När gick du senast i en hästhage eller småpratade medan du krafsar får? Kaskela smådjursgård (Kaskelan pieneläinpiha) är en oas där vuxendomen glöms bort

Text och bilder:
Kristian Meurman
fornamn.efternamn@sipoo.fi

Jag besökte Kaskela smådjursgård en het sommardag tillsammans med min tioåriga dotter. Förvånansvärt nog glömde även hon sin ”stora flickas” roll, då hon fick ordagrant gå in bland djuren.

Vem är rädd för Kessu?

Som första djur kommer Kessu emot, som är en jättestor svart schäfer i sin egen inhägnad. Kessu är ytterst snäll, men något vild och på grund av sin stora storlek kan man väl förstå att någon kunde bli rädd.

-Vi håller aldrig Kessu fritt strövande om ens ett barn är rädd för hundar, berättar Kaskelas ägare Minna Kivistö. Kessu njuter nog av uppmärksamheten och även om vi har allt från getter till hästar och höns till får så är det nog Kessu som är vår gårds absoluta favorit, skrattar hon.

Det kan jag lätt förstå. Som hundvän tycker jag den stiliga schäfern annars också är fin, men det finns nog något extra i Kessu. Man skulle vilja krama om honom.

Hunden Kessu på Kaskela smådjursgård.
Kessu är en stilig schäferherre.

Så småningom och på eget bevåg

Minna Kivistö är inte vad som helst för djurgårdstant, hon har nämligen i största lag byggt alltsammans själv.  Smådjursgården, som öppnades för ungefär ett och ett halvt år sedan har byggts med kärlek och pietet. Hennes man har dock hjälpt till här och var och de grövsta byggarbeten har gjorts av proffs, men det är uppenbart att Minna inte blir stående med händerna i fickorna, om något behöver fixas eller piffas upp.

Projekten är ingalunda förbi, som bäst pågår en terrassutvidgning i samband med cafét, som i fortsättningen möjliggör att sitta i skuggan under särskilt heta sommardagar.

Klyftig mängd med djur

Kaskela smådjursgård är ingen jättelik anstalt och antalet djur är måttligt. Vare sig man mäter i antal djurarter eller mängden djur. En måttlig mängd djur innebär, att personale verkligen har tid att sköta om djuren och dessutom finns det gott om utrymme för varje enskilt djur att röra sig och över huvud taget leva ett arttypiskt liv.

När man lyssnar på ägarinnan förstår man, att varje inhägnad, byggnad eller lekplats är noggrant planerad. Djuren har gott om möjligheter till så väl lek som vila.

Höns på Kaskela smådjursgård samt tuppen Jone Nikula.
I hönshuset trippar de äggvärpande hönorna. Över dem vakar tuppen Jone Nikula.

”Nog kan du gå in dit!”

När jag sträcker mig för att knäppa en bild av de vackra hästarna och ponnyerna konstaterar Minna att jag bra kan gå in i hagen. Jag har alltid tyckt om hästar, men då mina egna upplevelser begränsas till enskilda ridturer, funderar jag en stund över möjligheten att kliva in bland vilt okända hästar. Före jag egentligen hunnit tänka tanken slut, finner jag mig redan inne i hagen där de vänliga och nyfikna hästarna kommer för att hälsa på. Där jag smeker den stiliga finska hästens man och ser på dess milda och nyfikna ögon, tänker jag nästan glömma bort att ta hela bilden.

Först då jag verkligen står mitt bland hästarna förstår jag hur otroligt stort område de har till sitt förfogande. Då påpkeas det att detta endast är en del av deras betesmark. Till sommarbete får hästarna gå till Kervo å strand, där de kan smaska i sig gräs och andra delikatesser som växer på ängen. Vore jag en häst, skulle jag säkert vara nöjd på Kaskelas gård.

Finsk häst i Kaskela smådjurgårds hästhage.
Finska hästarna är vänliga och nyfikna. Dem får man klappa från utsidan av hagen.

