Sipoon kunta vastustaa hyvinvointialueen suunnitelmaa lakkauttaa ikääntyneiden asumispalveluita Nikkilässä

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on esittänyt palveluverkkosuunnitelmansa luonnoksessa lakkautettavaksi Sipoon seniorikeskuksen yksiköistä Suvituulen ja Suvirinteen. Perusteluiksi lakkautukselle on kirjattu talous ja kiinteistön kunto.

Sipoon kunta pitää palveluverkkosuunnitelman taustalla olevia linjauksia ja hyvinvointialueen talouden tasapainottamista kannatettavina ja myönteisinä asioina.

– Samalla Sipoo näkee, että hyvinvointialueella pitää olla riittävää omaa senioripalvelua myös Sipoossa. 75-vuotta täyttäneiden määrän arvioidaan kasvavan voimakkaasti erityisesti Sipoossa, ennusteiden mukaan kokonaiset 85 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Sipoon kunta katsoo, ettei tällä hetkellä ole riittäviä perusteluja senioriasuntojen vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Lausunnossaan hyvinvointialueelle Sipoon kunta toteaa, että kunnalla ja kunnan omistamalla kiinteistöosakeyhtiöllä on valmius tehdä jo aiemmin sovittuja korjauksia Suvituulen ja Suvirinteen tiloihin. Korjaukset voidaan toteuttaa muuttamatta rakennuksen vuokraa. Lisäksi kunta toteaa olevansa valmis tekemään tarvittaessa vuokrankorjauksia.

-Huomioiden tämän edellytämme, että hyvinvointialue jatkaa neuvotteluja Sipoon kunnan kanssa Nikkilän senioriasumisen tulevaisuudesta, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaj Lindqvist.

Kunta on valmis tukemaan hyvinvointialueen kulujen vähennystä muilla tavoin

Sipoo painottaa lausunnossaan suhtautuvansa myönteisesti tiettyjen muiden hyvinvointialueelle vuokrattujen tilojen vuokrasopimusten purkamiseen, kuten esimerkiksi Ratatuvan sopimuksen purkamiseen. Kunnan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen välillä on voimassa lukuisia vuokrasopimuksia.

-Sipoon kunta suhtautuu myönteisesti hyvinvointialueen kulujen vähennykseen ja osa sopimuksista voidaan päättää, lausunnossa todetaan.

Sen sijaan ikääntyneiden asumispalveluiden lakkauttamiseen ja niiden vuokrasopimusten purkamiseen ei kunnan mielestä ole riittäviä perusteluja. Sipoo katsoo myös, että ikääntyneiden asumispalveluille on tarve lähivuosina Nikkilässä väestön kasvun ja etenkin yli 64-vuotiaiden määrän kasvun myötä.

Viimeksi muokattu 05.11.2024

Putkirikko korjattu Söderkullassa – Erillinen vedenjakelu noin klo 20.00 alkaen

Viimeksi muokattu 02.11.2024

HSL tiedottaa: HSL perustaa uuden E-vyöhykkeen Tuusulan ja Sipoon pohjoisosiin sekä Järvenpäähän

Yhdenmukaistamme samalla lippujärjestelmäämme eri vyöhykkeiden välillä. E-vyöhykkeen käyttöönoton jälkeen myös D-vyöhykkeellä matkustavien on hankittava vähintään kahden vyöhykkeen lippu. D-vyöhykkeellä tämä tarkoittaa vähintään DE- tai CD-lippua.

Teemme muutoksen siksi, että HSL-alueen ulkopuolelta Järvenpäästä matkustavien liput eivät olisi kohtuuttoman edullisia suhteessa muualta HSL-alueelta matkustaviin. Järvenpää ei ole HSL:n jäsen, mutta kaupungin asukkaat ovat voineet käyttää HSL:n kertalipputuotteita, joita HSL:n jäsenkunnat suventoivat.

Uuteen E-vyöhykkeeseen kuuluvat HSL-alueella Tuusulan ja Sipoon pohjoiset osat. Tuusulan taajamista E:lle siirtyvät Kellokoski ja Jokela. Lisäksi E-vyöhykkeen sisältävällä lipulla voi matkustaa Järvenpään alueella lähijunissa ja HSL:n busseissa. Lähijuna-asemista E-vyöhykkeeseen kuuluvat Jokela, Ainola, Järvenpää, Saunakallio ja Haarajoki.

