Matkailijat toivat Sipooseen viime vuonna miljoonia euroja enemmän kuin muutama vuosi aiemmin

Sipoo sai vuonna 2021 laskennallisesti välitöntä matkailutuloa 15,2 miljoonaa euroa, kun vielä vuonna 2018 sama summa oli 6,5 miljoonaa euroa. Sipoon välitön matkailutyöllisyys oli viime vuonna 73 henkilötyövuotta, kun vielä muutama vuosi sitten se oli 48 henkilötyövuotta.

-Olemme kuntana pyrkineet järjestelmällisesti edistämään matkailua, tuomaan näkyvyyttä Sipoon matkailukohteille ja tukemaan siten matkailuliiketoiminnan edellytyksiä jo useita vuosia. On upeaa nähdä, että myös matkailutulot Sipoossa ovat kasvaneet eniten ja alan työllisyys on kasvanut toiseksi eniten näistä Uudenmaan muista vertailukunnista, elinkeinopäällikkö Katri Roivainen sanoo.

Kuntien tilaamaan selvityksen toteutti TAK Research, joka on matkailututkimuksiin erikoistunut tutkimusyritys. TAK:n selvityksessä matkailun aluetaloudelliset vaikutukset lasketaan matkailijoiden rahankäytöstä alueella hyödyntämällä olemassa olevia tilasto- ja tutkimusaineistoja. Voit tutustua tarkemmin selvityksen raporttiin Sipoon osalta tästä linkistä.

Sipoon saaristo näkyi kotimaan matkailijoille

Sipoon saariston tunnettuutta tehostettiin nostamalla saaristo esiin yhtenä kohteena valtakunnallisessa kampanjassa 100 syytä matkailla Suomessa. Kampanja houkutteli matkailijoita reitille Gumbostrandin kylätunnelmasta ja kulttuurielämyksistä Norrkullalandetin kallioille ja palveluihin.

Kampanjasivustolla saariston kohdekortti keräsi lähes 5 500 vierailua. Kampanjan Facebook-julkaisu saaristosta sai noin 130 000 näyttökertaa, yli 1000 klikkausta ja 540 reaktiota, jakoa tai kommenttia. Instagramissa saaristo keräsi myös kampanjan kautta näkyvyyttä. Instagram-julkaisu sai yli 7000 näyttökertaa ja siihen reagoitiin yli 200 kertaa.

Kännykän ruudulla näkyy nettisivu, jossa on tietoa ja kuvia Sipoon saaristosta.
Sipoon saaristo näkyi kotimaan matkailijoille kampanjassa 100 syytä matkailla Suomessa.

Pyöräilymatkailun kartalle osana South by Cycle -reittiä

Kuluneen vuoden aikana kunta on ollut myös mukana edistämässä Sipoota pyörämatkailukohteena.

Joulukuussa 2021 lanseerattiin Suomen ensimmäinen pyörävaellusreitti South by Cycle, joka kulkee muun muassa Sipoon läpi. Etenkin sora- ja hiekkateitä kulkeva reitti on saanut huomiota esimerkiksi Ruotsin suurimmassa pyöräilymediassa. Yritykset ovat voineet myös merkitä itsensä reittikarttaan, ja moni sipoolainen yritys onkin jo tuonut palvelunsa esille reitillä.

Pyörämatkailua ja South by Cycle -reittiä on nostettu esiin tapahtumien ja tempausten kautta. Syysmarkkinoilta satulan selkään -tempaus järjestettiin osana Sipoo-viikkoa yhteistyössä Sibbo Vargarnan pyöräilyjaoston ja South by Cycle -reitin kehittäjän Kristiina Vaanon kanssa. Tempauksessa pyöräiltiin yhteislenkkeinä 85 kilometrin gravel-lenkki, eli sorateitä kulkeva lenkki, ja 40 kilometrin asfaltti- ja hiekkatielenkki.

Tästä alkoi myös Sipoon pyöräseikkailuviikko. Viikolla seikkailtiin pyörällä karttaan merkityllä reitillä ja kartan 11 kohteessa. Yrityskohteissa jaettiin South by Cycle -tarroja seikkailuhaasteen suorittaneille.

-Pyöräseikkailu kiinnosti ja innosti vierailemaan seikkailuun mukaan lähteneissä yrityksissä. Tempauksesta tuli positiivista palautetta mukana olleilta yrittäjiltä. Yrittäjät kertoivat, että pyöräilijöitä oli käynyt pitkin viikkoa, yrityskoordinaattori Anne Peltonen kertoo.

