Aktuellt på biblioteken

After Work evenemanget streamas och du kan följa med evenemanget härifrån:
https://youtu.be/S9yZghgqDqw
Sibbo biblioteks evenemang som streamas finns också efteråt som inspelningar i bibliotekets Youtube kanal. Evenemanget är på finska. 


**********************************************************

Öppettider från och med 1.9.2020

Huvudbiblioteket

må-to 9–20

fre-lö & dag före helg 9–16

huvudbiblioteket@sibbo.fi

**********************************************************

Söderkulla bibliotek

Betjäningstid

må-ons 10–20

to-fre & dag före helg 10–16

 

Självbetjäningstid

må-to 7–21

fre-lö 7–18

sö 10–18

soderkulla.bibliotek@sibbo.fi

Kom ihåg då du besöker biblioteket:

Biblioteken strävar efter att ta hänsyn till kundernas och personalens säkerhet på många olika sätt och det finns vissa begränsningar i verksamheten.

För att garantera säkerhetsavståndet har biblioteken flyttat funktioner och minskat sittplatser. Begränsningar som berör mötes- och andra små utrymmen där man kan samlas har också införts. Spelkonsoler är tagna ur bruk och mängden kundterminaler har minskat. Antalet besökare övervakas och kunderna instrueras att hålla säkerhetsavstånd till andra kunder. I bibliotekets utrymmen påminner vi kunder om säkerhetsavståndet via THL:s affischer, golv- och bordsdekaler.

Särskild uppmärksamhet riktas på städning och hygien i biblioteken. Kunderna erbjuds handdesinfektionsmedel, handtag och tangentbord, liksom andra ofta beröringsbara ytor, rengörs effektivt med rengöringsdukar.

För att skydda personalen har biblioteken installerat plexiglasskydd på kundtjänstställen. Förutom god handhygien används handskar, speciellt vid hantering av material, personer med symtom på allergi bär ansiktsskydd. Säkerheten för både kunder och personal är av största vikt.

Välkommen tillbaka till biblioteket för att låna och trivas! Du är väl helt frisk när du kommer och vänligen respekterar andra kunder och personal genom att hålla säkerhetsavståndet.

 


 

Bokbussens första tur körs 4.9. 


Tillsvidare gäller följande regler i bokbussen:
En grupp åt gången. Alla tvättar sina händer innan de kommer till bussen. Jag hoppas ni alla förstår och följer dessa regler! Jag vill även påminna er om att ni kan beställa bokkassar till bokbussen. Ta kontakt minst en vecka innan så plockar vi ihop böcker i kassar. Böckerna lånas färdigt, så ni behöver bara hämta kassen från bussen. - Linda Åkerlund, Sibbo bibliotekkirjastoauto I bilden bibliotekets nya bokbuss.

***********************************************************************************

Sibbo börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare 24 augusti
kertakäyttömaskit jakoISo

Sibbo kommun börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare måndagen den 24 augusti 2020. Utdelningen sker vid kommunens kundbetjäningsställen SibboInfo, församlingarnas pastorskanslier och Söderkulla kyrka.  Munskydden är engångsmunskydd. Munskydden är avsedda för invånare som upplever att de på grund av sin ekonomiska situation inte kan skaffa dem själva, och som behöver munskydd i situationer där närkontakter inte kan undvikas. Andra invånare ska själva skaffa och betala sina munskydd.

Från och med måndagen den 24 augusti delas munskydd ut på följande ställen: SibboInfo Nickby (Huvudbiblioteket, Norra Skolvägen 2) och SibboInfo Söderkulla (Söderkulla bibliotek, Amiralsvägen 2) under kundbetjäningsställenas öppettider. Munskydd delas också ut i samarbete med Sibbo svenska församling och Sipoon suomalainen seurakunta, och de kan avhämtas från församlingarnas pastorskanslier (Stora Byvägen 1) under öppettiderna och från Söderkulla kyrka (Fröken Miilis väg 2) onsdagar klockan 9–12.