Uusi E-vyöhyke tulee käyttöön vuoden 2025 aikana, mutta ei vielä vuodenvaihteessa. Lisäksi käyttöön tulevat uudet vyöhykeyhdistelmät ABCDE, BCDE, CDE ja DE. Tarkka vyöhykeraja Tuusulan ja Sipoon sisällä määritellään ennen vyöhykkeen käyttöönottoa.

Lippuihin ja hinnoitteluun muutoksia vuodenvaihteessa

Lippujen hinnat nousevat 1.1.2025 keskimäärin 8 prosenttia. Lippuihin tulee myöhemmin vuoden 2025 aikana myös yksittäisiä muita muutoksia.

Esimerkiksi aikuisten AB-kertalippu maksaa 3,20 euroa ja ABCD-kertalippu 4,80 euroa. Aikuisten 30 vuorokauden AB-kausilippu puolestaan maksaa 72,10 euroa kertaostoksena ja vastaavasti ABCD-vyöhykkeillä 118,80 euroa. Kausilippuja voi jatkossakin ostaa sovelluksesta jatkuvana säästötilauksena hieman alennettuun hintaan.

Lue lisää lipuista ja hinnoista HSL:n verkkosivuilta.

Viimeksi muokattu 30.10.2024

Söderkullan kaavarungon asukastilaisuus Miilissä 7.11. klo 17-19

Työpajan tiedot:

  • Aika: 7.11.2024, kello 17.00-19.00
  • Paikka: Miilin sivistyskeskus, Söderkullan koulutie 7, 01150 Söderkulla. Kulku pääovista Söderkullan koulutien puolelta.
  • Tilaisuus on avoin kaikille, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tarjolla on pientä purtavaa ja kahvia.

Tilaisuus alkaa 30 min alustuksella, jonka jälkeen on teemapistetyöskentelyä klo 17.30 alkaen. Voit osallistua niin koko tilaisuuteen, kuin myös piipahtaa ohikulkumatkalla kommentoimaan teemapisteelle sinulle tärkeää asiaa esimerkiksi viheralueisiin, liikenteeseen, asuinalueisiin tai palveluihin liittyen!

Mikä on kaavarunko?

Kaavarunko on Söderkullan alueen (Söderkulla, Eriksnäs) alueidenkäytön tulevaisuuden kehityskuva, jolla ohjataan tulevaa asemakaavoitusta. Kaavarungossa esitetään tärkeimmät taajaman rakenteen kehittymisen periaatteet, kuten tulevat kasvualueet, liikenneverkko ja alueen virkistysalueverkosto. Kaavarungon ratkaisut ovat suuntaa antavia ja tavoitteellisia.

Tutustu kaavarungon aineistoihin: www.sipoo.fi/kr4.

Viimeksi muokattu 30.10.2024

Sipoon kunta järjestää jatkossa ruotsinkielistä esiopetusta Etelä-Sipoossa Söderkulla förskolan ja Gumbostrands skolan yhteydessä

-Päätöksellä taataan esiopetustilojen riittävyys kaikille ruotsinkieliseen esiopetukseen hakeutuville lapsille Söderkulla skolan valmistumiseen saakka. Järjestelyä arvioidaan uudelleen tarvittaessa, jos tilanne esimerkiksi oppilasmäärien suhteen muuttuu, sivistysvaliokunta totesi päätöksessään.

Sivistysvaliokunta päätti lisäksi pyytää teknistä valiokuntaa vielä selvittämään esikouluopetuksen järjestämisen tilavaihtoehtoja ja kustannuksia Boxby skolan ja Salpan skolan yhteydessä lukuvuodesta 2026–2027 alkaen.

Päätöksen taustalla on kunnallisen esiopetuksen järjestämisvastuu siirtyminen Sipoossa koulutuksesta varhaiskasvatuksen toimialalle 1.8.2025 alkaen. Lisäksi ruotsinkielisten lasten määrä vähenee Sipoossa lähivuosina, eivätkä oppilasmäärät riitä esiopetuksen tarjoamiseen kaikilla kyläkouluilla.