Kuva: Teemu Oksanen

Pyöräilijä polulla metsässä. Sipoonkorven kyltti vieressä.
Pyörävaellusreitti South by Cycle kulkee muun muassa Sipoossa ja houkuttelee pyörämatkailijoita Sipooseen. Kuva: Teemu Oksanen.

Tapahtumien syksy Sipoonkorvessa

Syksyn tapahtumat toivat kävijöitä Sipoonkorpeen myös muuten kuin pyörämatkailun muodossa. Nuku yö ulkona -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Sipoossa elokuussa yhteistyössä Metsähallituksen ja Vantaan kaupungin sekä paikallisten yrittäjien kanssa.

Sipoossa Korvenportissa tapahtumaan osallistui lähes 40 ihmistä. Telttoja Ravintola Tilan vieressä niityllä oli yhteensä 17. Korvenportin telttapaikat varattiin loppuun ennakkoon.

Kuva: Victor Paul

Kolme telttaa pellolla metsän vieressä.
Nuku yö ulkona -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Sipoossa elokuussa. Kuva: Victor Paul.

Kävijöitä Sipoonkorpeen houkuteltiin myös syyslomaviikolla Korvenportin heijastinpolulle. Polku kulki Korvenportista Fiskträskin rannalle, jossa sai poimia heijastinpuusta heijastimen. Kunta järjesti polun yhteistyössä Metsähallituksen ja LähiTapiola Uusimaan kanssa.

-Tämä tapahtuma onnistui yli odotusten. Heijastimia poimittiin yli 300 kappaletta ja palaute on ollut positiivista, Peltonen kertoo.

Lisäksi toista kauttaan tänä vuonna toiminut Sipoonkorven Hop-On Hop-Off -bussi kasvatti huimasti matkustajamääriään.  Matkustajamäärät nousivat noin 80 prosenttia, kun verrataan tämän vuoden matkustajamääriä vuoden 2021 koko matkustajamääriin.

Tänä vuonna bussin palvelukausi oli kolme kuukautta lyhyempi kuin edellisvuonna ja bussi kulki ainoastaan viikonloppuisin. Kun verrataan tämän vuoden matkustajamääriä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon ja vastaaviin viikonpäiviin, nousi matkustajamäärä 450 prosenttia.

Kuva: Vantaan kaupunki, Hele Teutari

Bussi ajaa puiden reunustamalla tiellä. Bussin kyljessä lukee Sipoonkorpi Hop-on Hop-off.
Sipoonkorven retkibussilla tehtyjen matkojen määrä moninkertaistui. Kuva: Vantaan kaupunki, Teutari Hele.

Verkostoitumista yrittäjille ja markkinointia Saksaan

Sipoolaisille matkailutoimijoille kunta järjesti kaksi verkostoitumistilaisuutta, joissa on käsitelty ajankohtaisia asioita sekä viritetty ja kehitetty yhteistyötä Sipoon matkailun ympärillä.

Ulkomaille Sipoon matkailua on markkinoitu etenkin Saksaan osana South East Finland -aluetta. Alueeseen kuuluu Sipoon lisäksi Porvoo, Kotka-Hamina, Loviisa ja Kouvola. Alueelle on kehitetty yhteinen markkinointiverkkosivusto southeastfinland.fi .  Keväällä saksalaiset matkanjärjestäjät tutustuivat yhteisellä matkalla alueeseen. Sipoosta heille esiteltiin Sipoonkorpea ja saaristoa. Lisäksi alueelle on hankittu näkyvyyttä vaikuttajayhteistyön kautta.

Instagram-tili ja uudistuksia verkkosivustolle

Sipoon matkailua on pyritty edistämään myös kunnan viestintäkanavien kautta. Alkukesästä kunta lanseerasi VisitSipoolle Instagram-tilin @visit.sipoo , jonne on tuotettu aktiivisesti sisältöä paikallisista nähtävyyksistä ja vierailukohteista.

Matkailun verkkosivustoa www.sipoo.fi/visitsipoo on pyritty kehittämään matkailijaystävällisempään ja visuaalisuudella houkuttelevaan suuntaan. Sipoonkorven ja Sipoon saariston eri kohteista sivustolle on luotu kohdekortit, jotka nostavat esiin eri vierailukohteet ja reitit. Myös saapumisohjeita ja palveluiden esittämistä on pyritty selkeyttämään ja esittämään ne aiempaa helpommin löydettävämmin.

 

 

Viimeksi muokattu 16.12.2022