Sipoon kunnan positiivinen kehitys jatkui vuonna 2024

-Myönteistä on, että tämän valtuustokauden jokainen tilinpäätös on ollut ylijäämäinen ja taseeseen kertynyt ylijäämä on noussut 25,5 miljoonalla eurolla, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaj Lindqvist.

Tilikauden ylijäämä oli 2,3 miljoonaa euroa ja taseeseen kertynyt ylijäämä (sisältäen Sipoon Veden) on 45,3 miljoonaa euroa.  Pelkän kunnan osalta tilikauden 2024 tulokseksi muodostui -0,1 miljoonaa euroa. Kunta teki 0,5 miljoonan euron edestä ylimääräisiä kertaluonteisia alaskirjauksia.

– Toimintakulut olivat hyvin hallinnassa kaikilla kunnan toimialoilla ja ne alittivat talousarviotason. Kustannusten hyvä hallinta kompensoi sitä, että verotulot ja valtionosuudet jäivät viime vuonna budjetoidun tason alapuolelle, kunnanjohtaja Mikael Grannas kertoo.

Kunnan lainamäärä oli 112,5 miljoonaa euroa. Vaikka lainamäärä alitti hieman budjetoidun tason, se nousi 11,2 miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Lainamäärä yhtä asukasta kohti nousi 4 930 euroon.

-Lainamäärä asukasta kohti on hieman laskenut tämän valtuustokauden aikana ja lainojen euromäärä on neljän vuoden aikana noussut kolmella miljoonalla eurolla. Verrattuna moneen muuhun kuntaan on huomioitava, että Sipoon konsernin velkamäärä on vain 2,8 miljoonaa euroa suurempi kuin kunnan, Lindqvist sanoo.

Toimintatuotoissa tonttimyynti jäi tavoitteesta, mikä johtuu talouden yleisestä kehityksestä sekä rakentamiskustannusten ja korkotason noususta. Tilanteen odotetaan kohenevan vuonna 2025.

Kulut asukasta kohti 3 696 euroa

Sipoon kunta on pyrkinyt väestönkasvun myötä kunnan strategian mukaisesti parantamaan tuottavuutta laskemalla ulkoisia toimintakuluja asukasta kohti. Kunnan kulut yhtä asukasta kohta olivat viime vuonna 3 696 euroa.

-Vaikka viime vuoden yleinen kustannuskehitys oli haastava, onnistuttiin kulut pitämään kohtuullisina asukasta kohti, Grannas sanoo.

Vuoteen 2022 verrattuna kulut asukasta kohti laskivat miltei 8 prosenttia. Vielä vuonna 2022 luku oli 4 009 euroa per asukas (ilman sosiaali- ja terveyspalveluja). Kulukehityksen taustalla arvioidaan olevan useita tekijöitä, kuten kunnan työntekijöiden sairaspoissaolojen vähentyminen ja se että, kunnan energiakustannuksia on saatu laskettua energiaohjelman avulla.

Varhaiskasvatuksen toimialan palveluiden tuottaminen maksoi viime vuonna yhtä sipoolaista kohti 869 euroa. Koulutuksen kustannukset olivat yhtä asukasta kohti noin 1 454 euroa. Arjen ja vapaa-ajan toimialan palvelut kustansivat yhtä sipoolaista kohti 421 euroa. Toimialan palveluihin kuuluvat esimerkiksi kirjasto- ja nuorisopalvelut sekä Sipoon opisto.

Yhdyskunnan ja ympäristön toimialan kulut asukasta kohti olivat 464 euroa. Toimialan palveluita ovat esimerkiksi kaavoitus, rakennusvalvonta, ympäristövalvonta ja katujen kunnossapito. Konsernipalveluiden kulut yhdelle asukkaalle olivat 359 euroa. Konsernipalveluihin kuuluvat henkilöstöpalvelut, digihallinto, hallintopalvelut ja talouspalvelut sekä kunnan johto.

Kaavainvestoinnit jäivät budjetoidusta

Kunnan nettoinvestoinnit olivat 15,8 miljoonaa euroa vuonna 2024. Budjetoidusta investointitasosta jäätiin 3,6 miljoonaa euroa, mikä johtui lähinnä kaavahankkeiden odotettua hitaammasta etenemisestä.

Vuoden 2024 suurimpia investointeja olivat silti laajennusinvestoinnit infrastruktuuriin, joihin kunta käytti 3,5 miljoonaa euroa. Rakennuksien perusparannuksiin investoitiin 1,5 miljoonaa euroa ja kiinteistöjen ostoon 2,4 miljoonaa euroa.

Yksittäisistä investoinneista euromääräisesti suurimpia olivat Landsängenin päiväkotirakennus (2,5 M€) sekä Brobölentien ja Öljytien risteyksen parannushanke (1,4 M€).

 

Viimeksi muokattu 01.04.2025