Uutiset
Sipoo pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä – valtuusto hyväksyi kunnan ensimmäisen ilmastosuunnitelman
Sipoon ilmastosuunnitelma ’’Hiilineutraali Sipoo 2035’’ toteuttaa nykyisen kuntastrategian hiilineutraaliustavoitetta ja toimii jatkossa kunnan suunnitelmallista ilmastotyötä ohjaavana asiakirjana.
Sipoon kunnan ilmastosuunnitelma valmisteltiin syksyn 2024 aikana yhteistyössä kunnan viranhaltijoiden ja päättäjien sekä konsulttiyhtiö MDI part of FCG:n asiantuntijoiden kanssa.
Ilmastosuunnitelman toteutuksen etenemistä seurataan vuosittain ja sen päivitystarpeita tarkastellaan valtuustokausittain.
Ilmastotyölle konkretiaa ja suunnitelmallisuutta
Hyväksytyn ilmastosuunnitelman myötä Sipoo liittyy muiden tavoitteellista ilmastotyötä tekevien kuntien joukkoon, sillä valtaosalla Suomen kunnista on jo ilmastosuunnitelma tai se on parhaillaan valmisteilla.
Suunnitelman mukaisesti Sipoon kunta sitoutuu tavoittelemaan 80 prosentin vähennystä kunnan käyttöperustaisiin kokonaispäästöihin vuoteen 2035 mennessä vuoden 2007 tasosta. Käyttöperustaisten päästöjen seuranta on kuntien päästökehityksen yleisin laskentapa, jossa osa päästöistä lasketaan tuotannon perusteella maantieteellisen sijainnin mukaan ja osa kulutuksen perusteella riippumatta maantieteellisestä syntypaikasta. Tavoitteen suuntaamisen tukemiseksi Sipoo on asettanut ohjeellisen välitavoitteen, jonka mukaan kunnan päästövähennys tulisi olla 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasoon nähden.
Vertailuvuonna 2007 Sipoon käyttöperustaiset kokonaispäästöt olivat 181,7 kilotonnia (CO2e), kun taas tavoitevuonna 2035 päästöjen tulisi olla 36,4 kilotonnia (CO2e) tai alle. Vuonna 2021 Sipoon käyttöperustaiset kokonaispäästöt olivat puolestaan laskeneet jo 116,3 kilotonniin (CO2e). Kansallisen ohjauksen ja markkinakehityksen ennustetaan laskevan Sipoon alueella syntyviä päästöjä osaltaan vielä noin 59 kilotonnilla (CO2e) vuoteen 2035 mennessä. Näin ollen Sipoo pyrkii ilmastosuunnitelman toimenpiteillään leikkaamaan päästöistä jäljelle jäävän noin 20 kilotonnin (CO2e) osuuden.
Päästövähennysten etenemisen seuraamiseen käytetään Suomen ympäristökeskuksen kuntien ja alueiden kasvihuonekaasujen käyttöperustaisten kokonaispäästöjen tilastoa.
Toimenpiteillä vähennetään kunnan kasvihuonekaasupäästöjä, vahvistetaan hiilinieluja sekä sopeudutaan muuttuvaan ilmastoon
Sipoon ilmastotavoitteen saavuttamiseksi ilmastosuunnitelmaan on kirjattu yhteensä 44 lyhyen ja pidemmän aikavälin vaikutukset huomioivaa ilmastotoimenpidettä. Toimenpiteet on luokiteltu seitsemään toimenpidekokonaisuuteen. Päästövähennyksiä tavoitellaan muun muassa edistämällä energiatehokkuutta, suunnittelemalla ja toteuttamalla ilmastokestävää yhdyskuntarakennetta ja rakentamalla kestävästi.
Päästövähennysten ohella tuetaan kunnan hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista kunnan alueen hiilinieluja vahvistamalla. Lisäksi suunnitelmassa on toimenpiteitä ilmastonmuutoksen myötä yleistyviin sään ääri-ilmiöihin sopeutumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi.
Kaikki toimenpiteet ovat sellaisia, jotka liittyvät suoraan kunnan omaan toimintaan. Asukkaiden ja yritysten päästövähennykset on huomioitu muun muassa kunnan viestinnän, neuvonnan ja yhdyskuntarakenteen kehittymisen kautta.
Toimet hyödyttävät paitsi ilmastoa, myös asukkaiden hyvinvointia, paikallisten yritysten kilpailukykyä ja kunnan imagoa.
Sipoon kunnan ilmastotyö on jo hyvässä vauhdissa
Ilmastotoimenpiteitä on tehty Sipoon kunnassa laajalti jo aiemmin, mutta ilmastosuunnitelman myötä kunnan ilmastotyöstä tulee kokonaisvaltaisempaa ja suunnitelmallisempaa sekä näkyvämpää niin henkilöstölle kuin asukkaille.
Sipoon hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä vaatii aktiivista työtä kaikilla kunnan toimialoilla sekä toimivaa sidosryhmäyhteistyötä.
Viimeksi muokattu 09.12.2024