< Ajankohtaista
15.01.2014

Etelä-Sipoon ja Helsingin Östersundomin vesijohtoverkoston klooraus jatkuu

Lauantaina aloitettu vesijohtoverkoston klooraus on edennyt odotetusti. Kloorausta jatketaan vielä viikon loppuun, jotta vaikutus saadaan kattamaan koko verkosto. Ruoka- ja juomaveden keittokehotus jatkuu toistaiseksi. Saastunut vesi on todennäköisesti aiheuttanut vatsaoireita. Kuudelta voimakkaasti oireilevalta henkilöltä on alustavissa tutkimuksissa löydetty kampylobakteereja.

Brobölessä sijaitsevaan paineenkorotusasemaan on annosteltu klooria lauantai-aamusta alkaen. Klooratun veden vaikutusalue on laajempi kuin keittokehotusalue. Alueet näkyvät tästä kartasta. Klooria voi esiintyä verkostossa vielä useita päiviä kloorauksen lopettamisen jälkeen.

Kloorattu vesi on vaaratonta, mutta se voi aiheuttaa kaikkein herkimmille ärsytysoireita. Kloorin pumppaaminen vesijohtoverkostoon saattaa aiheuttaa myös veden tilapäistä samentumista. Kloorin hajua ja makua voi vähentää keittämällä tai seisottamalla vettä astiassa. Klooripitoista vettä voi käyttää normaalisti peseytymisessä, tiskaamisessa ja pyykinpesussa.

Ruoka- ja juomaveden keittokehotus jatkuu

Ruoka- ja juomavesi tulee keittää noin viiden minuutin ajan. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa myöskään huuhdella keittämättömällä verkostovedellä. Astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesemiseen.

Veden keittokehotus voidaan purkaa vasta sen jälkeen, kun klooritaso on saatu nousemaan riittävän korkealle koko vesijohtoverkostossa. Keittokehotuksen purkamisesta ilmoitetaan erikseen.

Puhdasta juomavettä jaetaan Söderkullan K-supermarketin parkkipaikalla joka päivä klo 15–21 (huom! muuttunut aika) kunnes tilanne on ohi. Omat vesiastiat tulee ottaa mukaan.

Alustavissa potilastutkimuksissa löytynyt kampylobakteereja

Noin 70 henkilöä on ilmoittanut vatsaoireista. Oireet ovat pääosin olleet lieviä. Voimakkaasti oireilevia on ollut noin 10 ja kuudessa heiltä saadussa potilasnäytteessä on alustavasti löytynyt kampylobakteereja. Lue lisää kampylobakteerista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Jos epäilet sairastuneesi vatsaoireisiin juomaveden vuoksi, ja oireesi ovat rajut, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia ja lisätutkimuksia varten. Lepo ja runsas nesteen juonti riittävät useimmiten hoidoksi.

Asiasta tiedotetaan lisää tiistaina 14.10. klo 16 mennessä.

 

Lisätietoja asukkaille:

Ajantasaiset tiedot päivitetään Sipoon kunnan nettisivuille.

Tarvittaessa lisätietoja antavat:

Porvoon terveydensuojelusuunnittelijat
Hanna Sivén, hanna.siven@porvoo.fi, p. 040 168 5599
Maarit Lönnroth, maarit.lonnroth@porvoo.fi, p. 040 723 4121

Sipoon Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen@sipoo.fi p. 09 2353 6910

Helsingin ympäristökeskuksen johtava elintarviketarkastaja Leea Kultanen, leea.kultanen@hel.fi, p.050 378 0671

 


Viimeksi muokattu
13.10.2014