Pohdinnassa oli eri vaihtoehtoja järjestämispaikoiksi. Päätöksenteon tueksi ennakkoarvioitiin muun muassa ruotsinkielisen esiopetuksen ja täydentävän varhaiskasvatuksen keskittäminen Etelä-Sipoossa ainoastaan Söderkulla förskolaan ja toisena vaihtoehtona esiopetuksen järjestäminen sekä Söderkulla förskolassa että yhden kyläkoulun yhteydessä.

Kyläkouluista päädyttiin Gumbostrands skolaan muun muassa sillä perusteella, että Gumbostrands skolan oppilaaksiottoalueen lapsimäärät ovat riittävät. Myös kiinteistön kunto todettiin hyväksi.

Kuntalaisia ja lapsia kuultiin ennen päätöksentekoa

Päätöksentekoa varten eri paikkavaihtoehdoista tehtiin lapsivaikutusten arviointi ja asukkaita kuultiin vaihtoehdoista asukasillassa 1.10.2024 sekä verkkokyselyn kautta 2.10.–7.10.2024. Kuntalaisten mielipiteissä korostui halu säilyttää esiopetus kyläkoulun yhteydessä. Lasten haastatteluissa toiveiden esiopetuksesta nousivat esiin hyvät lelut ja varusteet, leikkiminen sekä kaverit.  

Päätöksenteossa todettiin, että yhden esiopetusryhmän säilyttäminen kyläkoululla tuo huoltajille enemmän valinnan mahdollisuuksia lapsensa esiopetuspaikan suhteen ja varmistaa esiopetustilojen riittävyyden myös, jos oppilasmäärä kasvaisi. Ratkaisu huomioi myös kuntalaisten mielipiteet esiopetuksen säilyttämisen puolesta kyläkouluissa.

Kustannuksiltaan opetuksen järjestäminen sekä Söderkulla förskolassa että Gumbostrands skolan yhteydessä arvioitiin noin 60 000 euroa kalliimmaksi vuosittain kuin keskittäminen Söderkulla förskolaan, mutta sen todettiin tarjoavan joustovaraa tiloihin. Jos oppilasmäärät kasvaisivat, väistötilojen etsiminen yllättäen arvioitiin kustannuksiltaan vielä kalliimmaksi.

Viimeksi muokattu 29.10.2024

Nuorisovaltuustovaalit Sipoossa 16.-20.12.2024

Ehdokasasettelu

Kaikki Sipoolaiset 13–20-vuotiaat nuoret voivat asettua ehdokkaaksi.

Ehdokasasetteluaika on 28.10 – 24.11.2024, ehdokashakemus löytyy kunnan kotisivuilta www.sipoo.fi ja Wilma-ohjelmista. Ehdokashakemuslomake toimitetaan myös postitse jokaisen äänioikeutetun kotiosoitteeseen.

Ehdokashakemus on tehtävä Sipoon kunnan Omassa asioinnissa viimeistään 24.11.2024 tai annettava koulusi vastuuopettajalle:

Sipoon Keuda: Ritva Laitinen-Hyökki
Sipoon lukio: Liisa Mikkola
Sipoonjoen koulu: Aini Homma
Kungsvägens skola: Aini Homma
Sibbo gymnasium: Barbro Juselius-Rosse och Christer Jakobsson
Sipoonlahden koulu: Mikko Torro

Jos nuorella ei ole itsellään mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, huoltaja voi täyttää lomakkeen yhdessä nuoren kanssa Omassa asioinnissa.

Voit myös palauttaa hakemuksen Sipoon kunnan nuoriso-ohjaajille Nuorkalle tai Pleissille, tai lähettää hakemuksen postitse (Sipoon kunnan nuorisopalvelut, PL 7, 04131 Sipoo).
Ehdokasasettelun päätyttyä vahvistetaan ehdokkaat ja julkistetaan ehdokaslista vaalitunnusnumeroineen.

Kampanjavaihe on 2.-15.12.2024

Kampanjassa saa käyttää mitä tahansa teemoja ja tunnuksia, ei kuitenkaan sellaisia, jotka on kielletty valtiollisissa vaaleissa, kuten esim. rasistiset mielipiteet.

Äänestäminen

Äänioikeutettuja ovat Sipoossa asuvat 13–20-vuotiaat.

