Sibbo kommun ordnar i fortsättningen förskoleundervisningen i södra Sibbo i Söderkulla förskola och i samband med Gumbostrands skola

– Med beslutet säkerställer vi att lokalerna för förskoleundervisningen räcker till för alla barn som söker sig till den svenskspråkiga förskoleundervisningen tills Söderkulla skolas nya skolbyggnad färdigställs. Arrangemanget bedöms på nytt om situationen ändras till exempel gällande elevantalen, konstaterade bildningsutskottet i sitt beslut.

Bildningsutskottet begärde även att tekniska utskottet gör en utredning om lokalalternativen och kostnaderna för ordnandet av förskoleundervisningen i samband med Boxby skola och Salpar skola från och med läsåret 2026–2027.

Beslutet fattades eftersom organiseringsansvaret för den kommunala förskoleundervisningen i Sibbo överförs från utbildningssektorn till sektorn för småbarnspedagogik från och med den 1 augusti 2025. Dessutom minskar antalet svenskspråkiga barn i Sibbo kommun under de närmaste åren, vilket innebär att elevantalen inte är tillräckliga för förskoleundervisning i samband med varje byskola.

Olika alternativ begrundades för förskoleundervisningen. I förhandsbedömningen för beslutsfattandet bedömdes bland annat centralisering av småbarnspedagogik som kompletterar förskoleundervisningen i södra Sibbo endast i Söderkulla förskola. Som ett andra alternativ att förskoleundervisningen skulle ordnas i både Söderkulla förskola och i samband med en byskola.

Av byskolorna valdes Gumbostrands skola därför att bland annat barnantalen i elevupptagningsområdet för Gumbostrands skola är tillräckligt stora. Även fastigheten konstaterades vara i gott skick.

Kommuninvånare och barn hördes före beslutsfattande

Inför beslutsfattandet gjordes en bedömning av konsekvenser för barn om de olika lokalalternativen och invånarna hördes vid ett diskussionsmöte den 1 oktober 2024 och via en webbenkät 2.10–7.10.2024. I kommuninvånarnas åsikter framhävdes viljan att bevara förskoleundervisningen i samband med byskolan. Under barnens intervjuer lyfte barnen fram betydelsen av bra leksaker och utrustning, lek och kompisar i drömmarnas förskola. 

I beslutsfattandet konstaterades att bevarandet av en förskolegrupp i samband med en byskola medför mer valfrihet till vårdnadshavarna angående barnets förskola och säkerställer att det finns tillräckligt med förskolelokaler även om elevantalet stiger. Lösningen beaktar även kommuninvånarnas åsikter om bevarandet av förskoleundervisningen i samband med byskolorna.

Ordnandet av förskoleundervisning i Söderkulla förskola och i samband med Gumbostrands skola bedömdes vara cirka 60 000 euro dyrare årligen än centralisering av förskoleundervisningen i Söderkulla förskola, men lösningen konstaterades göra lokalerna mer flexibla. Enligt bedömning skulle det vara ännu dyrare att plötsligt behöva söka nya tillfälliga lokaler om elevantalen skulle stiga.

Senast uppdaterad 29.10.2024