Sipoon kansalaisopisto

Ajankohtaista

27.11.2020

Koko Uudenmaan ja myös Sipoon katsotaan olevan nyt koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Seuraus tästä on, että Sipoon opisto siirtyy etäopetukseen syyslukukauden loppuun asti siltä osin, kun opetusta on järkevää järjestää etänä. Jos kurssi ei sovellu etäopetukseen, keskeytetään se. Kaikki jatkokurssit syylukukauden osalta on peruttu. Poikkeuksena ne kurssit, jotka ovat suunniteltu toteuttavaksi etäopetuksena sekä pitkäaikaistyöttömille sekä maahanmuuttajille suunnattuja koulutuksia jatketaan lähiopetuksena. Uudet rajoitukset ovat voimassa 28.11-18.12.2020.

27.11.2020

Myös Sipoon kunta tiukentaa rajoituksia koronaviruksen torjumiseksi – Monitoimihalli suljetaan, lukiot etäopetukseen

Koko Uudenmaan ja myös Sipoon katsotaan nyt olevan pandemian leviämisvaiheessa. Sipoo ottaakin käyttöön entistä tiukempia rajoituksia koronaviruspandemian leviämisen estämiseksi. Useimmat julkiset tilat, kuten Monitoimihalli, suljetaan lauantaista 28.11.2020 alkaen kolmeksi viikoksi. Toisen asteen koulutus siirtyy etäopetukseen 1.12. alkaen, ja kaikki kunnan yleisötilaisuudet perutaan 18.12. asti.
Toisen asteen koulutus ja Sipoon opisto siirtyvät etäopetukseen

Lukiot ja ammatillinen toisen asteen koulutus siirtyy Sipoossa etäopetukseen tiistaista 1.12. alkaen. Etäopetus jatkuu joululomaan saakka.

Sipoon lukioissa on varauduttu etukäteen etäopetukseen siirtymiseen, ja Sibbo gymnasiumissa myös järjestettiin opetus etänä parin viikon ajan loka-marraskuun vaihteessa. Perusopetuksessa jatketaan lähiopetusta noudattaen kasvomaskisuosituksia sekä turvallisuus- ja hygieniakäytäntöjä.

Myös Sipoon opisto siirtyy etäopetukseen syyslukukauden loppuun asti siltä osin, kun opetusta on järkevää järjestää etänä. Jos kurssi ei sovellu etäopetukseen, keskeytetään se. Opisto tiedottaa tarkemmin asiakkaitaan suoraan käytännöistä. Poikkeuksena alle 15-vuotiaiden toimintaa ja pitkäaikaistyöttömille sekä maahanmuuttajille suunnattuja koulutuksia jatketaan lähiopetuksena.

Julkiset sisätilat suljetaan nuorisotiloja lukuun ottamatta

Sipoon kunta sulkee valtaosan kunnan julkisista sisätiloista 28.11.-18.12.2020. Esimerkiksi Monitoimihalli suljetaan kokonaan muutoin kuin koulujen opetuskäytöstä. Myös koulujen liikuntasalien iltakäyttö on kielletty. Sen sijaan kunnan nuorisotilat Nuorkka ja Pleissi pidetään avoinna, mutta alakouluikäisten iltapäiviä ei järjestetä.

-Liikuntapaikkojen sulkeutuessa katsomme, että on entistä tärkeämpää, että nuorille on jokin turvallinen paikka oleskella. Toivomme kuitenkin, että tiloihin tulemista vältettäisiin. Nuorisotilojen asiakasmääriä rajoitetaan siten, että tiloissa säilyy väljyys. Käsihygieniaan ohjataan tehostetusti ja kaikenikäisten nuorisotiloissa käyvien tulee käyttää kasvomaskeja, sanoo sivistysjohtaja Jukka Pietinen.

Kunta suosittelee myös, että yksityiset toimijat sulkevat vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan sisätilat.

Kirjastoissa ei saa oleskella

Kirjastojen tiloja ei suljeta kokonaan, mutta niissä saa ainoastaan käydä asioimassa ja noutamassa ennakkoon varattua aineistoa 18.12.2020 asti. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjastossa saa käydä noutamassa ennakkoon varattua aineistoa ja palauttamassa aineistoa. Asiointia ohjataan kirjastoissa esimerkiksi sermein ja sisäänkäyntiä ja uloskäyntiä ohjaamalla siten, ettei lähikontakteja pääse syntymään. Kaikki muu oleskelu kirjaston tiloissa kielletään, eikä kirjaston kokoushuoneita voi varata iltakäyttöön.

