Leppätien kielikylpypäiväkoti siirtyy kokonaan Kaislan tiloihin heinäkuusta alkaen

Leppätien päiväkodin 5-vuotiaiden ryhmä on toiminut Kaislassa omassa ryhmätilassaan jo syksyn 2024 ajan. Kunta vuokraa käyttöönsä jatkossa myös viereisen ryhmätilan, jonne Leppätien päiväkodin 4-vuotiaiden ryhmä siirtyy Solåkerista 1.7.2025 alkaen. Kummallakin ryhmällä on jatkossa yhteinen sisäänkäynti, aulatilat ja WC-tilat. Kaislan tilat sijaitsevat osoitteessa Aarrepuistonkuja 4.

-Kaislassa on hyvät ja avarat päiväkodiksi suunnitellut tilat. Jatkossa pääsemme lisäksi toimimaan yhdessä kerroksessa, mikä helpottaa päiväkotimme sisäistä yhteistyötä ja lisää lasten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Muutos mahdollistaa meille aiempaa paremmin toiminnan suunnittelun pitkällä aikavälillä, kun toimintamme on yhdessä ja samassa osoitteessa, kertoo päiväkodin johtaja Nina Laine.

Vuokrasopimus mahdollistaa Sipoon kunnalle Kaislan ryhmätilojen käytön seuraavan neljän vuoden ajan. Tämän jälkeen kunta voi neuvotella jatkosta Norlandian kanssa.

Solåker jää varhaiskasvatuksen käyttöön

Solåkerin rakennus (Pohjoinen Koulutie 3b) toimii jatkossa varhaiskasvatuksen lisätilana. Rakennusta voidaan käyttää esimerkiksi yllättävissä lyhytaikaisissa tilatarpeissa ja mahdollisesti väliaikaisena tilana päiväkotitilojen ylläpitokorjausten aikana.

Lisätilan käyttömahdollisuus tuo joustavuutta Sipoon kunnan varhaiskasvatukseen ja päiväkotirakennusten korjausten toteuttamiseen. Tällä hetkellä päiväkotien isompia korjauksia on voitu toteuttaa vain kesän loma-aikoina.

Viimeksi muokattu 10.01.2025

Oletko kiinnostunut ruotsinkielisestä kielikylpyopetuksesta Sipoossa? Hakuaika 3.2-23.2.25, tervetuloa infoiltaan ke 29.1.25 klo 18.00

-Kielikylpy antaa lapselle mahdollisuuden kasvaa monikieliseksi varhaisessa vaiheessa. Se on antoisa opiskelumuoto, joka avaa ovia lapselle tulevaisuudessa.

Infotilaisuudesta saat tietoa Sipoon kielikylpypolusta varhaiskasvatuksesta peruskoulun 9 luokkaan asti.  Tilaisuudessa käsitellään myös sitä, miten lapsi oppii kieltä, miten äidinkieli kehittyy ja minkälainen on kielikylpylapsen huoltajan rooli. Tilaisuus on suomenkielinen.

Helmikuussa viikoilla 6–8 voi hakea kielikylpypaikkaa 2020 ja 2021 syntyneille lapsille

Kielikylvyllä tarkoitetaan vieraan kielen oppimisen mallia, jossa kieli opitaan käyttämällä sitä luonnollisissa yhteyksissä ja mielekkäissä tilanteissa. Sipoossa on tarjolla ruotsinkielistä kielikylpyopetusta lapsille, joiden äidinkieli on suomi tai jokin muu kieli kuin ruotsi. Kielikylpypäiväkodissa ja -koulussa opetus ja toiminta tapahtuu johdonmukaisesti ruotsiksi.

Kielikylpyyn haetaan Sipoossa sinä vuonna, jolloin lapsi täyttää neljä vuotta. Hakuaika kielikylpyyn on helmikuussa.

Sipoossa toimii kaksi kielikylpypäiväkotia, Leppätien kielikylpypäiväkoti Nikkilän alueella sekä Västerskogin päiväkoti, kielikylpyryhmä Skogstjärnan.

Kielikylpyesiopetusta järjestetään Miilin kielikylpy esiopetuksessa Miilin yksikössä sekä Leppätien koululla.

Kielikylpyopetusta luokille 1–6 järjestetään Leppätien koulussa, sekä Söderkullan alueella Miilin yksikössä. Lapsen kielikylpypolku jatkuu luokilla 7-9 Sipoonjoen koulussa yhteistyössä Kungsvägens skolanin kanssa.

