< Ajankohtaista
18.03.2011

Sipoo esimerkin näyttäjänä lähi- ja luomuruoassa!

Tiedote Julkaistavissa 21.3.2011 

Sipoon päiväkodeissa, kouluissa, terveyskeskuksessa, Seniorikeskuksessa sekä henkilöstö ruokaloissa maistellaan maanantaina 21.3. klo 10.00 makoisia luomu- ja lähiruokia.Lähiruoalla tarkoitetaan lähellä tuotettua, oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanosta hyödyntävää sekä kuluttajien toiveisiin vastaavaa ruokaa.
Lähiruoalla on lyhyt tuotantoketju. Se on korkealaatuista ja tuoretta sekä ottaa huomioon ympäristönäkökulmat ja kestävän kehityksen.

Luomutuotteena saa myydä vain tuotteita, joiden maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on luonnonmukaisesti tuotettu.

-          Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista ruokaa ja samalla kantaa eettisen ja ekologisen vastuumme. Teemme lämmöllä laadukasta lähi- ja luomuruokaa tarjottavaksi kevään aikana yhtenä päivänä joka toinen viikko asiakkaillemme, kertoo ruokapalvelupäällikkö Birgit Mäkilä Sipoon kunnasta.

Lähi- ja luomuruoka ovat vasta elinkaarensa alkuvaiheessa. Sitran tekemän tutkimuksen mukaan lähiruokamarkkinat kominkertaistuvat ja kasvavat viidessä vuodessa noin 100–200 miljoonaan euroon.

-          Luomu- ja lähiruoan tarjoamista olisi mahdollista lisätä suurkeittiöillä, mutta se edellyttäisi ateriapalvelujen tuottajien, tavarantoimittajien ja alkutuottajien nykyistä tiiviimpää yhteistyötä. Ongelmia tuottavat tuotteiden saatavuus, valikoimien suppeus sekä jakeluongelmat, Birgit Mäkilä jatkaa.

Tuottajia ja valmistajia tarvitaan!
Suomalaiset ostavat luomuna eniten maitoa, leipää ja kasviksia. Lihatuotteita on toistaiseksi huomattavan vähän tarjolla. Siksi olikin ilo havaita, että Sipoossa toimiva Pajuniemi Oy valmistaa luomulihatuotteita. Pajuniemen tuotteet ovat niin ikään tarjolla sipoolaisessa suurkeittiössä 21.3.

-         Pajuniemi Oy aloitti luomulihajalosteiden valmistuksen jo 20 vuotta sitten. Pajuniemi on päättänyt erikoistua luomuun ja muuttaa tavanomaisia tuotteita luomuksi sitä mukaan kun raaka-aineet riittävät. Luomu on maassamme vahvassa kasvussa ja haluamme olla mukana tässä segmentissä, jossa kuluttajat arvostavat omaa, ympäristön ja eläinten hyvinvointia. Pajuniemi tarjoaa tällä hetkellä kattavan luomulihavalikoiman, jonka kaikki raaka-aineet kotimaista lähituotantoa, toteaa Arto Jokinen, yrittäjä, Pajuniemi Oy:stä  

Ei pelkästään ruokaa vaan myös tietoa ruoasta!
Lähi- ja luomuruokaa tuodaan esille, paitsi lautasella nautittuna, myös tietoiskuin Sipoon oppilaitoksissa, jossa opettajat kertovat sipoolaisille oppilaille tietoiskuja lähi- ja luomuruoasta. Sipoon ruokapalvelu aikoo hyödyntää päivästä saamiaan kokemuksiaan tulevaisuuden ruokalistasuunnittelussaan. Luomu- ja lähiruoka näkyvät jatkossakin entistä paremmin.

Sipoo toteuttaa kestäviä tavoitteita
Valtioneuvosto on 8.4.2009 antanut periaatepäätöksen kestävien valintojen edistämisestä julkisissa hankinnoissa. Tavoitteiden mukaan luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesongin mukaista ruokaa on oltava tarjolla valtiohallinnon ruokapalveluissa kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä.Sipoon kunnan ympäristöohjelmassa esitetään, että keittiöt valmistavat ja tarjoavat luomu-, lähi- tai kasvisruokaa kerran viikossa vuodesta 2012 ja kaksi kertaa viikossa vuodesta 2015 alkaen. 


Viimeksi muokattu
01.01.1970