Söderkullan kirjaston omatoimiaika suljetaan, koska suositusten noudattamista ei silloin voida valvoa. Kirjastojen aukioloaikoja myös muutetaan soveltumaan paremmin poikkeukselliseen tilanteeseen. Pääkirjasto Nikkilässä palvelee 18.12.2020 asti ma-to 9-18 ja pe 9-16. Lauantaisin kirjaston on suljettu. Söderkullan kirjasto palvelee ma-ke 8-18 ja to-pe 8-16. Viikonloppuisin kirjasto on suljettu.

Pääkirjaston kahvilan Café Emilien toiminta jää tauolle jo aiemmin ilmoitettua aikaisemmin. Café Emilie sulkeutuu lauantaista 28.11.2020 alkaen. Kahvilatoiminnan käynnistämistä uudelleen arvioidaan, kun ensi vuodelle suunniteltu Topeliussalin korjaus ja uudistus on valmistunut.

SipooInfo Nikkilä ja Söderkulla palvelevat

Kunnan asiakaspalvelupisteet SipooInfo Nikkilä ja SipooInfo Söderkulla pysyy avoinna. Näin turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin. SipooInfo Nikkilässä on myös mahdollisuus käyttää asiakastietokonetta. Söderkullassa asiakaspäätteet rajataan sermein kirjaston puolelle ja ne ovat käytettävissä kirjaston aukioloaikoina.

Suosittelemme, että asioit asiakaspalvelussa etäyhteyksien avulla ja vältät paikan päällä asiointia, jos asiasi vain on mahdollista hoitaa etänä.

Asiakaspalvelumme palvelee sinua puhelimitse numerossa 09 2353 6000 ja sähköpostitse osoitteessa info@sipoo.fi. Palveluneuvojamme palvelevat myös chatissamme kunnan verkkosivuilla.

Etätyötä suositellaan

Etätyötä suositellaan kaikille, jotka pystyvät sitä tekemään. Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Kunta on kehottanut lisäksi omaa henkilökuntaansa välttämään vapaa-ajallaankin turhia lähikontakteja ja käyttämään kasvomaskia.

Kaikki yleisötilaisuudet kielletään 18.12.2020 saakka

Uudenmaan alueellinen pandemiakoordinaatioryhmä on linjannut, että kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet kielletään 18.12.2020 saakka aluehallintoviraston päätöksellä. Aluehallintoviraston on tarkoitus antaa asiasta päätös lähiaikoina. Voit seurata aluehallintoviraston verkkosivuilta sen päätöksiä.

Kunta peruu kaikki kunnan järjestämät yleisötilaisuudet 18.12. saakka lukuun ottamatta verkossa striimattavia tilaisuuksia.

Yksityistilaisuuksia ei suositella

Suosittelemme, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä 18.12.2020 saakka. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset (enintään 10 henkilöä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Kaikki kunnan järjestämät aikuisten ryhmäharrastukset keskeytetään

Kaikki kunnan järjestämä ryhmäharrastustoiminta aikuisille (yli 18-vuotiaiden) keskeytetään 18.12.2020 saakka niin ulko- kuin sisätiloissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi liikuntaryhmien keskeyttämistä. Asiakkaille pyritään tiedottamaan lisää mahdollisimman pian. Yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samaa rajoitusta.

Sen sijaan 12-17-vuotiaiden ryhmäharrastuksia voidaan järjestää ulkotiloissa turvälein ja kasvomaskein, mutta ei sisätiloissa. Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia jatketaan niin sisä- kuin ulkotiloissa niiltä osin kuin ne voidaan järjestää ilman lähikontaktia. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.

Taustalla yhteiset linjaukset

Uusien rajoitusten valmistelussa on huomioitu Sosiaali- ja terveysministeriön antamat ohjeet ja suositukset sekä Uudenmaan alueellisen pandemiakoordinaatioryhmän linjaukset paikalliset olosuhteet huomioiden. Epidemiatilannetta seurataan tarkasti ja sen mukaan rajoituksia voidaan joutua tiukentamaan tarvittaessa.

Aiemmin annetut rajoitukset ja suositukset pysyvät voimassa muilta kuin nyt tiukentuneilta osin. Esimerkiksi yläkouluissa on oppilaille kasvomaskisuositus voimassa. Maanantaista 23.11. alkanutta suositusta on noudatettu Sipoon yläkouluissa kattavasti ja lähes kaikki oppilaat käyttävät kasvomaskeja.

