Planet Youth -kyselyn tulokset kertovat sipoolaisten nuorten päihteidenkäytöstä, perhesuhteista ja hyvinvoinnista

Mitä Planet Youth -kysely kertoo nuorten hyvinvoinnista?

Kyselyn mukaan sipoolaisten nuorten päihteiden käyttö on maltillista, joskin päihteiden käyttöä on varaa vähentää. Kahdeksan prosenttia vastaajista oli ollut humalassa viimeisen 30 päivän aikana. Kahdeksan prosenttia vastaajista käytti sähkötupakkaa ja kaksi prosenttia tupakoi päivittäin.

Kahdeksas ja yhdeksäsluokkalaisista nuorista 73 prosenttia koki fyysisen terveytensä ja 62 prosenttia mielenterveytensä hyväksi tai erittäin hyväksi. Erot tyttöjen ja poikien välillä erityisesti mielenterveyden kohdalla olivat suuria, sillä pojista neljä viidestä ja tytöistä vain alle puolet koki mielenterveytensä hyväksi tai erittäin hyväksi. Fyysisen terveyden suhteen erot poikien ja tyttöjen välillä olivat pienempiä. Pojista 79 prosenttia ja tytöistä 69 prosenttia koki fyysisen terveytensä hyväksi tai erittäin hyväksi.

Kyselytulosten mukaan keskeisiä päihteiden käytöltä suojaavia tekijöitä sekä fyysistä terveyttä ja mielenterveyttä parantavia tekijöitä olivat vanhempien kanssa viikonloppuisin vietetty aika sekä kokemus siitä, että vanhemmilta saa helposti välittämistä ja lämpöä. Myös koulun ulkopuolisiin harrastuksiin osallistuminen on kyselyn perusteella hyvinvointia tukeva ja päihteiden käytöltä suojaava tekijä.

Enemmän päihteitä käyttivät ne vastaajat, jotka olettivat vanhempiensa hyväksyvän nuoren humalassa olemisen tai ajattelivat, että vanhemmat eivät välittäisi siitä. Riskitekijöitä päihteidenkäytölle olivat myös puolen yön jälkeinen kotiintuloaika edellisen viikon aikana sekä se, että nuoren vanhemmat eivät tienneet, missä nuori viettää aikaansa iltaisin.

Tuloksiin voi tutustua tarkemmin täällä: Kooste tuloksista (PDF).

Miten kysely tehtiin?

Sipoon kunta toteutti syyskuussa 2024 Planet Youth -prosessiin kuuluvan tiedonkeruun, eli kyselyn. Kyselyyn vastasivat 8. ja 9. luokan oppilaat Sipoonlahden ja Sipoonjoen kouluissa sekä Kungsvägens skolassa. Kyselyyn saatiin 508 vastausta, ja vastausprosentti oli 84.

Kyselyllä kartoitettiin sekä hyvinvointia tukevia ja päihteiden käytöltä suojaavia tekijöitä, että hyvinvointia heikentäviä ja päihteiden käytölle altistavia riskitekijöitä nuorten kasvuympäristöissä.

Planet Youth -lähestymistavan mukaan nuorten keskeisimpiä kasvuympäristöjä ovat perhe, koulu, vertaisryhmä eli nuorten ikätoverit ja kaverit sekä vapaa-aika. Kasvuympäristöä koskevien asioiden lisäksi nuorilta kysyttiin päihteiden käytöstä, hyvinvoinnista ja yhteisöstä.

Miten Planet Youth -kyselyn tuloksia hyödynnetään?

Planet Youth -kyselyn tuloksia käsitellään laajasti kevään aikana eri yhteyksissä. Tuloksia on tähän mennessä esitelty jo hyvinvointijaostossa 27.2., monialaisessa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen työryhmässä 3.3. sekä nuorisovaltuustossa 27.3. Tuloksia tullaan esittelemään muun muassa kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

Toukokuussa 13.5. järjestetään myös avoin tilaisuus sipoolaisten lasten ja nuorten vanhemmille sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin parissa työskenteleville järjestöille ja seuroille Juhlatalolla kello 18–20. Tulokset ovat yksi tilaisuuden aiheista. Tilaisuuden kutsu ja ilmoittautuminen julkaistaan pian.

Kyselytulosten yhteisen käsittelyn pohjalta kevään aikana valitaan painopisteitä ja toimia lasten ja nuorten hyvinvointia tukevalle, Planet Youth -prosessin mukaiselle toiminnalle. Planet Youth -toimenpiteet kohdistuvat ennaltaehkäisevään työhön.

Sipoon kunta on sitoutunut viideksi vuodeksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen Planet Youth -lähestymistavan mukaisesti. Toimintamallin mukainen pitkäaikainen ennaltaehkäisevä toiminta on yksi osa kunnan työtä, jolla edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia. Nuorten tämän hetken haasteisiin ja tarpeisiin vastataan kunnan muussa suunnittelussa ja toiminnassa. Perustaa lasten ja nuorten hyvinvoinnille luodaan kunnan jokapäiväisissä palveluissa muun muassa varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa.

Linkit:

Kyselytulokset: Kooste tuloksista (PDF)

Verkkosivuiltamme voit lukea lisää mallin etenemisestä ja tehdyistä toimenpiteistä: Planet Youth – Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen Sipoon malli.

Voit myös seurata työtämme Instagramissa @PlanetYouthSipooSibbo tai Facebookissa.

Viimeksi muokattu 09.04.2025