< Ajankohtaista
20.09.2018

Vastauksia tavanomaisimpiin ja kysytyimpiin kysymyksiin liittyen bakteereihin vesijohtovedessä

Mitä tarkoittaa koliformibakteeri vesinäytteessä?

Koliformisen bakteerien (pintavesisaastutukseen viittaavat bakteerit) esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta tai veden huonosta vaihtuvuudesta tai pintaveden pääsystä talousveden joukkoon.

Miten selvitys jatkuu?

Ongelman syytä selvitetään parhaillaan. Terveydensuojeluviranomaiset ottavat lisää näytteitä sen varmistamiseksi, että vesijohtoverkosto puhdistuu.

Mitä alueita veden keittokehotus koskee?

Keittokehotus koskee koko Söderkullan taajamaa ja Taasjärven aluetta (katso kartta).

Miten voin käyttää verkostovettä turvallisesti keittokehotuksen aikana?

Mahdollisten bakteerien tappamiseksi pitää juomavesi keittää siten, että veden lämpötila pysyy vähintään 5 minuutin ajan yli 100 °C:na.

Kuinka pitkään tilanne jatkuu?

Veden keittokehotuksen kestoa ei pystytä vielä tarkkaan sanomaan, mutta todennäköisesti kyse on useista vuorokausista. Tilanne arvioidaan uudestaan vedestä otettujen uusintanäytteiden tulosten valmistuttua. Ajantasainen tieto tilanteesta löytyy mm. Sipoon kunnan internetpalvelusta osoitteesta sipoo.fi

Voiko verkostovettä käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan?

Mikäli käytetyn veden lämpötila nousee 100°C:een ruoanvalmistuksen aikana vähintään 5 minuutin ajaksi, voi verkostovettä käyttää ruoan valmistukseen ja leivontaan.

Voiko verkostovettä käyttää kahvinkeittoon?

Kahvinkeittoon tulee käyttää ohjeiden mukaan ennalta kiehutettua vettä, sillä vesi ei kuumene kahvinkeittimessä riittävän kuumaksi. Myöskään keittoaika ei riitä tuhoamaan vedessä mahdollisesti olevia bakteereita.

Voiko elintarvikkeita huuhdella keittämättömällä verkostovedellä?

Sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita kuten tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa huuhdella keittämättömällä verkostovedellä.

Voiko hampaat pestä keittämättömällä verkostovedellä?

Hampaita pestessä tulee käyttää keitettyä vettä tai pullovettä.

Voiko vettä käyttää peseytymiseen ja pyykinpesuun?

Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesemiseen.

Voiko astioita pestä keittämättömällä vedellä?

Astiat voi pestä keittämättömällä vedellä ja astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet.

Voiko keittämättömällä vedellä pestä kädet?

Kädet voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta käsienpesun jälkeen on hyvä käyttää käsiä desinfioivaa ainetta.

Voiko keittämätöntä verkostovettä tarjota tuotanto- tai lemmikkieläimille?

Eläimet eivät ole yhtä herkkiä koliformisille bakteereille, ja ne saavat niitä muutenkin ympäristöstään. Tuotantoeläimille ei vettä tarvitse keittää. Lemmikkieläimille tarjottavan veden voi halutessaan keittää.

Voiko keittämätöntä verkostovettä käyttää siivoukseen?

Keittämätöntä verkostovettä voi käyttää siivoukseen. Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen on kuitenkin annettava kuivua huolellisesti ennen käyttöä.

Pitääkö siivousveteen lisätä jotakin ainetta?

Normaalit siivousaineet riittävät.

Mitä teen, jos sairastun ripuliin?

Kaikkien ripuli- ja oksennustautien hoidon kulmakivi on nestehukan korvaaminen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että on juotava useita litroja päivässä. Lisäksi on hyvä saada myös vähän suolaa. Jos ei voi syödä, voit laimentaa täysmehua keitetyllä vedellä (sama määrä mehua ja vettä). Litraan tätä juomaa sekoitetaan puoli teelusikallista ruokasuolaa.

Jos ripuli on rajuoireinen tai siihen liittyy korkeahkoa kuumetta tai uloste on silmämäärin veristä, on hakeuduttava hoitoon omalle terveysasemalle. Voimakas uupumus ja limakalvojen jatkuva kuivuus samoin kuin vanhuksella sekavuus ovat myös lääkäriin lähdön aiheita.


Viimeksi muokattu
24.09.2018