä olevien lasten puheterapiakieli on kuitenkin suomi. Ensimmäisillä vastaanottokäynneillä arvioidaan lapsen kielellistä ja/tai puheen kehitystä. Tarvittaessa lapsi saa lähetteen erikoissairaanhoitoon. Tutkimuskäyntien jälkeen laaditaan suunnitelma joko seurannasta tai puheterapiajaksosta.

Tärkeä osa puheterapiaa on yhteistyö lapsen vanhempien, omaisten ja lähiympäristön kanssa. Puheterapeutti antaa vanhemmille ohjeita  lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen (0-12kk, 1-2v2-3v, 3-4v) ja tavallisimpien äännevirheiden (S ja R, L) kotiharjoitteluun. Lapset voivat tutustua myös erilaisiin kuntouttaviin tablettisovelluksiin yhdessä vanhempiensa kanssa.

Puheterapeutti tekee yhteistyötä neuvolan, varhaiskasvattajien ja opettajien sekä muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa.

På svenska
Viimeksi muokattu 18.10.2018

KÄYNTIOSOITE


Sosiaali- 
ja terveysasema
Jussaksentie 14
2. kerros
04130 Sipoo

OIKOPOLKUJA


Neuvola
Neuvolapsykologi
Lapsiperheiden sosiaalityöMUUALLA VERKOSSA