Äänestyspaikat ja ajat:

Maanantai 16.12. Nikkilän Sydän klo 9.00–14.00 & Söderkullan kirjasto klo 16.00–18.00
Tiistai 17.12. Sibbo gymnasium klo 9.00–11.00
Keskiviikko 18.12. Enter klo 10.00-12.00 & Nikkilän nuorisotalo ja nuorisotila Pleissi klo 17.00–21.00
Torstai 19.12. Sipoonlahden koulu klo. 9.00-14.00 & Sipoon pääkirjasto klo 17.00-19.00

Vaalitulokset julkistetaan perjantaina 20.12.2024.

Nuorisovaltuuston jäsenten ikä ja lukumäärä

Nuorisovaltuuston jäsenten ikäjakauma on valintahetkellä 13–20 vuotta.

Kiintiöt nuorisovaaleissa

Koulukohtaiset kiintiöt, riippuvat koulun äänioikeudellisten oppilaiden lukumäärästä. Vähimmäiskiintiö on kuitenkin jokaisesta koulusta vähintään 2 jäsenpaikkaa.
Muiden kuin Sipoossa opiskelevien sipoolaisten jäsenpaikkakiintiö on aina vähintään 4.

Lisätietoja:
Erityisnuorisotyöntekijät,
Pauliina Räike ja Teea Kettumäki
p. 0401821664 & 0405562757
pauliina.raike@sipoo.fi & teea.kettumaki@sipoo.fi

Viimeksi muokattu 29.10.2024

Torpantien alueella on vesikatko 29. lokakuuta

Viimeksi muokattu 28.10.2024

Sipoon Veden asiakaspalvelu siirtyy käyttämään puhelinaikoja 28.10. lähtien

Sipoon Veden laskutuksen asiakaspalvelun palvelunumero otetaan käyttöön 28.10. lähtien. Uudistuksen tarkoituksena on selkeyttää laskutuksen asiakaspalvelun työntekoa. Palvelunumero antaa asiakkaille selkeät ajankohdat, jolloin he voivat olla yhteydessä puhelimitse Sipon Veden laskutukseen. Puhelinaikoina numeroon vastaa useampi työntekijä.

Laskutuksen asiakaspalvelun uusi palvelunumero on 09 2353 6026. Samalla nykyinen toimialasihteerin puhelinnumero poistetaan käytöstä. Palvelunumerossa vastataan seuraavasti:

  • ma klo 12–13
  • ti klo 9.30–10.30
  • to klo 12–13

Samalla tarkoituksena on ohjata asiakkaita käyttämään tehokkaammin Sipoon kunnan verkkopalveluita. Uuden palvelunumeron myötä sähköisesti tulleihin yhteydenottoihin saadaan vastattua tehokkaammin. Sipoon Kunnan Oma asiointi on tietoturvallisin kanava asioida ja hoitaa omia asioitaan.

Laskutuksen palvelunumeron ja puhelinaikojen käyttöönotto ei vaikuta vesilaitoksen vikailmoitus- ja työtilausnumeroihin. Työtilaus- ja vikailmoitusnumerot vastaavat normaalisti virka-aikana. Liitossuunnitteluasiantuntija vastaa vesi- ja viemäriverkostoon liittymiseen liittyvistä asioista, kuten liitoskohtalausunnoista, ja asennuspalvelu vesimittarien asentamisesta.  Vikailmoitukset virka-ajan ulkopuolella hoitaa Sipoon kunnan tekninen päivystysnumero.  

Työtilaus- ja vikailmoituksen puhelinnumerot eivät vastaa laskutukseen liittyviin kysymyksiin.

Sipoon kunnan verkkoasiointipalvelu Oma asiointi on käytettävissä ympärivuorokauden. Omassa asioinnissa voit asioida sekä henkilökohtaisesti että yrityksesi asioissa.
Oman asioinnin kautta pystyt asioimaan muun muassa seuraavissa asioissa:

  • Liitoskohtalausuntotilaus
  • Ilmoitus Sipoon Vedelle kiinteistön omistajan vaihdoksesta
  • Siirrä eräpäivää – Sipoon Veden laskut
  • Tarkistuspyyntö – onko minulla maksamattomia Sipoon Veden laskuja?
  • Tilaa laskukopio Sipoon Veden laskuista

Kannustamme asiakkaita jättämään vesimittarilukeman sähköisesti aina kun mittarilukeman ilmoittaminen on syksyisin ajankohtaista.

Pääset tutustumaan Sipoon Veden palveluihin sekä yhteystietoihin verkkosivuilta.

Viimeksi muokattu 28.10.2024