Finland 100

År 2017 fyller det självständiga Finland hundra år, och jubileumsåret syns också i Sibbo. Temat för jubileumsåret är Tillsammans, och det är närvarande i många evenemang som ordnas längs med året på olika håll i Finland. Under jubileumsåret betraktar vi tillsammans Finlands 100 år av självständighet, nutiden och framtiden.

Även i Sibbo ordnas flera evenemang som anknyter till jubileumsåret, och vi hoppas att de ska locka många deltagare. Det första evenemanget i Sibbo var fyrverkeriet som ordnades i Nickby 31.12.2016.

Finland 100 -program under våren 2017

Programmet utökas med evenemang under årets lopp. Evenemangen i Sibbo hittar du även i kommunens evenemangskalender. Du kan också bekanta dig med jubileumsårets teman och evenemang på webbplatserna:
http://suomifinland100.fi/?lang=sv
http://suomi100uusimaa.fi/finland-100-i-nyland/.

 

Ett arboretum till äran av Finlands 100-årsjubileum byggs i Östanåparken

De Sibbobor som får tillökning under jubileumsåret kan via nättjänsten reservera ett träd som får bära nykomlingens namn i trädslagsparken. Tilläggsinformation finner du via denna länk.

 

04.03.2017 kl. 14:00 - 00:00 Kevätyön marssi 2017

Valbara sträckor 25 km och 40 km, med en 10 kg packning möjlighet att avlägga Försvarsmaktens marschprestation

Evenemanget startar i Sibbo lördag 4.3.2017 klockan 14.00 och pågår fram till midnatt. Välkommen att uppleva natten i Sibbo!

Anmälan till evenemanget via http://www.mpk.fi/
Arrangör: Sipoon Reserviläiset ry
E-postadress: petteri.seppanen@iki.fi

 

06.03.2017 kl. 19:00 Megakonsert med Jean Sibelius Kullervo i Sibbo kyrka!

Den finländska musikens storverk i Sibbo kyrka kl. 19! Kullervo op. 7 är Jean Sibelius massiva femdelade kompositionsverk med Kalevalatema,och kallas även för Kullervo-symfonin.

Solister: Johanna Rusanen-Kartano, sopran och Ville Rusanen, baryton. Esa Heikkilä är kapellmästare. Enkom för detta verk har man samlat ihop en stor kör som består av Järvenpään Mieslaulajat, Keravan Mieslaulajat, Runebergskören samt sångare från Uusimaa-kören.

Biljetter: 25 €/15 € + ev. exp. avgift. Förköp: http://www.liveto.fi/ eller musikinstitutets kansli 019 520 2549.

Arr. Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta, Sibbo Musikinstitut och Sibbos Kulturtjänster.

 

18.03.2017 kl. 19.30 Erik-André Hvidsten: Min Finlandssvenska sångbok i Topeliussalen

En av Norges mest meriterade musikalartister, som har uppträtt på många stora scener både i Sverige, Norge och Finland under de senaste sexton åren.

För att hylla Finlands 100-års jubileum ger han nu 6 unika konserter i Svenskfinland.

Vid pianot Thomas Enroth.
18.3.2017 kl. 19:30 Topeliussalen, Sibbo
Biljetter: 28€ (inkl. serviceavgifter) NetTicket.fi

 

23.04.2017 kl. 14:00 Konsert med Dallapé i Festsalen i Nickby

Orkestern Dallapé uppträder i Nickby kl. 14 under ledning av Juha Hostikka! Dallapé är en finländsk orkester, grundad i Helsingfors på 1920-talet med starka rötter i den finländska musikens historia.

Biljetter: 25 €/15 € + ev. exp. avgift. Förköp: http://www.liveto.fi/ eller institutets kansli 019 520 2549

Arr. Sibbo Musikinstitut och Sibbos Kulturtjänster.

 

06-26.04.2017 Läsäventyret på Lilla Villan

Läsäventyret koordineras av Barnboksinstitutet och Läscentrum. Läsäventyret får stöd av Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto, och det är en del av Finland100-programmet. Projektet sker i samarbete med olika bibliotek, förlag, aktörer på kulturfältet, organisationer, skolor och andra instanser som arbetar med barn och familjer.

