Sibbo kommun samlar in information om högstadieelevernas välfärd för processen Planet Youth

Med hjälp av enkäten kartlägger vi både faktorer som stöder välfärd samt skyddar mot rusmedelsbruk och riskfaktorer som försvagar välfärden samt utsätter för rusmedelsbruk i ungdomarnas uppväxtmiljöer. Eleverna besvarar webbenkäten anonymt, och till exempel skolan eller lärarna får inte elevernas svar.

Utgående från enkätresultaten väljs åtgärder som ska vidtas

Avsikten är att utgående från enkätresultaten välja sådana tyngdpunkter och åtgärder för Sibbos Planet Youth-process som svarar på Sibboungdomarnas behov samt främjar barns och ungdomars välfärd på lång sikt.

Kommunen får enkätens resultat och analyser av Planet Youth i december. De behandlas i början av året, och utgående från resultaten väljer vi tyngdpunkter och åtgärder under nästa år.

En långvarig och förebyggande del av främjande av välfärd

Avsikten med processen Planet Youth är att skapa en övergripande Sibbomodell för främjande av barns och ungdomars välfärd. Under processen används Planet Youths färdiga tillvägagångssätt.

Processen Planet Youth baserar sig på en modell för förebyggande arbete som har utvecklats i Island. I modellen beaktas hela gemenskapen samt centrala uppväxtmiljöer för barn och ungdomar: familj, skola, fritid och jämnåriga. Modellen baserar sig på forskningsbaserad kunskap och används runt om i världen. Planet Youth siktar mot långvarigt förebyggande arbete, och kommunen har ingått ett femårigt avtal med Planet Youth.

Processen Planet Youth är en del av främjandet av barns och ungdomars välfärd i Sibbo, och kommunen fortsätter främja barns och ungdomars välfärd också på andra sätt. Barns och ungdomars välfärd främjas med t.ex. basservice och olika verksamhetsmodeller inom småbarnspedagogiken, skolorna, ungdomstjänsterna och kommunens övriga funktioner. Främjande av barns och ungdomars välfärd är alltså en gemensam uppgift för hela kommunen och gemenskapen.

Välkommen till Nickby marknad för att höra mer

Kommunens team Främjande av välfärd deltar i Nickby marknad söndagen den 29 september kl. 10–14. Vi berättar mer om Sibbomodellen för främjande av barns och ungdomars välfärd samt övrigt om vårt arbete för att främja Sibbobornas välfärd och hälsa.

Kom och hör mer om vårt arbete! Mer information om marknaden får du från Sibbo Ungdomsförbunds webbplats via denna länk.

Mer information om processen Planet Youth får du från sibbo.fi via denna länk.

Senast uppdaterad 16.09.2024