Uutiset
Kiinnostaako, miten kouluruoka suunnitellaan ja miten aineistot valitaan Sipoon kirjastoihin? Lue ja tutustu, miten voit itse vaikuttaa
Kouluruoka Sipoon kunnassa – terveellistä ja vaihtelevaa arkiruokaa
Sipoon kunnan kouluruokailussa pyritään yhdistämään terveellisiä valintoja ja vastuullista hankintaa. Ruokapalvelupäällikkö Tiina Soikkeli kertoo, että Sipoon kouluissa noudatetaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia ja pyritään tarjoamaan oppilaille maukasta ja ravitsevaa ruokaa, joka edistää hyvinvointia.
Ruokalistan rakenne ja asukastoiveet
Kouluissa on käytössä kuuden viikon kiertävä ruokalista, joka vaihtuu kaksi kertaa vuodessa. Tämän lisäksi on teemapäiviä, jotka tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kokeilla uusia makuja. Kouluruokailun ytimessä ovat ravitsemussuositukset, jotka ohjaavat niin ruokalistan koostamista kuin erilaisten ruokalajien tarjoamista.
Kerran viikossa on kouluissa kasvisruokapäivä, jolloin tarjolla on vain kasvisruokaa. Muina päivinä ruokalistalla on sekä seka- että kasvisruokia, ja molempia saa vapaasti maistaa. Kalaa tarjotaan noin kerran viikossa, ja ruokalistalla on myös monenlaisia ruokalajeja, kuten keittoja, kastikkeita, laatikoita jne.
Sipoon ruokapalveluissa asiakastoiveet otetaan ilomielin vastaan. Kerran vuodessa kerättävän kouluruokakyselyn avulla selvitetään oppilaiden mieltymyksiä, ja lisäksi ruokaraadit ja yksittäiset palautteet vaikuttavat ruokalistan suunnitteluun. Tavoitteena on toteuttaa toiveet mahdollisimman hyvin ja tuoda samalla kohtuullinen määrä uusia makuja ja ruokalajeja listalle.
Budjetti on myös luonnollisesti keskeinen tekijä suunnittelussa. Nykyisin yhden kouluruoka-annoksen hinta on 2,95 €, mikä rajoittaa kalliimpien ruokalajien toteuttamista. Onneksi suurin osa toiveista keskittyy perinteisiin kotiruokiin, joten suunnittelu voidaan hoitaa tehokkaasti budjetin rajoissa.
Sipoon ruokapalvelut haluavat edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia, joten ruokalistoilla korostuvat terveelliset valinnat.
– Oppilaiden toiveruuat ovat pääsääntöisesti kotiruokaa, kuten makaronilaatikkoa, kalapuikkoja, pinaattilettuja ja uunimakkaraa ja näin ollen usein toteutettavissa, kertoo ruokapalvelupäällikkö Tiina Soikkeli.
Teemapäivinä tarjotaan myös erityisempiä vaihtoehtoja, kuten hampurilaisia. Oppilaat voivat myös maustaa ruokansa oman makunsa mukaan. Mausteita tarjolla on suolaa, mustapippuria, suolatonta yrttiseosta ja chilikastiketta.
Vastuullinen hankinta
Sipoon kunnassa otetaan ympäristö ja vastuullisuus huomioon myös elintarvikkeiden hankinnassa. Kunta on mukana Portaat Luomuun –ohjelmassa, eli muutamia raaka-aineita on sitouduttu käyttämään luomutuotteina.
Tämän lisäksi esimerkiksi kuivatut herneet ja ohrasuurimot tuotetaan lähitilalla. Maitotuotteet, lihat, siipikarjatuotteet ja einekset ovat pääsääntöisesti kotimaisia. Kala- ja kalatuotteet ovat MSC- ja sydänmerkittyjä ja osittain kotimaista alkuperää. Juuresten, hedelmien ja vihannesten kotimaisuus vaihtelee sesongin mukaan, mutta pasta ja riisi ovat aina tummaa tai kokojyvää. Salaattiainekset tarjoillaan erillisistä astioista, jotta oppilaat voivat itse koostaa mieleisensä annoksen.
Sipoon kirjastojen monipuolinen valikoima
Sipoon kirjastot tarjoavat asukkailleen monipuolisen valikoiman aineistoja. Perinteisen painetun aineiston lisäksi kirjastojen kokoelmiin kuuluvat musiikki, konsoli- ja lautapelit, elokuvat, äänikirjat ja vieraskielisen kirjallisuuden siirtokokoelmat. Asiakkailla on myös pääsy e-aineistoihin, jotka kattavat ääni- ja e-kirjat, musiikin, lehdet ja elokuvat.
Kirjastojen tarjontaan kuuluu myös lainattavia esineitä kuten frisbeegolfsetti, roskapihdit tai kompassi. Kokoelmatyössä pyritään huomioimaan eri sidosryhmien tarpeet ja ajankohtaiset ilmiöt.
