Opistoblogi
Opistoblogi: Hannu ja Theresa keskustelevat Opistopodissa Kaikkien opistosta
Olipa inspiroiva haastattelu Sipoon opiston rehtorin, Hannun, kanssa! Liitelimme teemasta toiseen, ja kaikki liittyi jotenkin Kaikkien opisto teemaan, vapaan sivistyksen merkitykseen.
Keskusteltiin luottamuksen merkityksestä, uuden oppimisen ilosta, yhteisöllisyyden merkityksestä, mokaamisen tärkeydestä, itsensä häpeämisestä, tai sitä mitä ajatteli 10 vuotta sitten, ja miten tämä häpeä tarkoittaa, että kehitystä on tapahtunut. Juttelimme nöyryydestä ja itselle nauramisesta. Keskustelu sai siivet ja liiteli kuin itsestään, niin kuin antoisat keskustelut tekevät.
Tulkitsen Hannua seuraavasti:
Vapaan sivistyksen merkitys on kuin sipuli, jonka uloin kuori on pienin, konkreettisin tehtävä: tarjota kuntalaisille mahdollisuutta harrastaa, käydä eri kursseilla oppiakseen uutta ja toteuttaakseen sivistymisen tavoitteitaan.
Seuraava kerros on isompi perspektiivi: luottamuksen rakentaminen ihmisten kesken. Tämä on mahdollista esim. kurssilla, jossa ihmiset tapaavat toisiaan, ja tekevät yhdessä jotain ja oppivat uutta. Tämä kehittää kuulemma erityisesti luottamusta, vieraiden ihmisten kanssa yhdessä tekeminen.
Seuraavaan sisimpään kerrokseen, jossa tullaan länsimaiseen demokratian ideaan, siihen, että jokainen saa enemmän kuin mitä itse antaa. Ja mitä enemmän koemme luottamusta, sitä enemmän annamme takaisin yhteiskunnalle, ja yhteiskunta antaa vielä enemmän meille.
Vapaalla sivistyksellä on siis aikamoinen merkitys.
Juteltiin siitä, miten tärkeää on tehdä jotain mitä ei osaa, miten se kehittää meitä. Ja mokaamisen tärkeydestä, siitä että osaa nauraa itselleen. Suunniteltiin myös menevämme yhdessä ompelukurssille. Tätä ja paljon muuta kuulet, jos kuuntelet Hannun haastattelua.
Tervetuloa vapaan sivistyksen maailmaan! Sipuli, joka kerros toisensa jälkeen johtaa sisimpään ytimeen, sinuun itseesi, luottamukseen ja yhteisöllisyyteen toisten ihmisten kanssa.
Tervetuloa Sipoon opistoon!
Toivottaa Theresa
Kaikkien opisto -hanke toteutetaan OPH:n laatu- ja kehittämisavustuksella.
Viimeksi muokattu 21.02.2025