Lisätietoja terveyspalveluista

Terveysaseman avosairaanhoidon vastaanotolla tarjotaan perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi, ja sieltä sinut voidaan tarvittaessa lähettää edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.

Vastaanotolla potilaalle pyritään turvaamaan hoitoon pääsy, hoidon tarpeen arvion perusteella, niin pian kuin mahdollista. Hoidon tarpeen arviossa hoitaja arvioi kuinka kiireellinen asiasi on ja varaa ajan lääkärille tai hoitajalle. Kiireellisessä asiassa saat ajan samalle päivälle, kiireettömissä asioissa mahdollisimman pian 3kk sisällä. Katso myös sivun alalaidasta keskimääräinen jonotusaika lääkärin vastaanotolle.

Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla on jokaisena arkipäivänä kiireellinen ja kiireetön vastaanotto ja käytettävissä myös HUS-kuvantamisen röntgenkuvausyksikkö ja HUSLAB:in näytteenottopiste, sekä talon muut asiantuntijat kuten esimerkiksi sosiaalialan ammattilaiset. Sen lisäksi terveysasemalla saa myös kuntoutuspalvelut kuten fysioterapia ja puheterapia sekä ostopalveluna toimintaterapia. Terveysasemalla toimii myös neuvola.

 

Kiireellinen vastaanotto (päivystys)

Kiireellinen vastaanotto toimii Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla. Jos tarvitset hoitoa saman päivän aikana, ota yhteys terveysasemalle mielellään aamulla klo 8-10. Meillä on käytössä automaattinen puhelinpalvelu. Mikäli puhelin on ruuhkautunut etkä halua jäädä jonottomaan, puhelinpalvelu pyytää sinua näppäilemään tai sanelemaan oman puhelinnumerosi suuntanumeroineen automaattiin. Terveysasemalta soitetaan sinulle takaisin mahdollisimman pian, saman päivän aikana. Voit käydä varaamassa ajan myös Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalta.

Kiireellinen vastaanotto toimii ajanvarauksella ja perustuu puhelinsoiton yhteydessä tehtyyn hoidon tarpeen arviointiin. Klo 16–17 välisenä aikana terveysaseman kiireellisellä vastaanotolla hoidetaan vain sairaustapauksia, jotka eivät hoidon tarpeen arvion mukaan voi odottaa seuraavaan päivään. Laboratorio- ja röntgenpalveluita ei ole käytettävissä klo 16–17 välisenä aikana.

Päivystysajat annetaan sairaanhoitajalle, lääkärille tai fysioterapeutille. Päivystyksen ammattilaiset työskentelevät tiiminä ja voivat konsultoida toisiaan. Päivystyksessä hoidettavia asioita ovat esim. akuutit infektiot ja tapaturmat.

 

Kiireetön vastaanotto

Kiireettömällä lääkärinvastaanotolla arvioidaan ja hoidetaan erilaisia oireita ja terveysongelmia, ja esim. pitkäaikaissairauksien kontrollikäyntejä. Sairaanhoitajan vastaanotolla hoidettavia asioita ovat esim; kroonisten sairauksien seuranta esim; verenpaine, astma, diabetes, uniapnea. Injektiot, rokotukset, elämäntapa- ja ruokavalio-ohjaukset, haavan hoito, korvahuuhtelut, kuulontutkimukset, tikin poistot, siedätyshoito, muistitestit. Diabeteshoitaja on myös tavattavissa terveysasemalla. Aikuisneuvolan terveydenhoitajan vastaanotolla asiakkaita ohjataan sairauksien ennaltaehkäisyssä terveyden edistämisessä, rokotusasioissa sekä tehdään terveystarkastuksia. Matkailijoiden neuvonta kuuluu myös aikuisneuvolan toimintaan

ESIMERKKEJÄ TILANTEISTA, JOISSA MAHDOLLISESTI VOIDAAN ODOTTAA KUNNES SIPOON TERVEYSKESKUKSEN LÄÄKÄRINVASTAANOTTO AUKEAA SEURAAVANA PÄIVÄNÄ

• Korvakipuisia lapsia voidaan hoitaa särkylääkkeillä ilman komplikaatioriskiä. Tilanteessa voi käyttää esim. parasetamolia (Panadol, Polarfen), annostus lukee pakkauksessa. Usein särky menee ohi ja lääkärinvastaanotolle voi ottaa yhteyttä seuraavana päivänä korvien tarkastusta varten. Tällöin lapsi on usein rauhallisempi ja tutkimukset onnistuvat paremmin

• Tavallista vilustumissairautta/”flunssaa” hoidetaan ensin kotona. Mikäli kuume tai säryt ovat erityisen haittaavia, voi käyttää kuumetta alentavaa särkylääkitystä (anti-inflammatorisia lääkkeitä). Mikäli yskä ja nuha vaikeutuvat voi kokeilla reseptivapaita, oireita lievittäviä lääkkeitä tai höyryhengitystä. On myös tärkeätä juoda runsaasti. Mikäli tarvitaan todistusta sairaudesta, voi seuraavana päivänä ottaa yhteyttä lääkärinvastaanottoon

 

Erikoissairaanhoito

Kuntalaiset saavat pääosan erikoissairaanhoidon palveluista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaaloista ja pienen osan yksityisiltä palveluntuottajilta ja muista sairaaloista. Erikoissairaanhoidon tarpeen määrittelee aina terveyskeskuslääkäri. Muihin kuin HUS:n palveluihin voi saada maksusitoumuksen, mikäli tarve todetaan. Tällainen tarve voi syntyä esim. silloin, kun kyseistä palvelua ei ole mahdollista saada HUS:sta.

 

Hoitotakuu

Eli keskimääräinen jonotusaika lääkärin vastaanotolle.

Kiireettömään hoitoon pääsyn mittarina on kolmas vapaana oleva kiireetön ajanvarausaika vastaanotolle laskettuna kalenteripäivissä. Terveysasemien T3-luku on näiden aikojen keskiluku.

Hoitoon pääsy terveysaseman avosairaanhoidossa

2020

Syyskuu: 33 arkipäivää

Kesäkuu: 32,4 arkipäivää

Maaliskuu: 26,4 arkipäivää

Tammikuu: 25,5 arkipäivää

2019

Marraskuu: 33,3 arkipäivää

Elokuu: 37,5 arkipäivää

Toukokuu: 47 arkipäivää

Maaliskuu: 43 arkipäivää

Viimeksi muokattu 16.09.2020