Lasten ja nuorten toiminta

Aarrejahti - Kesän lukukampanja

Kesällä 1.6.-31.8.2020 on käynnissä valtakunnallinen ja monikielinen perheille ja alakouluikäisille lapsille suunnattu lukukampanja.

Hae oma lukupassisi pääkirjastosta tai Söderkullan kirjastosta ja osallistu aarrejahtiin etenemällä hauskojen tehtävien avulla kiveltä kivelle. Passi sisältää ohjeet, tehtävät ja vinkkilistat kesäisestä lukemisesta eri ikäryhmille. Vinkkilista on vain ohjeellinen, joten muitakin teoksia voi lukea ja kuunnella.

Passi sisältää kuusi erillistä tehtävää (kiveä), jotka lapsi värittää tehtävät suoritettuaan.

Kun kaikki kuusi tehtävää on tehty ja passi suoritettu, lapsi tulee kirjastoon ja näyttää passin virkailijalle. Palkkioksi aarrejahtiin osallistumisesta lapselle annetaan väritettävät hahmot ja aarrelaiva.

Passin voi suorittaa myös saamen-, venäjän-, viron-, englannin- sekä arabiankielisenä. Henkilökunta tulostaa tarvittaessa kyseisiä passeja.

Kesäisiä aarrejahtihetkiä!

 

aarrejahti

 

 


 

Seesam ratkea - tehtäväpolku

Seesam ratkea -tehtäväpolkukilpailu on nyt päättynyt. Kiitämme kaikkia osallistumisesta kilpailuun. Toivottavasti teillä oli mukavaa pelin parissa, ja tehtävät olivat innostavia. Pelissä parhaiten menestyneille joukkueille on jo ilmoitettu palkinnosta. Peli jätetään edelleen avoimeksi, joten kaikki halukkaat voivat pelata sitä edelleen.

Näin pääset pelaamaan:

Mene osoitteeseen play.seppo.io

Valitse pelin kieli (pelin tehtävät ovat suomeksi ja ruotsiksi)

Anna pin-koodi: 7G538F


24.10.2020

Kirlittan: Hulivili ja oikkuileva ilmasto (suomeksi)

Kirjaston Kirlittan esittää: Hulivili ja oikkuileva ilmasto.

Pääkirjasto: Topeliussali

[l:communityCalendarItem]Lisätiedot ja varaukset:
Sipoon pääkirjasto:

kirjastonhoitaja Katja Kononoff
katja.kononoff@sipoo.fi, 040 191 4439

Söderkullan kirjasto:

johtava kirjastonhoitaja Tuula Rönkä
tuula.ronka@sipoo.fi, 040 191 4345

 


Nikkilän kirjaston satuhuoneen uudet käyttösäännöt

Asiakaspalautteen johdosta olemme muuttaneet Nikkilän kirjaston satuhuoneen käyttösääntöja. Satuhuoneeseen mennään aikuisen seurassa, eikä siellä syödä tai juoda.

 


 

Avoimet satutunnit

Sipoon pääkirjasto
Nikkilään voi tulla kuuntelemaan suomenkielisiä satuja ja tarinoita keskiviikkoisin klo 10, alkaen 15.1. ja viimeinen on 29.4.

Söderkullan kirjasto
Söderkullan suomenkieliset satutunnit pidetään parillisina viikkoina torstaisin klo 10.
Kevään päivämäärät ovat: 23.1., 6.2., 20.2., 5.3., 19.3., 16.4., 30.4.

Kaikki 3 vuotta täyttäneet lapset ovat tervetulleita!

 


Piirretyt pöllöit oksalla.

 

Vauvalorut

Tervetuloa mukaan kirjaston kaksikieliseen vauvaloruun! Vauvaloru on vanhemman ja alle 2 vuotiaan lapsen kiva runotteluhetki. Loruttelemme molemmissa kirjastoissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 10-11. Sisarukset ovat tervetulleita mukaan.

Varmistakaa paikkanne ilmoittautumalla osoitteeseen linda.akerlund@sipoo.fi tai 040 1455 784.

Söderkullan kirjasto: 14.9., 12.10., 9.11. ja 7.12.

Pääkirjasto: 28.9., 26.10., 23.11. ja 21.12.

