< Ajankohtaista
11.11.2014

Terapiapihalla viihdytään

Aktiivinen ja viihtyisä vanhuus on meidän jokaisen tavoite. Toiset meistä saavat olla terveitä ja harrastaa aktiivisesti vanhoilla päivillä. Toiset taas sairastuvat eivätkä pärjää enää omillaan. Elämän tulisi silti olla arvokasta ja mieluisaa.

Sipoon kunnan Seniorikeskuksessa asutaan ja harrastetaan omien voimien mukaan. Tutut ja turvalliset asiat, kuten kasvien hoito, antavat mukavaa sisältöä arkipäivään. Viihtyisä ympäristö sisällä ja ulkona on tärkeää sekä asukkaille että heidän omaisilleen kuin myös henkilökunnalle.

Uudet mahdollisuudet kukoistavalla pihalla

Suvikuja ja Suvituuli ovat kaksi Sipoon kunnan ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen asumisyksikköä. Suvikuja on niin sanottu muistiyksikkö, Suvituulessa asuu paljon fyysistä apua tarvitsevia ihmisiä. Seniorikeskuksessa toimii myös kunnan päiväkeskus, jonne kotona asuvat ikääntyneet voivat tulla viettämään päivää ja osallistumaan vaihtelevaan toimintaan.

Kiinteistön sisätiloissa tehtiin saneeraus vuonna 2011. Tässä yhteydessä syntyi ajatus pihan laajentamisesta ja parantamisesta. Sipoon kunnan Ikääntyneiden palveluiden palvelujohtaja Helena Räsänen on idean äiti. Suunnittelutyö alkoi vuoden 2012 lopulla ja pihan remontti käynnistyi alkusyksyllä 2013.

Piha-alue kasvoi kolminkertaiseksi peruskorjauksen myötä. Piha oli ennen vain yhden yksikön käytössä, ja päiväkeskuksen ikkunoista näkyi iso, harmaa parkkipaikka. Järjestelemällä paikoitusalue uudelleen saatiin paljon tilaa vihreälle pihalle. Samalla paikoitus helpottui, kun saatiin selkeät pysäköintialueet.

Uudistettu piha otettiin käyttöön heti keväällä, jolloin istutuslaatikoihin ja vihannesmaahan istutettiin ja kylvettiin kukkia ja vihanneksia. Omaisille järjestettiin kesäjuhla alkukesällä, ja pihan viralliset avajaiset puheineen ja musiikkiesityksineen pidettiin elokuussa 2014.

Suunnitteluryhmä

Pihojen suunnittelussa on tärkeää kuunnella tulevan alueen käyttäjiä sekä hoitajia. Sen takia Seniorikeskuksen pihan suunnitteluryhmässä oli mukana monta eri alan asiantuntijaa. Kunnan eri yksiköistä oli laaja edustus. Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Erja Rappe Helsingin yliopistosta oli mukana asiantuntijana. Hän antoi monta hyvää ehdotusta esimerkiksi kaiteiden ja kulkupintojen väreistä.

Viheraluesuunnittelija Monica Äijälä kokosi toteutuskelpoiset toiveet ja laati suunnitelman kasveineen, toimintoineen ja kuntotelineineen. Henkilökunnan näkemykset ja toivomukset otettiin huomioon. Varsinkin fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja talonmiehen toiveet olivat keskeiset.

Vaikka terapiapihoista on saatavissa paljon tietoa, on tärkeää että suunnittelussa on mukana viheralan ammattilainen, jotta käytännön asiat otetaan huomioon. Kasvien tulee olla helppohoitoisia ja kauniita eikä niistä saa aiheutua ongelmia tai vaaraa. Tutut kasvit asukkaiden lapsuudesta ovat etusijalla. Pintojen ja rakenteiden tulee olla kestävät ja helppohoitoiset. Helppohoitoisuus ei kuitenkaan saa mennä asukkaiden viihtyvyyden edelle.

Helppohoitoinen ja viihtyisä

”Helppohoitoinen ja viihtyisä” on aina toivelistan kärjessä pihojen suunnittelussa. Nämä kriteerit on täytetty myös Sipoon kunnan Seniorikeskuksen pihalla.

Piha tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia liikkua, harrastaa ja oleskella. Siellä on erilaisia ympäristöjä ja toimintoja, kuten puu- ja kaasugrilli, tamppausteline, istutuslaatikoita, kasvimaa, ulkoliikuntavälineitä, tuoli- ja pöytäryhmiä sekä kaksi pihakeinua. Nämä kaikki ovat tuttuja asioita elämän varrelta.

