Visit Sipoo
Sipoon saaristo avaa uskomattoman maailman!
Heinäkuisella veneretkellä matkasimme Sipoon lähisaaristoon: Norrkullalandet – Komsalö – Majvikin edusta. Ajoimme Söderkullaan Sipoonjoen rantaan, jonne voi jättää auton. Sieltä jatkoimme veneellä matkaa Norrkullalandetin ulkoilusaarelle, joka on yksi Sipoon suurimmista saarista. Matka kesti vain puolisen tuntia. Sipoon pääsatamasta Kalkkirannasta matka Norrkullalandetille taittuu vain kymmenessä minuutissa. Matkalla huristelimme Joensuun Tilan ohi, joka tarjoaa Bed&Breakfast -majoitusta sekä monenlaisia aktiviteetteja. Tilalta voi vuokrata pienveneen tai kajakin, joten Sipoon saaristossa voit matkata yhteysaluksen lisäksi esimerkiksi meloen.
Ajatukseni siitä, että Sipoon saaristoon pääsee tutustumaan vain omalla veneellä, osoittautui onnekkaasti vääräksi. Vuodesta 2013 alkaen Sipoon reittialueen liikenne on parantunut ja Pörtö Linen säännöllinen vesiliikenne mahdollistaa liikkumisen läheisille ulkoilusaarille, kuten myös kauemmas Pirttisaareen, aina Söderskärin majakkasaarelle asti. Moniin saaristokohteisiin, kuten Norrkullalandetin hiekkarannoille, pääsee helposti ja edullisesti Pörtö Linen Ms Matilda -yhteysaluksella. Kalkkirannasta Norrkullalandetiin on päivittäinen reittiliikenne.
Retkeilyä Norrkullalandetissa ja kahvittelua Komsalössä
Olimme onnekkaita, sillä heinäkuisena retkipäivänämme sää oli poutapilvinen ja lämmin. Norrkullalandetiin tutustumisen aloitimme kävelemällä kauniissa jäkälä- ja kalliomaisemissa kulkevaa luontopolkua pitkin näkötornille. Puolisen kilometriä pitkän luontopolun päässä olevalta näköalatornilta avautuu upeat näkymät Sipoon saaristoon.
Norrkullalandetin saaressa on mukava retkeillä ja viettää aikaa, sillä alueella on kauniita uimarantoja, lentopallokenttä, grillauspaikkoja ja muutaman kilometrin pituinen luontopolku. Norrkullalandetissa on useita kunnan nuotiopaikkoja yhteyslaivalaiturin Östra Norrkullalandetin ja Seasong Travelsin mökkikylän välisellä alueella. Saarella on siten hyvät mahdollisuudet tehdä tulet, kunhan vain muistaa ottaa omat polttopuut mukaan. Mikäli yöpyminen saarella kiinnostaa, niin se on mahdollista esimerkiksi Seasong Travelsin kautta. Seasong Travels on saarella toimiva yritys, joka vuokraa saunallisia mökkejä sekä tarjoaa erinomaiset puitteet erilaisille tapahtumille ja kokoontumisille ympäri vuoden.
Retkemme päätteeksi piipahdimme Café Komsalössä, saaren eteläkärjessä (Huom.! Café Komsalö on lopettanut toimintansa tämän blogikirjoituksen julkaisun jälkeen). Myös kanootilla liikkuvien on helppo rantautua kahvilan hiekkarannalle. Kömsalön saari sijaitsee Sipoon saaristossa, Norrkullalandetin pohjoispuolella. Laiturille saapuessamme koirajoukko toivotti meidän tervetulleeksi ja seurusteli innokkaasti kesäkahvilan vierailijoiden kanssa.
Meitä onnisti, sillä näimme kauppalaivan saapumisen kesäkahvilan laituriin. Aurinkoisella säällä laiturilla oli vastassa jono asiakkaita, luultavasti kesämökkiläisiä. Kauppalaiva Christina on kuuleman mukaan Suomessa lajinsa viimeinen. Se kiertää Helsingin ja Sipoon saaristoa kolmea eri reittiä kuutena päivänä viikossa ja on toiminnassa kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Kauppalaivasta löytyvät kaikki päivittäistavarat ja tarjonnassa on paljon tuoreita lähituotteita, muun muassa edellisyönä savustettua lohta, lähitilan perunaa ja lähileipomon leipää. Kauppalaivan tukikohtana toimiva kauppa sijaitsee Karhusaaren venesatamassa.
Café Komsalön aurinkoisella terassilla maistoimme kahvilan erikoisuuksia: vastasavustettua kalaa sekä itseleivottua saaristolaisleipää savulohi- ja katkaraputäytteillä. Lisäksi kahvilasta saa kalakeittoa, tuoretta pullaa ja maukkaita leivonnaisia sekä jäätelöä. Cafe Komsalö on auki joka päivä klo 12–20 aina 13.8. saakka, tapahtumailtoina myöhempäänkin.
Veneretken päätteeksi päällimmäiseksi jäi mieleen itselleni täysin uutena avautuva Sipoo. Kaunis luonto ja kirkas merivesi houkuttelevat jo palaamaan Sipoon saaristoon. Seuraavalla kerralla aionkin ottaa kanootin alleni ja viipyä yön yli saaristossa. Sipoon saaristoon matkaavalle vinkkinä, että kunnan alueilla saa telttailla vapaasti mm. Möholmenissa sekä Östholmenin ja Furuholmenin luonnonsaarilla. Tästä tarkemmin kunnan sivuilla.
Huomasin muuten, että Visit Sipoo -palvelussa on mahdollista tutustua lisää Sipoon eri kohteisiin. Kesäkuussa myös valmistui Sipoon saaristokartta, joka esittelee ja näyttää kartalla Sipoon satamat, kunnan ulkoilusaaret sekä muita saariston vierailukohteita ja palveluita.
Tämän blogitekstin kirjoittaja Riikka Virta on innokas maailmanmatkaaja ja luonnosta nauttija. Tutustuttuaan lisää Suomen kauniisiin maisemiin, kotimaanmatkailu on viime vuosina tullut entistä lähemmäksi omaa sydäntä. Parasta hänelle on vaellus metsässä tai tuntureilla oman koiran Lenen kanssa.
Viimeksi muokattu 25.02.2021