< Ajankohtaista
23.01.2019

Lapsille sopimattomia videoita liikkeellä

Sipoon kunnan tietoon on tullut, että osa Sipoon peruskoulujen oppilaista on vastaanottanut tai nähnyt muuten videoita, joissa on lapsipornografista sisältöä. Videoiden sisältö saattaa järkyttää. Videoita on tiettävästi välitetty viesteinä lasten välillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kunnan tietoon on tullut useampi erillinen tapaus, joissa lapset ovat jakaneet videoita toisilleen.

Ilmiö on äärimmäisen vakava. Kunta ja koulut ovat puuttuneet asiaan välittömästi. Kunta on tehnyt myös yhteistyötä asiassa muiden viranomaisten kanssa. Tietoon tulleita tapauksia on käsitelty yhdessä niihin liittyneiden perheiden kanssa, ja perheet ovat saaneet tukea. Jos vastaavia tapauksia tulee teille ilmi, olkaa rohkeasti yhteydessä oman koulun henkilökuntaan.

Sipoon kouluissa tullaan kiinnittämään lähiaikoina tehostetusti huomiota sekä seksuaalisen häirinnän että kiusaamisen torjuntaan sekä sosiaalisen median turvalliseen ja vastuulliseen käyttöön. Asioista puhutaan lapsille heidän ikätasoonsa sopivalla tavalla. Myös huoltajille tullaan järjestämään vanhempainiltoja aiheesta.

Pyydämme huoltajia olemaan valppaina. Toivomme myös, että huoltajat keskustelisivat oman harkintansa mukaan lapsensa kanssa itsemääräämisoikeudesta ja lapsen sosiaalisessa mediassa ja internetissä kohtaamista sisällöistä sekä sisältöjen jakamisesta muille.

Jos huoltajana haluat kysyä asiaan liittyen neuvoja tai saada keskustelutukea, voit olla yhteydessä kunnan perheneuvonnan ammattilaisiin tai oman lapsesi koulukuraattoriin, koulupsykologiin tai kouluterveydenhoitajaan. Perheneuvonnan ammattilaiset ovat tavoitettavissa puhelinneuvonnasta numerosta 040 358 9049 ke 23.1. klo 8-18, to 24.1. klo 8-18 ja pe 25.1. klo 8-15.

Ohjeita keskusteluun lapsen kanssa ja lapsen sosiaalisen median käyttöön

Suomeksi:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Lapsi sosiaalisessa mediassa

Helsingin poliisin julkaisema ohje: Näin suojelet lasta sosiaalisessa mediassa (facebook)

EHYT ry: Sosiaalinen media ja lapset (pdf)

Pelastakaa Lapset ry: Lapset ja digitaalinen media

Someturva.fi

Mediataitokoulu.fi: Yhdessä turvallisesti netissä

På svenska:

EHYT ry: Sociala medier och barn (pdf)

Rädda barnen: #nätsmart (pdf)

 


Viimeksi muokattu
24.01.2019
tagit: koulut