Munskydd fås också genom att ringa Tjänster för barnfamiljer, vuxensocialarbetet och Tjänster för äldre i Sibbo kommun måndag–fredag kl. 9–12. Vid behov delar även socialvårdsenheterna, sysselsättningsenheten Vägskälet och församlingarnas diakoniarbetare ut masker i samband med hembesök och andra möten.

Åtminstone till en början är munskydden engångsmunskydd, och de delas ut enligt personligt behov dock högst 25 munskydd per person per gång. Det har beräknats att antalet räcker för resor med kollektivtrafik i cirka två veckor.

Vid utdelningen av munskydden frågas inte efter inkomster utan invånarens egen uppfattning om att vara mindre bemedlad räcker. Kommunen påminner om att du ska vara frisk då du hämtar dina munskydd.

THL rekommenderar att du använder munskydd när du

  • använder kollektivtrafik, där det är svårt att undvika närkontakt
  • är på väg för att testa dig för corona, eller av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet
  • återvänder till Finland från ett riskområde och tar dig från inreseplatsen, t.ex. flygplatsen, till karantänen, samt om du under karantänen av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet.

Munskydd kan fortfarande användas även i andra situationer, om det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd.  Rekommendationen om användning av munskydd gäller personer över 15 år. Det är viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. Bekanta dig med THL:s anvisningar och rekommendation om användning av munskydd.

Utdelningsställen: SibboInfo Nickby, Norra Skolvägen 2, må–to kl. 8–17 och fr kl. 8–14. SibboInfo Söderkulla, Amiralsvägen 2, ti–on kl. 9–12 och 12.30–17 Församlingarnas pastorskanslier, Stora Byvägen 1, må–fr kl. 9–12 Söderkulla kyrka, Fröken Miilis väg 2, on kl. 9–12

Servicetelefoner må-fr kl. 912: Barnfamiljer 09 2353 6013 Vuxensocialarbetet: 040 167 9215 Tjänster för äldre: 09 2353 6014

Mer information till medierna: Chef för socialarbetet Bodil Grön, tfn 040 191 4559, bodil.gron@sipoo.fi

*******************************************

Bibliotekets evenemang hittar du på länken: https://www.sipoo.fi/se/evenemang

Söderkulla meröppetbibliotek öppnas 3.8.

Söderkulla meröppetbibliotek kan användas normalt fr.o.m. 3.8.2020. Detta betyder att genom att logga in med bibliotekskortet och PIN-koden kan du låna material och avhämta reservationer redan klockan 7 på morgonen.


05.08.2020

Kino matiné i biblioteket

På onsdagar en gång i månaden kan du njuta av utvalda filmer, såväl utländska som inhemska.

Topeliussali

[l:communityCalendarItem]

17.08.2020

Serieutställning: Tuuli Hypén

Tuuli Hypén är magister i kulturhistoria, åboländsk seriekonstnär och frilansillustratör.

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]

23.09.2020

Mini Kirlittan: Hilberstrutt i lingonriset (sve)

Rampfeber presenterar ett sagospel för alla med barnasinnet i behåll

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]

14.10.2020

Aulaklubben: Axel Åhman

Aulaklubben gästas av Axel Åhman känd från gruppen KAJ, som i år debuterat som författare med boken Klein. Journalisten Eva Kela leder samtalet med Åhman.Samtalet är på svenska.

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]


Det gamla nätbiblioteket stänger

Helle-bibliotekens gamla nätbibliotek stänger lördagen 30.11.2019. Efter det kan endast nätbiblioteket Helle-Finna användas.

Bild från Helle-bibliotekens nätbibliotek

 


 

Nya spelregler i sagorummet på Nickby bibliotek

Efter kundrespons har vi ändrat på spelreglerna i sagorummet på Nickby bibliotek. Vistelse i sagorummet sker tillsammans med en vuxen. Det är inte tillåtet att äta och dricka i sagorummet.