Lisätiedot:

Maria Blomberg von der Geest, päiväkodinjohtaja puh. 040 194 0138, maria.blombergvondergeest@sipoo.fi

Nina Laine, päiväkodinjohtaja puh. 040 159 4607, nina.laine@sipoo.fi

Karri Hypen, kielikylvyn rehtori puh.  040 532 4803 karri.hypen@sipoo.fi

Viimeksi muokattu 10.01.2025

Ehdotukset oppilaaksiottoalueiden muutoksesta ja Salpar skolan lakkauttamisesta ovat siirtymässä luottamuselinten käsittelyyn Sipoossa

Salpar skola ehdotetaan lakkautettavaksi syksystä 2026 alkaen. Lakkauttamisella vahvistettaisiin kunnan resurssien tasaista jakoa. Sillä tavoitellaan myös ruotsinkielisen kouluverkon pedagogista yhtenäisyyttä ja laatua.

Etelä-Sipoon oppilaaksiottoaluetta ehdotetaan muutettavan siten, että Salpar skolan oppilaaksiottoalue poistuu ja Boxbyn sekä Gumbostrands skolan oppilaaksiottoalueet kasvavat. Oppilaaksiottoalueiden muutoksella tavoitellaan Boxbyn ja Gumbostrandin koulujen elinvoimaisuuden vahvistamista. Ehdotetut oppilaaksiottoalueet on myös muodostettu siten, että ne yhdistyvät maankäytön ja kaavoituksen suunnitelmiin.

Oppilaiden määrä vähenee tietyillä alueilla

Palveluverkkosuunnittelusta nousseiden toimenpide-ehdotusten taustalla on lasten vähentyminen tietyillä alueilla sekä lasten ja asutuksen keskittyminen Sipoossa. Palveluverkkoa on kehitettävä, jotta Sipoon kunta voi tarjota pedagogisesti korkeatasoiset, hyvinvointia tukevat ja tasavertaiset opetuspalvelut kaikille sipoolaisille lapsille ja nuorille myös tulevaisuudessa.

Jos väljiksi jäävistä tiloista ei karsita, vaarana on, että kunta joutuu karsimaan sen sijaan henkilöstömenoista, eli opetuksesta. Lisäksi oppilasryhmien kokojen arvioidaan muuttuvan epätasaisiksi, eikä koulujen kapasiteetti vastaa enää alueellisen väestönkasvun tarpeisiin.

Jos oppilaaksiottoalueita ei muuteta, uhkaa Etelä-Sipoon kaikkia kolmea kyläkoulua kriisiytyminen, sillä alueella lapsimäärä ei riitä kolmeen kyläkouluun.  Salparin koulun oppilaaksiottoalueella on lähivuosien aikana vuosittain 0–4 koulunsa aloittavaa oppilasta. Elinvoimaisuuden takaamiseksi ikäluokan koko tulisi olla noin 10 oppilasta. Jos Salpar skolaa ei lakkauteta, Salpar skolan ja samalla koko kouluverkon pedagogisen tason arvioidaan heikkenevän ja palvelun laadun vinoutuvan.

Lapsivaikutusten arviointi, asukastilaisuudet ja verkkokysely

Päätöksentekoa varten on kuultu sipoolaisten mielipiteitä loppuvuodesta 2024 sekä asukastilaisuuksissa että verkkokyselyllä. Lisäksi on tehty lapsivaikutusten arviointi ja hyödynnetty koulujen hyvinvointikyselyiden tuloksia.

 

Viimeksi muokattu 10.01.2025

Esiopetukseen ilmoittautuminen lukuvuosi 2025–2026

Tarkemmat ohjeet tulevien esiopetusikäisten huoltajille on lähetetty postitse kotiin tammikuun alussa.

Esiopetukseen ilmoittautumisesta järjestetään infotilaisuudet 14.1. klo 18.00 Nikkilän Sydämen (Iso Kylätie 12) G-siiven aulassa ja 15.1. klo 18.00 Miilin (koulurakennus, Söderkullan koulutie 7) ruokalassa.

Viimeksi muokattu 09.01.2025

Martinkyläntiellä ollut vesijohtovuoto korjattu

Viimeksi muokattu 30.12.2024

Koko perheen ilotulitus uudenvuoden aattoiltana 31.12. klo 18.00

Ilotulituksen järjestävät yhdessä Sipoon kunta ja Sipoon Yrittäjät. Ilotulitusnäytöksen toteuttamisesta vastaa JoHo Pyro. JoHo Pyro on viime vuosina osallistunut useisiin isoihin ilotulituskilpailuihin hyvällä menestyksellä. Yritys on voittanut muun muassa Vietnamin DaNang International Fireworks Festivalin, Kanadan Montreal Fireworks Festivalin ja Ranskan Master de feu’n. Tämän myötä yritys kuuluu nyt alan parhaimmistoon maailmassa.