Yhteistyö on tärkeä osa palvelua
Yhteistyö on keskiössä Sipoon kirjastojen toiminnassa. Kirjastot tekevät tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa tukemalla niitä kasvatus- ja opetustyössä tarjoamalla soveltuvaa aineistoa mm. tunnetaitojen opetteluun ja lukuinnostuksen edistämiseen.
Yhteistyötä tehdään myös kunnan muiden toimijoiden kanssa. Esimerkkinä kunnan liikuntapalvelut – kirjastosta saa noutaa suunnistuskarttoja ja lainata tarvittaessa kompasseja. Tämä yhteistyö edistää yhteisön hyvinvointia ja tarjoaa käytännön ratkaisuja paikallisten tarpeiden täyttämiseksi.
Sipoon kirjasto on osa 12 kunnan kirjaston Helle-kirjastokimppaa. Kirjastojen yhteistyö tarjoaa asiakkailleen laajat ja monipuoliset aineistokokoelmat käyttöönsä. Kimpassa hankintavastaavat tekevät yhteistyötä hankkimalla suosituimmista aineistoista tarvittaessa lisäkappaleita, jotta varauksien odotusajat eivät venyisi kohtuuttoman pitkiksi.
Asiakastoiveet ja aineistonvalinta
Kirjaston aineistonvalintaa tehdään viikoittain. Isoimmat aineistohankinnat tehdään keväisin ja syksyisin, jolloin ilmestyvät suurten kustantajien uutuusluettelot. Valintoja tehdessä huomioidaan kunnan ikä- ja kielijakauma sekä ammatti- ja elinkeinorakenne. Kokoelmat muodostetaan asiakaslähtöisesti ja yleisen kirjaston kokoelmien näkökulmasta. Asiakkaiden tekemiin hankintaehdotuksiin suhtaudutaan myönteisesti:
– Riittää, että yksi henkilö toivoo jotain tiettyä aineistoa, jotta se tilataan. Toiveen tulee kuitenkin täyttää muutama kriteeri: sille on asiakaskuntaa ja se täyttää yleisen kirjaston aineistokriteerit, kirjastonhoitaja Katja Kononoff kertoo.
Tämän vuoden puolella Sipoon kirjastoille on tullut jo reilut 50 toivetta.
Lasten ja nuorten lukutaidon tukeminen
Kirjastojen toiminnan painopistealueena on lasten ja nuorten lukutaidon ja lukemisharrastuksen edistäminen, kuten myös lapsiperheiden lukuharrastusten tukeminen. Kokoelmiin hankitaan aineistoa, joka tukee lapsen kielellistä kehitystä matkalla kohti osaavaa ja innokasta lukijaa. Kokoelmat sisältävät monipuolisen laadukasta lasten- ja nuorten kauno- ja tietokirjallisuutta. Suosituimpia lastenkirjoja hankitaan useampia kappaleita, mikä mahdollistaa myös kirjavinkkauksen.
Kokoelmiin hankitaan myös S2-taustan ja lukivaikeuden omaavien lasten ja nuorten tarpeisiin selkokirjoja. Selkokirjat ovat joko yleiskielisten teosten selkomukautuksia tai kirjat on kirjoitettu suoraan selkokielellä.
Lasten kuvakirjasuosikkeja ovat Tatu ja Patu, Ryhmä Hau ja Pipsa Possu. Lasten ja nuorten suosikkeihin kuuluvat ehdottomasti Neropatin päiväkirjat, Maailman paras puumaja ja Pet Agents.
Kotiseutukokoelmat ja sipoolainen aineisto
Kotiseutukokoelmat ovat tärkeä osa Sipoon kirjastojen tarjontaa. Ne sisältävät aineistoa, joka liittyy paikalliseen historiaan ja kulttuuriin, sekä teoksia, jotka on luonut alueella asuvien tai asuneiden tekijöiden toimesta. Näitä kokoelmia ei voi lainata, mutta ne ovat käytettävissä kirjastossa ja tarjoavat asukkaille arvokasta tietoa ja näkökulmia oman kotiseudun menneisyydestä ja nykyisyydestä.
Kerro mielipiteesi ja vaikuta antamalla palautetta
Jos haluat antaa palautetta Sipoon kirjastojen toiminnasta tai esittää toiveita aineistosta, voit tehdä sen Helle-verkkokirjaston kautta. Kirjaudu sisään kirjastokortillasi ja tunnuksellasi, tai vaihtoehtoisesti voit lähettää sähköpostia kirjaston henkilökunnalle. Kouluruokailusta lapset ja nuoret voivat antaa palautetta vuosittaisessa kyselyssä, mutta palautetta voi antaa kuka vaan ottamalla suoraan yhteyttä kunnan ruokapalveluihin. Otamme mielellämme vastaan kaikki palautteet ja ehdotukset, joten älä epäröi olla yhteydessä. Yhdessä voimme kehittää kunnan palveluja.
Viimeksi muokattu 23.08.2024