Lyhyt vauvaloruvideo


Ohjelmaa päiväkodeille ja esikouluille

Satuviikot
Kirjasto järjestää teemallisia satuviikkoja, jolloin satuhuone muuttuu äänimaailmaa myöten satumaailmaksi.Satuviikot kestävät kaksi viikkoa, joista toinen järjestetään Söderkullassa ja toinen Nikkilässä. Satuviikoille ilmoittaudutaan etukäteen, jotta ryhmäkoot pysyisivät kohtuullisina. Valitettavasti vuoden 2020 Satuviikot on peruttu

Satujoogaa ja -hierontaa viskareille ja eskareille (tarjolla marras- ja joulukuun ajan)
Koe toisenlainen satuhetki! Satujoogassa osallistutte kuulemaanne satuun tekemällä siihen liittyviä helppoja joogaliikkeitä. Lapsilla tulisi olla mielellään joustavat vaatteet osallistuessaan satujoogaan. Satuhieronnassa lapset puolestaan pääsevät hieromaan toisiaan kuulemansa sadun mukaisesti.Tervetuloa kokemaan satujen uusi maailma! Satujooga voidaan toteuttaa päiväkodissa ja eskarissa.

Riimimetsä eskareille (tarjolla huhti- ja toukokuun ajan)
Riimityöpaja, joka toteutetaan keväisessä metsässä! Mursu ja marsu? Hiiri vai viiri? Parsa vai varsa? Riimimetsässä runoillaan omia riimejä kiviin ja luetaan runoja yhdessä.

Meidän piti lähteä –tarinakassi eskareille
Sanna Pelliccionin kuvakirja Meidän piti lähteä on niin kutsuttu silent book eli kirja ilman tekstiä. Kuvat kertovat tarinan perheestä, joka joutuu sodan keskelle, jättää kotinsa ja muuttaa vieraaseen maahan. Kassissa on 2 kappaletta kirjoja ja ohjeet, kuinka hiljaista kirjaa voi lukea lasten kanssa sekä kirjaan liittyviä tehtäviä. Kassit ovat lainattavissa molemmista kirjastoista. Tarinakassin teemat: perhe, koti, turvallisuus, turvattomuus, pakolaiset, sota, rauha, pelot

Mimmi Lehmä -tarinakassi päiväkodeille
Opi tuntemaan Mimmi Lehmä ja Varis uudella tavalla! Kassi on täynnä hauskuutta, ja kirjojen lisäksi se sisältää Mimmi Lehmä ja Varis -pehmolelut sekä musiikkia ja rekvisiittaa yhteisiin tarinahetkiin. Tarinakassin teemat: eläimet, ystävyys, lukuinnostus


Ohjelmaa koululuokille

Kirjastokortin arvoitus 1.lk. (tarjolla syyskuussa ja lokakuussa)
Jokaiselle ekaluokkalaiselle annetaan oma kirjastokortti, ja jos se on ensimmäinen, on se aina jännittävää.  Kirjasto järjestää leikinomaisen kirjastoon tutustumisen, jossa lapset etsivät kadonnutta korttia. Samalla opitaan, kuinka kirjastokorttia käytetään, miten automaatit toimivat ja mistä löytyvät suosikkikirjat. Lopuksi kuunnellaan tarina. Kirjastokortin arvoitukseen ilmoittaudutaan etukäteen. Kirjastokorttihakemukset toimitetaan kirjastoon vähintään kaksi viikkoa aiemmin, jotta jokainen lapsi varmasti saa oman korttinsa. Kesto n. 45 min. Osa Sipoon kunnan kulttuuripolkua.

Kirjastokorttihakemus (pdf)

Meidän piti lähteä -tarinakassi 1.-2. lk.
Sanna Pelliccionin kuvakirja Meidän piti lähteä on niin kutsuttu silent book eli kirja ilman tekstiä. Kuvat kertovat tarinan perheestä, joka joutuu sodan keskelle, jättää kotinsa ja muuttaa vieraaseen maahan. Kassi sisältää 2 kappaletta kirjoja, ohjeet hiljaisen kirjan lukemiseen oppilaiden kanssa sekä tehtäviä. Kassit ovat lainattavissa molemmista kirjastoista. Tarinakassin teemat: perhe, koti, turvallisuus, turvattomuus, pakolaiset, sota, rauha, pelot

Supersankaripaja 2.lk. (tarjolla  lokakuussa)
Supersankariteemainen kirjavinkkaus, johon kuuluu askartelupaja ja jossa pohditaan sankarin ominaisuuksia.  Millainen on oikea supersankari? Entäpä millainen on arjen supersankari tai hyvä ystävä? Lisäksi teemana on hyvät kaveritaidot.

Kirjamyrsky 3.–4.lk. (tarjolla syyskuusta huhtikuuhun)

Kirjamyrsky on toiminnallinen kirjavinkkaus, jossa luokka jaetaan ryhmiin ja jokainen ryhmä saa vinkata kirjoja toisilleen.  Mutta mitä kirjamyrskyssä tapahtuu, kun ukkosrumpu soi? Kuka ehtii napata suosikkikirjansa? Osa Sipoon kunnan kulttuuripolkua kolmasluokkalaisille, nelosluokkalaisille resurssien mukaan.