Paikalle kannattaa tulla ajoissa ja varautua siihen, että auton saattaa joutua jättämään hieman kauemmaksi parhailta katselupaikoilta ja kävelemään lähemmäs. Ilotulitus kestää muutaman minuutin.

Nikkilässä on pysäköintialueita esimerkiksi pääkirjaston vieressä, Nikkilän Sydämen luona, Enterin vieressä, sosiaali- ja terveysasemalla, Monitoimihallin läheisyydessä sekä Martinkyläntien ja Nikkiläntien risteyksessä, Uudensillantien ja Runeberginkujan risteyksessä sekä Juhlatalolla.

Viimeksi muokattu 30.12.2024

Nikkilän kartanon keskuksen (NG8) asemakaavan valituslupahakemukset on hylätty

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (19.12.2024) mukaan perusteita valitusluvan myöntämiseen asiassa ei ole. Valituslupahakemukset siis hylätään, eikä korkein hallinto-oikeus anna ratkaisua valituksiin.

Nikkilän kartanon keskus on Sipoon keskeisimpiä lähivuosien kehittämishankkeita. Kaavatyöllä luodaan edellytykset Nikkilän taajamakeskuksen laajentumiselle olemassa olevan radan pohjoispuolelle ja samalla henkilöjunaliikenteen avaamiselle Kerava–Nikkilä‐rataosuudella.

Alueelle on suunnitteilla vahvasti Nikkilän tulevaan juna‐asemaan tukeutuva, monimuotoinen asumisen ja palveluiden alue noin 2600 uudelle asukkaalle.

Linkit:

Nikkilän kartanon keskuksen asemakaavan verkkosivu sipoo.fi:ssä

 

Viimeksi muokattu 20.12.2024

Söderkullan tekojääradan rakentaminen on alkamassa

Tekojäärata rakennetaan Söderkullan tekonurmen ja huoltorakennuksen pohjoispuolella sijaitsevan hiekkakentän päälle. Rakennustöiden takia Söderkullan urheilupuiston hiekkakenttää ei voi käyttää. Ulkotekojään on tarkoitus valmistua loppuvuodesta ja olla käytettävissä talvikaudella 2025–2026.

Lähialueella on käytössä tänä talvena muita luonnonjääkenttiä. Lähimmät jäädytettävät luonnonjääkentät ovat Miilin hiekkakenttä, Kompassikujan kaukalo ja hiekkakenttä sekä Taasjärven hiekkakenttä. Näillä kentillä pääsee luistelemaan tänä talvena tavalliseen tapaan, jos sää sallii kenttien jäädyttämisen.

Ulkotekojääradalle rakennetaan talvikäyttöön kaukalo ja lisäksi pieni vapaaluistelualue. Muuhun aikaan tekojään paikalla vaihtoehtoisia toimintoja ovat neljä tenniskenttää tai junioripesäpallokenttä hiekkatekonurmipohjalla.

Tekojäärata tulee täydentämään Sipoon liikuntapalveluiden liikuntapaikkatarjontaa. Sen avulla saadaan parannettua luistelumahdollisuuksia ulkojääolosuhteissa.  Lisäksi luistelukauden ulkopuolella saadaan alueelle toivottuja tenniskenttiä. Junioripesäpallokenttä tulee monipuolistamaan Miilin sivistyskeskuksen koululaisten liikuntamahdollisuuksia ja korvaamaan Kompassikujan suuremman hiekkakentän, joka tulee poistumaan käytöstä Opintien kaava-alueelta.

Tekojääradan rakentamisen kustannuskatoksi on kirjattu budjettiin 910 000 euroa. Hankkeeseen on myönnetty 200 000 euroa valtion liikuntapaikkarakentamisen tukea ja 7 500 euroa Jääkiekkosäätiön tukea. Urakoitsijana tekojään rakentamisessa toimii Unisport Infra Oy.

Viimeksi muokattu 20.12.2024

Rosk’n Roll tiedottaa: Joulu voi vaikuttaa jäteastioiden tyhjennyksiin

Viikoilla 52 ja 1 jäteastioiden tyhjennykset voivat siirtyä 1–2 päivää aikaisemmaksi tai myöhemmäksi. Viikolla 2 tyhjennykset voidaan tehdä päivää myöhemmin kuin normaalisti. Jouluviikolle osuvia tyhjennyksiä tehdään jo sunnuntaista 22.12. lähtien. Jäteautot ovat parkissa 24.–25.12. sekä uudenvuodenpäivänä.

Jäteasemat ovat pyhinä suljettuina

Kaikki jäteasemat ovat suljettuina 24.–26.12.2024, uudenvuodenpäivänä 1.1. ja loppiaisena 6.1.2025. Muutoin jäteasemilla voi asioida normaalien talviaukioloaikojen puitteissa. Lähimmän jäteaseman aukioloajat voi tarkistaa Rosk’n Rollin verkkosivuilta. 