Bokbussen på hösten 2020

Det har blivit lite ändringar i bussturerna, så var uppmärksam. Vi kör vår första tur 4.9. och sista gången för hösten är 11.12. Bokbussens tidtabell hittar du här (pdf).

Bokbussens kontaktperson är Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tel. 040 1455 784.

Direktnumret till bokbussen är 0400 214 849.


 

Viddla.fi - låna och titta på filmer när du vill

Den strömmande filmtjänsten Viddla finns nu i Helle-biblioteken.
Adressen är https://viddla.fi

Viddla.fi Sibbo

Välj först vilken film du vill låna och efter det kan du logga genom att klicka på Spela film-knappen. Välj ditt eget bibliotek, Helle-kirjastot, och logga in med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod. Ett lån är i kraft 48 timmar och under den tiden kan du se filmen så många gånger du vill. Lånen är begränsade till högst 4 lån per bibliotekskort under en kalendermånad.

Obs. Helle-biblioteken har bara en begränsad mängd lån att använda per månad.


Ändringar i bibliotekets reservationskvitton

Nya reservationskoder

Meröppetbibliotekens reservationskvitton har ändrat i.o.m. EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) 25.5. Hädanefter ställs reservationerna i hyllan enligt en självvald reservationskod eller enligt en automatiskt genererad nummerserie. De kunder som inte ännu har valt en egen reservationskod (t.ex. ”Batman”) åt sig, hittar reserveringen med nummerkoden som står i ankomstmeddelandet.

Välj gärna reservationskoden själv, t.ex. via nätbiblioteket.

Reservationskoden (alias) används då du avhämtar reservationer från ett meröppetbibliotek. Du kan lägga till en kod via nätbiblioteket eller då du besöker ett Helle-bibliotek. Reservationskoden kan vara t.ex efternamn, förnamn eller en signatur. Märk väl att två användare inte kan ha samma reservationskod. Använd inte din Pin-kod eller personnumrets slutdel som reservationskod.

Också huvudbiblioteket tar i bruk reservationskoder fr.o.m. 19.11!


Nya musiktjänster

Bekanta dig med Helle-bibliotekens nya Naxostjänster, bl.a. Naxos Jazz och Naxos World.

Läs mera om musiktjänsterna här.


Förnya dina lån i nätbiblioteket:

Helle nätbibliotek Sibbo

Du kan söka i Helle-nätbiblioteket utan att logga in, men för att till exempel förlänga lånetiden och reservera material behöver du logga in med bibliotekskortets nummer och pinkod. Du kan uppdatera dina egna uppgifter i nätbiblioteket, kontrollera också dina egna meddelandeinställningar.

Helle-nätbiblioteket finns på adressen https://helle.finna.fi/

Lånen kan också förnyas per telefon 09-2353 6003
eller per e-post huvudbiblioteket@sibbo.fi, soderkulla.biblioteket@sibbo.fi


 

Söderkulla bibliotek också meröppet

Söderkulla bibliotek kan du besöka också tidigt på morgonen, sent på kvällen och till och med på söndagar.

Personalen betjänar på vardagar måndag till onsdag kl. 10-18, torsdag och fredag kl. 10-16. All övrig tid, må-to kl. 7-21 och fre kl.7-18, är självbetjäningstid. På veckoslutet är biblioteket meröppet med självbetjäning på lördagar kl. 7-18 och på söndagar kl. 10-18.

Alla som har ett Porsse-bibliotekskort (Sibbo, Borgå, Askola, Borgnäs) med tillhörande PIN-kod kan använda meröppetbiblioteket. Man loggar in med sitt bibliotekskort och sin PIN-kod vid någon av kortläsarna, som finns i hissen och i trapphuset.

Under meröppettiden kan man låna och återlämna material med automater, hämta reserveringar, läsa böcker och tidningar samt använda kunddatorerna.

 

Meröppetbibliotek


Senast ändrat 16.09.2020

Suomeksi

Bibliotekets servicenummer 09 2353 6003

Helle-nätbiblioteket

Öppettider 

Facebook

   

#librarysipoo

Instagram #librarysipoo