Uutiset
Ehdotukset oppilaaksiottoalueiden muutoksesta ja Salpar skolan lakkauttamisesta ovat siirtymässä luottamuselinten käsittelyyn Sipoossa
Salpar skola ehdotetaan lakkautettavaksi syksystä 2026 alkaen. Lakkauttamisella vahvistettaisiin kunnan resurssien tasaista jakoa. Sillä tavoitellaan myös ruotsinkielisen kouluverkon pedagogista yhtenäisyyttä ja laatua.
Etelä-Sipoon oppilaaksiottoaluetta ehdotetaan muutettavan siten, että Salpar skolan oppilaaksiottoalue poistuu ja Boxbyn sekä Gumbostrands skolan oppilaaksiottoalueet kasvavat. Oppilaaksiottoalueiden muutoksella tavoitellaan Boxbyn ja Gumbostrandin koulujen elinvoimaisuuden vahvistamista. Ehdotetut oppilaaksiottoalueet on myös muodostettu siten, että ne yhdistyvät maankäytön ja kaavoituksen suunnitelmiin.
Oppilaiden määrä vähenee tietyillä alueilla
Palveluverkkosuunnittelusta nousseiden toimenpide-ehdotusten taustalla on lasten vähentyminen tietyillä alueilla sekä lasten ja asutuksen keskittyminen Sipoossa. Palveluverkkoa on kehitettävä, jotta Sipoon kunta voi tarjota pedagogisesti korkeatasoiset, hyvinvointia tukevat ja tasavertaiset opetuspalvelut kaikille sipoolaisille lapsille ja nuorille myös tulevaisuudessa.
Jos väljiksi jäävistä tiloista ei karsita, vaarana on, että kunta joutuu karsimaan sen sijaan henkilöstömenoista, eli opetuksesta. Lisäksi oppilasryhmien kokojen arvioidaan muuttuvan epätasaisiksi, eikä koulujen kapasiteetti vastaa enää alueellisen väestönkasvun tarpeisiin.
Jos oppilaaksiottoalueita ei muuteta, uhkaa Etelä-Sipoon kaikkia kolmea kyläkoulua kriisiytyminen, sillä alueella lapsimäärä ei riitä kolmeen kyläkouluun. Salparin koulun oppilaaksiottoalueella on lähivuosien aikana vuosittain 0–4 koulunsa aloittavaa oppilasta. Elinvoimaisuuden takaamiseksi ikäluokan koko tulisi olla noin 10 oppilasta. Jos Salpar skolaa ei lakkauteta, Salpar skolan ja samalla koko kouluverkon pedagogisen tason arvioidaan heikkenevän ja palvelun laadun vinoutuvan.
Lapsivaikutusten arviointi, asukastilaisuudet ja verkkokysely
Päätöksentekoa varten on kuultu sipoolaisten mielipiteitä loppuvuodesta 2024 sekä asukastilaisuuksissa että verkkokyselyllä. Lisäksi on tehty lapsivaikutusten arviointi ja hyödynnetty koulujen hyvinvointikyselyiden tuloksia.
Viimeksi muokattu 10.01.2025