Pihalla on kaksi kävelyreittiä, joilla on helppo kävellä myös apuvälineitä käyttäen. Toinen reiteistä on kivituhkapäällysteinen ja sen varrella on vanha mänty, jonka alle voi jäädä vaikka mietiskelemään. Kivituhkakäytävän maasto on hieman kalteva. Toinen reitti on asfalttipäällysteinen ja lähes tasainen.

Polkujen varrelle on sijoitettu sopivankorkuisia penkkejä, jotta taukoja voi pitää aina tarvittaessa. Seuraavaan penkkiin on näköetäisyys, mikä motivoi liikkumiseen. Esteettömyyden ja esimerkiksi kontrastien hahmottamisen eteen on tehty suunnittelussa töitä. Kivetykset ja värikkäät käsijohteet kävelypolkujen reunoilla auttavat heikkonäköisiä erottamaan kävelypolun suunnan ja materiaalien muutoksen.

Pihan ympärillä on turvallisuussyistä verkkoaita, jotteivät muistisairaat asukkaat eksyisi ulkoillessaan. Aidatun tilan tunnelmaa on pehmennetty aidan sisäpuolelle istutetun syreeniaidan avulla. Ajan myötä syreeniaita peittää verkkoaidan kokonaan.

Piha on tarkoitettu myös asukkaiden läheisille, ja on toivottavaa, että esimerkiksi lapset ja lapsenlapset tulevat tapamaan omaisiaan ja viihtymään yhdessä pihalla. Tämä voi tehdä käynnit asukkaiden luona mukavammiksi, kun tekemisen mahdollisuuksia on paljon.

Seniorikeskuksen kavereita

Sipoon Seniorikeskuksen puugrilli saatiin lahjaksi Sipoo-Pornainen Rotaryilta, jotka muurasivat grillin paikan päällä. Lisäksi he lahjoittivat polttopuita tekemäänsä puugrilliin. Avotulella grillaaminen ja savun tuoksu tuovat muistoja ja elämyksiä asukkaille.

Sipoo-Pornainen Lionsit lahjoittivat ison kaasugrillin sekä kastelukannuja ja haravoita. Seniorikeskuksen kavereiden joukossa ovat myös Hali-Bernit, koulutetut berninpaimenkoirat, jotka tulevat halattavaksi.

Mieliala ja työviihtyvyys

Asukkaiden mieliala ja henkilökunnan työviihtyvyys ovat asioita, joita on vaikeita mitata, sillä niihin vaikuttavat monet seikat.

On kuitenkin vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että puutarhatoiminnalla on terveyttä edistäviä ja mielialaa parantavia vaikutuksia. Kaiken heikoimmassa asemassa olevat ihmiset hyötyvät puutarhatoiminnasta ja ulkoilusta eniten. Muun muassa Erja Rappe on tullut tällaisiin tuloksiin. Aiheesta voi lukea enemmän esimerkiksi kirjasta Puisto, puutarha ja hyvinvointi, jonka Erja Rappe on kirjoittanut yhdessä Leena Lindénin ja Taina Korhosen kanssa (Viherympäristöliiton julkaisu 28).

Suvikujan ja Suvituulen toimintaterapeutti Antti Lemetyinen kertoo, että asukkailla on ollut mahdollisuus hoitaa kukkia aiemminkin. Nyt on kuitenkin mahdollista hoitaa monenlaisia kasveja istutuslaatikoiden ääressä sekä kasvimaalla.

Hyväkuntoiset asukkaat ovat tänä vuonna kääntäneet ja kitkeneet kasvimaata, istuttaneet taimia ja kylväneet herneitä. Ne asukkaat, jotka eivät pysty kyykkimään kasvimaalla, ovat voineet hoitaa kukkia istutuslaatikoiden ääressä tai kastella kukkia letkulla, mikä onnistuu myös pyörätuolissa istuen. Kastelua varten on myös hankittu erikokoisia kastelukannuja, jotta jokainen voisi kastella voimiensa mukaan.

Lemetyinen kertoo lisäksi, että hän yhtyy tutkimusten tuloksiin omien havaintojensa perusteella. Hänellä on todella hyviä kokemuksia ulkoilun ja kasvien hoidon vaikutuksista asukkaiden mielialaan. Huonoja kokemuksia ei ole. Jos asukkaalla on huono päivä, hän voi lähteä pihalle ja tarkkailla luonnon ja puutarhan ihmeitä ja muistaa mukavia asioita. Tämä pätee meihin jokaiseen.


Viimeksi muokattu
07.12.2018