< Ajankohtaista
11.04.2014

Yersinia pseudoturberculosis-löydöksiä ja epäilyjä Sipoossa

Porvoon seudulla eli Porvoossa, Sipoossa ja Pornaisissa on tähän mennessä yhteensä yhdeksällä henkilöllä todettu Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama suolistotulehdus ja usean oireilevan sekä raakamaitoa nauttineen henkilön tutkimukset ovat kesken.

Alustavasti kuudella henkilöllä on yersiniatartunta. Lisäksi on todettu kolme uutta kampylobakteeritapausta. Yersiniat ovat kaikki samaa serotyyppiä. Myös muissa Uudenmaan alueen kunnissa on otettu näytteitä oireilevista henkilöistä.

Tartuntojen lähteeksi epäillään kuumentamatta nautittua, Uljaan Tilamaito Oy:n pakkaamaa, raakamaitoa. Tilalta on haettu epidemiaselvitysnäytteet maanantaina 7.4., jotka tutkitaan Yersinian ja kampylobakteereiden varalta. Tutkimusten tulokset valmistuvat noin kolmen viikon kuluttua.

Tausta

Uljaan tilamaito on epidemiaselvitysten johdosta vetänyt myynnistä kauppoihin toimittamansa raakamaidon. Myös raakamaidon toimittaminen myyntiin on keskeytetty selvitysten ajaksi. Maitoa on ollut myynnissä Itä-Uudellamaalla sekä pääkaupunkiseudulla.

Mikäli kuluttajilla on kotonaan jäljellä Uljaan tilamaitoa, tulee maito palauttaa myymälään tai kuumentaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti eli vähintään 15 sekunnin ajaksi 72 asteeseen ennen nauttimista. Maitoa ei tule juoda kuumentamatta.

Yersinia-tartunnan oireet

Yersinia-tartunnan yleisimmät oireet ovat kuume, ripuli ja vatsakipu, joka muistuttaa umpilisäkkeen tulehdusta. Tartuntaan voi liittyä myös niveloireita sekä ihottumaa ja erityisesti näiden oireiden yhdistelmiä. Tartunnan keskimääräinen itämisaika on noin yksi viikko (2 – 25 vuorokautta). Oireet voivat kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin. Oireet paranevat useimmiten ilman lääkehoitoa.

Jos olet nauttinut raakamaitoa ilman kuumennuskäsittelyä, saanut edellä mainittuja oireita ja oireesi jatkuvat edelleen, ota viipymättä yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

Taustatietoa Yersinia pseudotuberculosis-bakteerista

Esiintyminen
Yersinia leviää yleensä saastuneiden ja riittämättömästi kuumennettujen elintarvikkeiden välityksellä. Tavallisia tartunnan lähteitä ovat olleet sellaisinaan syötävät kasvikset esim. porkkanaraaste. Tartunnan leviäminen ihmisestä toiseen on harvinaista. Y. pseudotuberculosis – bakteeria löytyy yleisesti luonnonvaraisista eläimistä, lähinnä piennisäkkäistä ja linnuista.

Miten yersinia-bakteerin tarttuminen ehkäistään?
• Kypsennä kaikki liha huolellisesti
• Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
• Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
• Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
• Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
• Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa, ruoanlaittoa, raa’an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen

 

Lisätietoja asiasta antavat:
Tartuntataudeista vastaava terveydenhoitaja, Pernilla Eriksén, puh. 09-2353 6331, sähköposti: pernilla.eriksen@sipoo.fi

Avosairaanhoidon ylilääkäri Anna Peitola, Sipoon terveyskeskus, puh. 050 4966 938, sähköposti: anna.peitola@sipoo.fi

Kirsi Kekäle, Uljaan tilamaito Oy, puh. 044-974 2600, sähköposti: uljaan.tilamaito@gmail.com


Viimeksi muokattu
11.04.2014