Sujuvaa jätehuoltoa suunnittelulla

Hyvällä suunnittelulla voi ehkäistä jätteen syntyä sekä välttää jäteastioiden täyttymisen. Odota mahdollisuuksien mukaan muutama päivä pyhien jälkeen ennen kuin viet joulun aikana kertyneet pakkausjätteet keräysastioihin. Tällä tavalla astiat ehditään tyhjentää välillä.

Isommat erät kartonkia ja metallia sekä lasi- ja muovipakkauksia voi tuoda maksutta myös jäteasemalle.

Foliovuoat, paistorasvat, lahjapaperit, joulukukat, ilotulitteet…pyhien aikana syntyy erilaista jätettä kuin yleensä. Löydät kootut lajitteluvinkit Joulun jätteet -sivulta. Enemmän lajitteluneuvoja löydät Jäteoppaastamme osoitteessa rosknroll.fi. Verkkosivuiltamme löytyy myös kätevä tulostettava Joulun jätteiden lajitteluohje.

Joulukuuset hyötykäyttöön

Rosk’n Roll kuljettaa joulukuuset pois taloyhtiöiden pihoista myös tänä talvena.

”Testaamme koeluontoisesti toimintamallia, jossa kuuset kerätään taloyhtiöiltä sekajätekeräyksen yhteydessä”, sanoo Rosk’n Rollin kuljetuspäällikkö Mika Toivari. ”Aikaisemmin joulukuuset kerättiin taloyhtiöistä erikseen yhdellä kertaa, mutta viime vuosina ongelmia ovat tuottaneet lumen alle hautautuneet tai maahan jäätyneet joulukuuset.”

Taloyhtiössä asuville se käytännössä tarkoittaa, että joulukuusen voi edelleen jättää jätekatoksen viereen – edellyttäen, että taloyhtiö tämän salli. Sekajätteitä tyhjentävä jäteauto noukkii joulukuuset kyytiin sitä mukaa, kun niitä tuodaan jätekatokselle.

”Samalla poistuvat Itä-Uudellamaalla ekopisteiden yhteydessä käytössä olleet kuusenkeräyspisteet”, Toivari lisää.

Joulukuusia vastaanotetaan edelleen maksutta kaikilla Rosk’n Rollin jäteasemilla niiden aukioloaikoina. Kerätyt joulukuuset menevät energiahyötykäyttöön.

Viimeksi muokattu 18.12.2024

Sipoon uusi nuorisovaltuusto on valittu

Nuorisovaltuustovaalien ehdokasasetteluaika oli 28.10.-24.11.2024. Tänä aikana jätettiin 20 ehdokashakemusta. Kaikilla sipoolaisilla 13–20-vuotiailla nuorilla oli mahdollisuus asettua ehdolle.

Sipoon nuorisovaltuusto toimikaudella 2025–2027:

Broman Eric
Denning Emma
Granqvist Mary
Holmqvist Wilma
Ihalainen Tilda
Kalmanlehto Ines
Karhunen Annabel
Laaksonen Noora
Laitinen Elias
Lindholm Tristan
Lindroos Linus
Lipponen Mea
Maher Alexandra
Nurmi Nooa
Nystén Ronja
Ollikainen Topi
Räsänen Nora
Rönkä Akseli
Skogster Erin
Vilba Thomas

Uuden nuorisovaltuuston toimikausi alkaa tammikuussa. Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

Nuorisovaltuusto tukee nuoria koskevaa päätöksentekoa, edesauttaa uusien ideoiden syntymistä, tekee aloitteita kunnan eri valiokunnille ja jaostoille ja voi halutessaan toteuttaa erilaista toimintaa.

Nuorisovaltuustolla on osallistumis- ja puheoikeus hyvinvointijaostossa, teknisessä valiokunnassa, sivistysvaliokunnassa, maankäyttöjaostossa, elinkeinojaostossa, suomenkielisessä koulutusjaostossa, ruotsinkielisessä koulutusjaostossa ja vapaa-ajanjaostossa. Lisäksi nuorisovaltuuston jäsenellä on puheoikeus myös kunnanvaltuuston kokouksissa.

Nuorisovaltuustoon voit olla yhteydessä erityisnuorisotyöntekijä Pauliina Räikkeen (puh. 040 182 1664, pauliina.raike@sipoo.fi) kautta.

Linkit:
Nuorisovaltuuston verkkosivu sipoo.fi:ssä
Nuorisovaltuusto Instagramissa
Nuorisovaltuusto Facebookissa

 

Viimeksi muokattu 17.12.2024