Till hästhagen släpps ingalunda normalt gäster, särskilt inte barn då hästarna med sina stora manar kan skrämma särskilt mindre barn. Men bland får och getter är det fritt fram att ströva med vårdnadshavarnas sällskap och på deras ansvar! Det gäller förstås att dock invänta någon från personalen före man träder in i hagar eller inhägnader, på eget bevåg ska man inte träda in, då djuren kan bli skrämda.

Barnläger, födelsedagar och övriga evenemang

På Kaskela smådjursgård ordnas längs sommaren läger för barn i olika åldrar. Dessutom kan man vid gården ordna bland annat födelsedagsfester med grillning på öppen eld eller till exempel ponny- och hästridning.

Ordentligt med parkeringsutrymme och delikatesser från cafét

Inträdesbiljetterna säljs från cafébyggnaden invid ingången och där finns även några bord och stolar. Ingången är precis brevid en stor parkeringsplats, som byggts på en åkerplan. Cafét serverar bland annat kaffe och kalla drycker samt godis och glass, men dessutom finns även åtminstone alltid ett salt och ett sött bakverk att mumsa på. Specialdieter beaktas också.

Vill man, kan man också äta mitt bland djuren. I mittdelen av parken finns flera bordsgrupper och det är tillåtet att även ha med egen matsäck. Själv tycker jag att caféts delikatesser ser så goda ut att jag skulle nog knappast åta mig att kånka med mig något hemifrån.

Traktorn på Kaskela smådjursgård samt hästhagen, käpphästbanan och picknickborden i bakgrunden.
Den gamla och fina – och framför allt funktionsdugliga traktorn står vid kanten av parken. I bakgrunden kan man se getternas inhägnad, hästhagen och ett flertal picknickbord vid vilka man gärna kan mumsa i sig något gott från cafét.

Fritt att öva på käpphästbanan

Förutom riktiga hästar och ponnyer, finns det också en samling käpphästar som man får låna gratis och ta ut på en tur på käpphästbanan. Man kan alltså självmant ställa till med en käpphästtävling mellan kompisar eller familjemedlemmar. Själv var jag lite ledsen att min dotter tydligen dock vuxit förbi käpphäståldern. För en gångs skull kunde man ha fått se ännu töntigare ut än normalt utan att behöva skämmas!

Naturstigen som körsbäret på tårtan

Från ändan av gården startar en naturstig som är cirka 600 meter lång och cirklar runt hästarnas sommarbete och en bit av den går längs Kervo ås strand. Längs naturstigen finns en byggnad som säkert intresserar särskilt framför allt småbarn, men lyckades nog skapa en rolig diskussion även mellan mig och min tioåring.

Kaskela smådjurgårds naturstig vid Kervo å strand.
Naturstigen går en bit längs Kervo ås strand och längs den finns ett överraskande ställe.

Program fast för hela dagen

Även om området inte är något oerhört stort är stämningen trevligt lugn. Det finns en hel del att se, men, å sin sida, precis som ägarinnan konstaterar, räcker det ibland med att bara sätta sig ner och följa med vad djuren håller på med. Det är faktiskt ganska terapeutiskt, särskilt då man vet att de flesta av djuren kan man också gå för att klappa eller krafsa.

Som en rätt så ny plats är Kaskela smådjursgård kanske inte ännu så välkänd, men baserat på mitt besök kan jag tänka mig att detta nog kommer att förändras.

Jag rekommenderar varmt Kaskela smådjursgård som sommarresmål för så väl vuxna som barn i alla åldrar. Det är dock värt att notera, att eftersom gården är ett öppet område kan det i fall av kraftiga regn eller åskskurar vara nödvändigt att stänga.

Kaskela smådjurgårds käpphästbana.
Förutom riktiga djur, kan man också ta en sväng med käpphästarna på käpphästbanan. Käpphästarna får man låna gratis.

Mera information

Kaskelan kotieläinpiha
Kaskelavägen 424
04240 Tallmo

Öppet på sommaren från onsdag till söndag klockan 12-17

Inträde 6 € / person
(barn under 2 år samt assistent för funktionshindrad gratis inträde)

Ponnyridning söndagar klockan 14-15 à 4 € / barn

OBS! Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet at ha med egna djur.

Länk

Kaskelan kotieläinpiha (nätsidan är finskspråkig)

Senast uppdaterad 29.06.2021