Läsäventyr: Katten Matikainen på Lilla Villan to 6.4 kl. 10:00 Fritt inträde!

Litteraturen ger krafter! Att läsa utvecklar språket! En bok är en port till ett äventyr! Katten Matikainen öppnar Pikku Kakkonens 40 års jubileumsutställning på Lilla Villan, och läser sagor med värme och humor.

Reetu & Lola ger ut sin tvåspråkiga skiva lö 8.4 kl 11.30 Fritt inträde!

Projektorkester Cirkus42 har glädjen att offentliggöra en tvåspråkig skiva där ormarna Reetu och Lola samt deras vänner är ute på äventyr på både svenska och finska.

Låtarna är skrivna av Petter Korkman och Mats Nyman, och för arr och uppföranden står projektorkester Cirkus42. Som solister på skivan uppträder Johanna af Schultén, Anne Lihavainen, Emilia Neuvonen samt Petter, Julia, Elsa och Lisa Korkman.

Dockteater Ofelia: Reetu & Lola lö 8.4 kl 13

Biljetter: 10/8 €, från 3 år. Längd ca. 45 min
Lördag 8.4 kl 10.00 (på finska) och kl 13.00 (på svenska)

Ormar i Kotteby!

En mystisk låda har landat på musfröken Adalmiinas tak. Förbryllad ger hon sig av för att hämta den starke Valter Vildsvin för att hjälpa henne öppna den. Han har skrämmande nyheter: det ska flytta ormar till Kotteby! Och ormar äter möss!

Lådan öppnas och två ormar tittar fram: Reetu och Lola. De är hungriga efter sin långa och omtumlande resa från Ormön. Lola är ivrig att bekanta sig med kottebyborna, men Reetu är ängslig – tänk om de inte tycker om ormar?

Reetu och Lola är en ny dockteaterpjäs, skriven av Nina-Maria Häggblom, om rädslan för det okända. Det finländska samhället står inför en stor förändring i och med det ökande antalet invandrare och flyktingar som anländer till vårt land. I denna förändring kommer barnen att spela en stor roll: hur kommer barn från en annan kultur att förhålla sig till den finländska kulturen, och hur kommer infött finländska barn att förhålla sig till dem? Arbetsgruppen har samlat material bl.a. med hjälp av berättarverkstäder för barn i förskoleåldern.

Manus: Nina-Maria Häggblom (från Petter Korkmans idé)
Dockor och scenografi: Anne Lihavainen
Regi: Salla Leino
Skådespelare: Anne Lihavainen (på finska) / Johanna af Schultén (på svenska)
Musik och ljudplanering: Petter Korkman
Ljusplanering: Laura Siironen
Produktion: Nukketeatteri Ofelia
I samarbete med Svenska Teatern, Lilla Villan och Tiuku

Arr. Lilla Villan och Sibbo bibliotek
INFO: Lilla Villan – 044 728 4897, producent@lillavillan.fi

 

Än finns det tid att söka till jubileumsårets program

Alla företag, grupper och personer i Sibbo är välkomna med att bygga upp programmet för jubileumsåret.

Vem som helst kan söka till programmet för jubileumsåret. Projekt som anknyter till årets teman och genomförs under år 2017 är välkomna med. Du kan söka till programmet fram till oktober 2017 genom att fylla i denna webblankett.

De projekt som godkänns har rätt att använda symbolen för Finland 100 och de ingår i jubileumsårets officiella program.

 

Ytterligare uppgifter ges av kultur- och fritidschef Anne Laitinen, som är kontaktperson för Finland 100 i Sibbo. Kontaktuppgifter: anne.laitinen(at)sibbo.fi, tfn 50 548 5682.

Vänligen meddela Anne Laitinen om ni under jubileumsåret kommer att ordna ett evenemang i Sibbo som godkänts som Finland 100-evenemang.

Suomeksi

Senast ändrat 06.07.2017