Ansökningar om besvärstillstånd har lämnats in om detaljplanen för Nickby gårds centrum till Högsta förvaltningsdomstolen

Kommunfullmäktige i Sibbo godkände planförslaget för Nickby gårds centrum vid sitt möte den 8 juni 2023. Först lämnades besvär in om detaljplanen i Helsingfors förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen förkastade alla 10 besvär med sitt beslut den 13 augusti 2024. Nu har 4 ansökningar om besvärstillstånd och besvär lämnats in till Högsta förvaltningsdomstolen.  Högsta förvaltningsdomstolen bedömer först om den godkänner eller förkastar de inlämnade ansökningarna om besvärstillstånd och handlägger vid behov besvären efter det.

Det är osäkert hur lång handläggningstiden är hos Högsta förvaltningsdomstolen, men Sibbo kommun uppskattar att inledningen av byggandet försenas från det planerade åtminstone med några månader på grund av domstolens handläggning. Det har redan reserverats anslag för att inleda byggandet av den huvudsakliga matargatan på området och järnvägsunderfarten som gatuförbindelsen förutsätter i budgeten för år 2024. Troligen skjuts inledningen av arbeten nu upp till år 2025.

Att inleda byggandet förutsätter att detaljplanen har vunnit laga kraft, och för gatornas och parkernas del förutsätts att gatu- och parkplanerna har utarbetats och godkänts. Planeringen av infrastrukturen på området, såsom gator och parker, fortsätter i full fart oberoende av domstolens handläggning, så det är möjligt att inleda byggandet ganska snabbt efter att detaljplanen har vunnit laga kraft.

Ett trivsamt och grönt område intill Nickby centrum

Detaljplanen för Nickby gårds centrum är ett av de centralaste utvecklingsprojekten i Sibbo under de närmaste åren. Planarbetet skapar förutsättningar för att utvidga Nickby tätortscentrum till norra sidan av den befintliga banan och samtidigt för att inleda persontågtrafiken mellan Kervo och Nickby.

Ett mångsidigt område för boende och service planeras för ca 2 600 nya invånare kring den framtida tågstationen i Nickby. Tågstationsområdet planeras i en separat detaljplan.

Länkar:
Webbsidan för detaljplanen för Nickby gårds centrum på sibbo.fi

Senast uppdaterad 27.09.2024