< Ajankohtaista
13.03.2019

Itä-Uusimaa saa oman lastenkirjallisuusfestivaalin

Porvoon ja Sipoon kirjastot, Kulttuuritalo Grand ja Lilla Villan järjestävät 5. – 11.5.2019 yhdessä Lastenkirjallisuusfestivaalin Sana.

Itäisellä Uudellamaalla ei ennestään ole ollut omaa kirjallisuusfestivaalia, vaikka tällaisia kirjallisuustapahtumia järjestetään eri puolilla maata. Alueella on kuitenkin ollut tilaus sanaan ja tarinoihin keskittyvälle festivaalille.

Siihen, että nyt keskitytään lastenkirjallisuuteen, on monta syytä. Alueella jaetaan vuosittain kaksi merkittävää kirjallisuuspalkintoa. Toisen palkinnon kohderyhmä ovat lapset, ja he myös valitsevat palkinnon saajan. Tämä Runeberg junior -palkinto on saanut erittäin innostuneen vastaanoton ja näyttänyt miten suuri merkitys tarinoilla on lapsille ja miten hieno kokemus kirjailijan tapaaminen on heille.

Sekä Porvoon että Sipoon kirjasto ovat jo kauan tehneet kovasti työtä lasten ja nuorten lukuinnon herättämiseksi ja ylläpitämiseksi. Myös alueen kulttuuritalot Grand ja Lilla Villan ovat ohjelmistoissaan panostaneet lapsiin ja tarinoihin. Lukuinto ja lukutaito on tällä hetkellä myös näkyvästi esillä kansallisella tasolla, yhtenä esimerkkinä voisi mainita Lukuliike-kampanjan.

Itä-Uudellamaalla on ennestään ollut lastenkulttuurin verkosto Baku. Kun verkosto syksyllä 2018 kokoontui, palat loksahtivat paikoilleen ja syntyi ajatus yhteisestä satsauksesta, jossa nostetaan esiin lapsille ja nuorille suunnattuja tarinoita ja heitä, jotka kirjoittavat ja kuvittavat lapsille ja nuorille.

Ensimmäistä lastenkirjallisuusfestivaalia järjestävät yhdessä Porvoon kaupunginkirjasto, Sipoon kunnankirjasto, Porvoon kulttuuritalo Grand ja Sipoon kulttuuritalo Lilla Villan. Tulevina vuosina myös muut toimijat voivat mielellään osallistua.

Lastenkirjallisuusfestivaali on kaksikielinen ja tarjoaa ohjelmaa niin koululuokille kuin suurelle yleisölle. Lastenkirjojen kuvituksia on esillä Porvoon pääkirjastossa ja Sipoon pääkirjastossa. Sekä Porvoon että Sipoon kirjastoissa järjestetään kirjailijavierailuja ja -työpajoja. Porvoossa suunnitellaan lisäksi kirjahyökkäyksiä kouluihin ja Sipoossa järjestetään kouluille elokuvanäytös ja draamavinkkausta. Kulttuuritalo Grand tarjoaa muun muassa teatteriesitystä. Kulttuuritalo Lilla Villan järjestää teatteriesityksiä ja tarinatuokioita.

 


Viimeksi muokattu
13.03.2019