< Ajankohtaista
23.10.2018

Nikkilän Sydämen oppilaiden oirekyselyn tulokset tavanomaisia

Nikkilän Sydämen koulujen oppilaat vastasivat keväällä 2018 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sisäilmakyselyyn. Kyselyn tulokset ovat nyt valmistuneet. Tulosten mukaan sekä Kungsvägens skolan että Sipoonjoen koulun oppilaiden raportoima oireilu oli kokonaisuudessaan tavanomaista verrattuna muihin suomalaisiin yläkouluihin ja lukioihin.

THL:n kyselyssä koulujen tuloksia verrataan suomalaisista yläkouluista ja lukioista aiemmin kerättyyn vertailuaineistoon. Kyselyssä oppilaiden kokemien oireiden esiintyvyys katsotaan tavanomaista vähäisemmäksi, kun niiden esiintyvyys on vertailuaineiston alimman 25 prosentin joukossa. Esiintyvyys katsotaan tavanomaista hieman yleisemmäksi, kun esiintyvyys on vertailuaineiston korkeimman 25 prosentin joukossa. Kun esiintyvyys on korkeimman 10 prosentin joukossa, oireita katsotaan olevan tavanomaista enemmän.

Kungsvägens skolan oppilaat raportoivat kyselyssä hieman tavanomaista enemmän yleisoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja keskittymisvaikeuksia. Muiden oireiden, kuten hengitystieoireiden, silmä- ja iho-oireiden, määrät olivat tavanomaisia. Sipoonjoen koulun oppilailla kaikkien kyselyssä selvitettyjen oireiden esiintyvyys oli tavanomaista verrattuna muihin suomalaisiin yläkouluihin ja lukioihin.

Kyselyssä selvitettiin myös oppilaiden kokemuksia koulutilojen olosuhteista, kuten lämpötilasta, ilman kuivuudesta, ilmanvaihdosta ja melusta. Kungsvägens skolan oppilaat raportoivat vertailukouluihin verrattuna hieman tavanomaista enemmän liiasta kuumuudesta, kuivasta ilmasta, tunkkaisesta tai huonosta ilmasta ja riittämättömästä ilmanvaihdosta. Tavanomaista enemmän Kungsvägens skolan oppilaat raportoivat liian kirkkaasta tai hämärästä valaistuksesta.

Sipoonjoen koulun oppilaat raportoivat hieman tavanomaista enemmän vaihtelevasta lämpötilasta ja luokan rauhattomuudesta sekä tavanomaista enemmän liian kirkkaasta tai hämärästä valaistuksesta. Muutoin olosuhdepuutteita raportoitiin tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän. Esimerkiksi riittämättömästä ilmanvaihdosta Sipoonjoen koulun oppilaat raportoivat hieman tavanomaista vähemmän.

Oppilaat vastasivat THL:n kyselyyn maaliskuussa 2018. Kyselyn teettämisen jälkeen Nikkilän Sydämessä on tehty korjauksia ja säätötoimia. Muun muassa ilmanvaihtojärjestelmää on säädetty ja sen toimivuutta on seurattu säännöllisesti. Mineraalivillakuitulähteet on korjattu, eikä kuituja pitäisi enää olla koulun tiloissa. Ikkunoihin on myös asennettu auringonsuojakalvoja, mikä tulee laskemaan huonelämpötiloja. Lisäksi Kungsvägens skolan käytävältä, jossa on ilmennyt hajuhaittoja, on poistettu muovimatto. Muovimatosta otetut näytteet viittasivat siihen, että lattialiima ja päällysmateriaali olisivat alkaneet kemiallisesti hajoamaan. Muiden Nikkilän Sydämen tilojen muovimatoista on otettu näytteitä, joiden analysointi on vielä kesken. Tulokset muiden muovimattojen näytteistä saadaan myöhemmin.

Linkit:
Tutkimusseloste Kungsvägens skola (pdf)
Tutkimusseloste Sipoonjoen koulu (pdf)

 


Viimeksi muokattu
23.10.2018