< Ajankohtaista
07.04.2014

Jätekuormista osa Vantaan uuteen voimalaan

Domargårdin jätekeskuksen kaatopaikalle loppusijoitetaan jatkuvasti vähemmän sekajätettä.

Vantaan Energian jätevoimala on valmistumassa ja sen käyttöönotto lähestyy. Voimalaa koekäytetään tulevan kevään aikana, ja se otetaan virallisesti käyttöön syksyllä.

Voimalan käynnistyminen merkitsee sitä, että Itä-Uudenmaan sekajätekuormia ei enää ajeta vain Kotkan hyötyvoimalaan. Loviisan alueen sekajätteet kuljetetaan edelleen Kotkaan, mutta Sipoon, Askolan, Pornaisten ja osa Porvoon sekajätekuormista kuljetetaan lähemmäs Vantaalle.

Ensimmäiset kuormat on ajettu Vantaalle jo maaliskuun alussa. Koekäytössä siis myös itäuusmaalaisten lajittelema sekajäte palaa jätevoimalan arinalla.

Vantaan jätevoimala mahdollistaa Itä-Uudenmaan Jätehuollolle sen, että yritysjätettä voidaan energiahyödyntää aikaisempaa paremmin. Kahden jätevoimalan käytön vuoksi IUJ:n ei tarvitse ohjata sekajätekuormia kaatopaikalle edes jätevoimalan huoltoseisokin ajaksi.

Jätevoimalassa poltetaan pääasiassa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukkaiden kotitalouksien sekajätettä. Sekajäte muutetaan kaukolämmöksi ja sähköksi, joten jätteiden hyödyntäminen tehostuu entisestään. Jätevoimala tulee tuottamaan sähköä 600 GWh ja lämpöä 920 GWh vuodessa.


Viimeksi muokattu
07.04.2014