Lapsen huolto, asuminen ja tapaamisoikeus

Korona ja lapsentapaamisoikeus?

Vanhempien erotessa tulee sopia lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta.

Huoltajuus

Jos lapsi on syntynyt avioliiton aikana, molemmat vanhemmat ovat automaattisesti lapsen huoltajia. Huoltajuus on voitu sopia myös isyyden selvittämisen yhteydessä. Pääsääntöisesti vanhemmat jatkavat lapsen yhteishuoltajana myös eron jälkeen. Yhteishuolto tarkoittaa vanhempien välistä yhteistyötä ja yhteistä päätöksentekoa lapsen asioissa. Jos vanhempien välit ovat hyvin tulehtuneet, eikä yhteistyön mahdollisuutta ole, tulee myös yksinhuoltoa harkita.

Asuminen

Parisuhteen päättyessä tulee sopia, kumman vanhemman luona lapsi asuu. Lapsen osoite ja virallinen asuinpaikka voivat olla vain toisella vanhemmalla. Asumistukea ja lapsilisää myönnettäessä lapsi huomioidaan siis vain yhden ruokakunnan jäsenenä.

Tapaamisoikeus

Lapsella on oikeus tavata ja pitää yhteyttä muualla asuvaan vanhempaansa. Vanhemmat voivat sopia tapaamisista keskenään, laatia tapaamissopimuksen lastenvalvojan luona tai viedä asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Tapaamissopimuksen laatimiseksi ei ole olemassa valmista pohjaa, vaan se laaditaan yhteistyössä vanhempien kanssa sillä tarkkuudella kuin vanhemmat toivovat. Tavallisesti sopimuksessa sovitaan arki- ja viikonlopputapaamisista, lomista, koululomista, pyhäpäivistä sekä äitien- ja isänpäivästä. Tapaamissopimus voidaan tehdä myös määräaikaisena ja tarkistaa sitä tarvittaessa lapsen kasvaessa.

Jos tapaajavanhempi ei ole kykenevä huolehtimaan lapsesta tapaamisten aikana, voidaan sopia tuetuista tai valvotuista tapaamisista.

Jos vanhemmilla on vaikea löytää yhteistä näkemystä lasta koskevissa asioissa, perheasioiden sovittelu auttaa erimielisyyksien ratkaisemisessa.

PÅ SVENSKA
Viimeksi muokattu 14.08.2020

KÄYNTIOSOITE


Sosiaali- ja terveysasema
Jussaksentie 14
2. kerros
04130 Sipoo

YHTEYSTIEDOT


vs.Lastenvalvoja
Anu Haapalehto
anu.haapalehto@sipoo.fi
puh. 040 1914488
Puhelinaika:
ti klo 9-10
to klo 14-15Ethän käytä sähköpostia
luottamuksellisten tai
henkilökohtaisten tietojen
lähettämiseen
.


Usein kysyttyä perheoikeudellisista palveluistaUsein kysyttyä

MUUALLA VERKOSSA