Kirjailijavieras Siri Kolu 5.lk.
Keskiviikkona 13.11.:
klo 9.45 Söderkullan kirjastossa
klo 12.15 Topeliussalissa Nikkilässä

Siri Kolu on vantaalainen kirjailija, esitysdramaturgi ja kirjoittajakouluttaja.
Hänen tunnetuin teoksensa on kirjasarja Me Rosvolat.
Kirjailijavierailulla Kolu innostaa oppilaita lukemaan ja kertoo omasta työstään kirjailijana.
Oppilaat voivat esittää myös kysymyksiä. Kesto n. 60 min.

Nevermoor- toiminnallinen kirjavinkkaus 6.lk. (tarjolla helmikuussa)
Toiminnallinen kirjavinkkaus.  Avataan ovi fantasiakirjojen maailmaan ja sukelletaan Nevermooriin kaikkien aistien kautta. Miltä fantasiamaailmassa näyttää? Millainen äänimaisema sillä on? Entä miltä tuoksuu sauhubaarissa? Kirjavinkkauksessa oppilaat ratkovat myös  tiedonhakuun liittyviä tehtäviä. Osa Sipoon kunnan kulttuuripolkua.

Erityisluokat
Järjestämme mielellämme toimintaa erityisryhmille.
Kysy lisää feeja.haarmann@sipoo.fi.


Nuorille

Kirjavinkkaus yläkouluille (tarjolla syyskuusta huhtikuuhun)
Kirjavinkkausta 7.–9.-luokkalaisille toiveiden mukaan. Ota suoraan yhteyttä:
Tuula Rönkä tuula.ronka@sipoo.fi.

Erityisluokat
Järjestämme mielellämme toimintaa erityisryhmille.
Kysy lisää feeja.haarmann@sipoo.fi.

Nuorille kirjoja ja kavereita: nuorten kirjallisuussivusto Sivupiiri.

 


Kennelliiton lukukoira - logo

 

Lukukoira

Lukukoira innostaa lukemaan. Lukukoiran tehtävä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Lukukoirat vierailevat molemmissa kirjastoissa noin kerran kuukaudessa. Pyydämme varaamaan aika etukäteen osoitteessa: feeja.haarmann@sipoo.fi. Lukuaika on 15 minuuttia.

Lukukoira vierailee kirjastoissa keväällä 2020 seuraavasti:

Söderkullan kirjasto

14.1., 11.2., 10.3., 14.4. ja 5.5. klo 18-20

Pääkirjasto

23.1., 20.2., 19.3., 23.4. ja 14.5. klo 18-10


E-opastus opettajille

Haluaisitko hyödyntää opetuksessasi e-aineistoja? Varaa itsellesi aika e-opastukseen, jossa käymme läpi kirjaston e-aineistoa: kirjat (ellibs ja Elib), lehdet (ePress ja PressDisplay), musiikki (Naxos) ja elokuvat (viddla). Voimme myös yhdessä tehdä tarvittavat rekisteröitymiset kyseisiin palveluihin, jolloin pääset heti hyödyntämään niitä.  Opastuksessa tarvitaan PIN-koodillinen kirjastokortti ja tabletti tai muu internet-yhteyksellinen laite. Varaukset: katja.kononoff@sipoo.fi


Kirjastoauto käy kouluissa ja päiväkodeissa

Porvoon kirjastoauto kulkee Sipoon kouluihin ja päiväkoteihin joka toinen perjantai. Sipoon kirjastovirkailija on mukana bussissa.

Kirjastoauton pysäkit ja aikataulu 2020-2021 (pdf)

Tiedustelut: linda.akerlund@sipoo.fi p. 0401455784

Sipoon kirjastoauto


Lue lapselle!

Mikä olisi sen mielekkäämpää yhdessäoloa lapselle kuin yhteinen lukuhetki vanhempien ja sisarusten kanssa. Avataan lapsillemme ovi satujen kiehtovaan maailmaan. Pistetään kielet kippuralle ja kikatetaan riimikissan kanssa ihanien runojen ja tarinoiden kanssa. Mukavaa yhteistä matkaa mielikuvituksen värittämään maailmaan Lue Lapselle -esitteen kirjojen parissa!


 

Lisätiedot ja varaukset:

 

Sipoon pääkirjasto:

kirjastonhoitaja Katja Kononoff
katja.kononoff@sipoo.fi, 040 191 4439

Söderkullan kirjasto:

johtava kirjastonhoitaja Tuula Rönkä
tuula.ronka@sipoo.fi, 040 191 4345Viimeksi muokattu 21.07.2020

 

 

Sipoon kirjastojen yhteinen
palvelunumero 09 2353 6003

Helle-verkkokirjasto

På svenskaFacebook

          

#librarysipoo

Instagram #librarysipoo

 

 

Vauvasamuel

Samuel sadun kuninkaana