Koostamme kaikki Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset kunnan verkkosivuille. Lisäksi saat tietoa alueellisista ja valtakunnallisista suosituksista ja rajoituksista HUSin verkkosivuilta, Valtioneuvoston verkkosivuilta ja aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Kuusi nyrkkisääntöä koronaviruksen ehkäisyyn

 

  1. Vältä kaikkia turhia kontakteja
  2. Pidä vähintään 2 metrin turvaväliä
  3. Käytä kasvomaskia kaikissa tapaamisissa oman kodin ulkopuolella
  4. Pese tai desinfioi kädet säännöllisesti, yski hihaan
  5. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona
  6. Lataa koronavilkku-sovellus

 

Hankeuutisia

MAAHANMUUTTAJILLE SUUNNATTU TYÖLLISYYTTÄ TUKEVA KOULUTUS

Suomen kieltä vahvistava koulutus maahanmuuttajille on työelämään suuntautuva ja käytännönläheinen koulutus. Koulutuksen kohderyhmä on kotoutumisajan ylittäneet maahanmuuttajat, jotka eivät ole työelämässä. Sen tavoitteena on parantaa suomen kielen luku- ja kirjoitustaitoon liittyvää osaamista. Koulutuksessa on mahdollista vahvistaa yhteiskunta- ja työelämävalmiuksien osaamista. Koulutuksessa perehdytään lisäksi yrittäjyyteen. Yhden lukuvuoden aikana on kuukauden kestävä työharjoittelu. Koulutus antaa mahdollisuuden tutustua työelämään sekä valmiuksia jatkokoulutukseen, mutta ei johda ammatilliseen tutkintoon. Lue lisää täältä.

TYÖLLISTÄMISHANKE - MOLEMMILLA KOTIMAISILLA

Työllistämishanke molemmilla kotimaisilla on Opetushallituksen rahoittama kaksikielinen hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa perustaitoja. Hanke toteutetaan yhteistyössä Porvoon ja Loviisan kansalaisopistojen kanssa. Kohderyhmänä ovat pitkäaikaistyöttömät. Hankkeen aikana vahvistetaan taitoja tieto- ja viestintätekniikassa, työelämässä, luku -ja kirjoitustaidoissa ja yhteiskuntataidoissa kuten sosiaalisen median, sosiaalisten taitojen ja ilmaisutaidon kehittämisessä. Hanke on lukuvuoden mittainen ja se sisältää opetuksen lisäksi kaksi neljän viikon työssäoppimisjaksoa. Yhteistyökumppanit ovat Sipoon kunnan työllisyys- ja rekrytointiyksiköt, aikuissosiaalityö, kirjastot, TE-keskukset ja Keuda sekä luonnollisesti Porvoon ja Loviisan kansalaislaispistot. Lue lisää täältä.

Aukioloajat

Toimisto suljettu 21.12.2020-6.1.2021, palvelemme puhelimitse, paitsi 21.12.2020-23.12.2020 on myös puhelinpalvelu suljettu.

Toimisto Nikkilän opistotalo, Iso Kylätie 8, 04310 SIPOO Puh. (09) 2353 6004
Avoinna ma - to klo 10.00 – 11.30 ja 12.00 – 14.00
Suljettu viikolla 42, 12.-18.10.2020 sekä viikolla 8, 22. – 28.2.2021.

Opintien palvelupiste Opintie 6A, 01150 SÖDERKULLA
Avoinna ke klo 10.00 - 14.00
Suljettu viikolla 42, 12.-18.10.2020 sekä viikolla 8, 22. – 28.2.2021.

Sari Sundbäck-Määttä, liikunnanohjaaja puh. 040 191 4232 päivystysaika: ke klo 14.00-15.30 Opintien toimipisteessä osoitteessa Opintie 6

 

Lukuvuosi 2019-2020

Syksy 7.9.2020 – 29.11.2021, syysloma viikolla 42, 12.-18.10.2020.

Kevät 14.1.2020 -12.4.2021, talviloma viikolla 8, 22. – 28.2.2021.

Lisälukukausi 19.4.2021 – 30.6.2021.

Kurssien alkamispäivät ovat merkittynä kurssiohjelmaan. Osa kursseista alkaa jo ennen varsinaista lukukautta tai kestää pidempään.

 

 

 

PÅ SVENSKA

Huom. Mahdollisuus ohjelmamuutoksiin ja peruuntumisiin pidätetään. Mahdollisten muutosten sattuessa ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä. Leirejä ei myöskään makseta ennen kuin pitäminen on varmistunut.
Viimeksi muokattu 27.11.2020