< Ajankohtaista
25.08.2014

Kesäaurinko pienensi Nikkilän paritalon sähkölaskun

Nikkilän paritalon aurinkoasunnon perhe nautti aurinkoisesta kesästä kuten muutkin suomalaiset. Lämmin käyttövesi lämpeni käytännössä ilmaiseksi. Lauantaina 30.8. kuka tahansa voi tulla tutustumaan paritalon energiaratkaisuihin.

Nikkilän paritalo on yksi Sipoon ESSI-hankkeista (Energiansäästöä Sipoossa). Paritalossa säästetään sähköä aurinkotekniikan ja ilmalämpöpumpun avulla. Tutkimuksessa mitataan energiankulutusta todellisissa olosuhteissa virallisesti, mikä on harvinaista. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä tutkimuksen hyötyihin, jotka näkyvät heidän kukkarossaan.

– Heinäkuun sähkölasku kaikkine maksuineen oli noin 20 euroa ja talvella laskumme oli 180 euroa kuussa, kertoo aurinkoasunnon asukas.

Aurinkopaneelien määrä valittiin niin, että se auttaa asukasta peruskulutuksen verran. Erityisesti kylpyhuoneen lattialämmitystä voi asukas pitää päällä hyvällä omalla tunnolla. Omakotiasujalle Sipoon kunnan energia-asiantuntija Tiina Seppälä suositteleekin paria paneelia lisää.

Paritalon toisessa asunnossa mitataan ilmalämpöpumpun toimintaa kotioloissa. Ilmalämpöpumpun todelliset hyödyt selviävät myöhemmin lämmityskauden aikana. Ensi kesänä ratkeaa, paljonko sähköä todella kuluu jäädytykseen.

Nikkilän paritalo osallistuu Vihreät ovet –tapahtumaan

Suomen ensimmäistä Vihreät ovet –tapahtumaa vietetään 30.8.2014. Nikkilän paritalon energiaratkaisuihin on mahdollista tutustua lauantaina 30.8. klo 11¬-14, osoitteessa Niittykuja 6.

Nikkilän paritalon energiansäästöprojektista saatu tieto on kuntalaisia varten. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan paikan päälle. Lauantaina Aurinkoteknillinen yhdistys kertoo taloon valitusta aurinkotekniikasta. Koko projektin seuraaminen on tehty kuntalaisille helpoksi. Nikkilän paritalolla on omat kaksikieliset Facebook-sivut, jotka ovat kaikille avoimet eikä rekisteröintiä tarvita.

– Kaikki tulokset tallentuvat ja niitä voi seurata vuoden mittaan. Vuoden päästä saamme viralliset kannattavuuslaskelmat, jolloin olemme kaikki viisaampia. Kuntalaiset voivat nyt rauhassa harkita eri vaihtoehtoja ja seurata projektin kulkua, kertoo kunnan energia-asiantuntija Tiina Seppälä

Sipoon kuntalaisten omaa ilmalämpöpumppua voi seurata webkameran ja erillisen ohjelman kautta. Webkamera näyttää miten ilmalämpöpumppu toimii vuorokauden ympäri. Kaikki tarvittava tieto on saatu näkymään yhdessä kuvassa.

Lisätiedot: Energia-asiantuntija Tiina Seppälä, tiina.seppala@sipoo.fi, puh. 09 2353 6942


Viimeksi muokattu
25.08.2014