Liput ja hinnat

På svenska


Sipoossa ovat seuraavat liput käytössä:

- HSL-liput  (Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä)
- Pornaisten ja Järvenpään työmatkaliput
- Liikennöitsijöiden omat matkaliput         
- Matkahuollon liput

 

HSL-liput ja vyöhykkeet muuttuivat 27.4.2019

 

HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttui 27.4., kun uudet vyöhykkeet korvasivat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäivät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille ABCD.

Lippu ostetaan kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. ABC-alueella ostetaan AB-, BC- tai ABC-lippu, sillä lippuja ei myydä yksittäisille vyöhykkeille. Vyöhykkeellä D voi ostaa yhden vyöhykkeen lipun, jonka hinta on sama kuin AB- ja BC-lippujen. Lisäksi myynnissä on ABCD-, BC-, BCD- ja CD-lippuja.

”Uusien vyöhykkeiden ansiosta myös naapurikunnan palveluiden käyttö on sujuvaa, koska korkeat hintaportaat kuntien rajoilta poistuivat. Uusilla lipuilla on laajemmat matkustusalueet ja kerta- ja arvolipuilla pidemmät vaihtoajat kuin nykyisessä järjestelmässä”, Suvi Rihtniemi sanoo.

Reittiopas ja HSL-sovellus näyttävät reitin lisäksi, minkä lipun reitille tarvitsee. Sovelluksessa lipun pääsee ostamaan suoraan reittihausta. Käytössä on uusille vyöhykkeille tehty Reittiopas, josta näkee, minkä vyöhykkeiden kautta omat matkat kulkevat. Pysäkeillä vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä.

Kausiliput, joiden voimassaolo jatkuu 27.4. jälkeen, muuttuivat automaattisesti uusien vyöhykkeiden mukaisiksi. Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa palvelupisteessä 2 kuukauden ajan.

Näin liput muuttuivat:

• Helsingin sisäinen -> AB
• Espoon ja Vantaan sisäiset -> BC
• Seutulippu -> ABC
• Kerava–Sipoo–Tuusula -> D
• Kirkkonummi–Siuntio -> D
• Lähiseutu 2 -> BCD
• Lähiseutu 3 -> ABCD

Vihreä matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen HSL-korttiin tai HSL-sovellukseen, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. Kortin vaihtamisesta peritään 6 euron käsittelymaksu.

Lisävyöhykelippu ja laajemmat matkustusalueet sujuvoittavat matkustamista

Uutuutena lippuvalikoimaan tuli lisävyöhykelippu, jolla voi edullisesti laajentaa kausilipun matkustusaluetta. Esimerkiksi AB-kausilipun haltija voi ostaa lentokentälle mennessään C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa. Jos kausilippu on HSL-sovelluksessa, myös lisävyöhykelippu pitää ostaa sovelluksessa. Vastaavasti HSL-kortin kausilippuun lisävyöhykelippu ostetaan kortinlukijalta HSL-kortilla.

Monien seutulipun käyttäjien matkakustannukset laskevat, koska jatkossa monille riittää seutulipun sijaan AB- tai BC-lippu. Tämä tarkoittaa lähes 47 euron eli 44 prosentin säästöä 30 vuorokauden kausilipussa. Etu koskee monia, sillä B-vyöhyke on laaja, ja siellä asuu yli 600 000 ihmistä eli noin puolet HSL-alueen asukkaista. Seutulippua vastaavan ABC-lipun käyttäjillä hinta säilyy liki ennallaan, sillä 30 vuorokauden kausilippu maksaa euron enemmän. BC- tai BCD-lippu on hyvä vaihtoehto C- tai D-vyöhykkeellä asuville, jos matka ei jatku Helsingin niemelle saakka.

”Joukkoliikenteen hinnoittelu muuttui laajoilla alueilla entistä houkuttelevammaksi. Odotettavissa on, että joukkoliikenteen käyttö lisääntyy etenkin B- ja C-vyöhykkeillä. Automatkat vähenevät erityisesti Helsingin suuntaan, ja joukkoliikenteen matkustuskilometrit kasvavat liikenne-ennusteen mukaan viidellä prosentilla”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa.

Alennusta 70 vuotta täyttäneille ja opiskelijoille kausilipuista

Vyöhykkeiden myötä käyttöön tuli uusi alennus 70 vuotta täyttäneille. Alennus on 50 prosenttia vastaavasta aikuisten lipun hinnasta, ja sitä saa HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista kaikkina päivinä klo 9–14 alkaville matkoille. Asiakkaan pitää käydä palvelupisteessä päivittämässä asiakasryhmä HSL-kortilleen.

Eläkeläisten ja liikuntarajoitteisten alennuksen myöntämisperusteet säilyvät ennallaan, mutta alennusprosentit yhtenäistetään 50 prosenttiin. Lastenlipun ikäraja nousi 17 vuoteen.

Opiskelijoiden alennusoikeutta laajennettiin siten, että 30 vuoden ikäraja ja vaatimus opintotuki-päätöksestä poistettiin. HSL-kunnat tukevat opiskelijoiden joukkoliikennematkoja vuosittain noin 28,5 miljoonalla eurolla. Nyt tehtävien muutosten jälkeen opiskelija-alennusta saavien joukko kasvoi. Jatkossa opiskelijat saavat kausilipuista 45 prosentin alennuksen, eikä alennusta enää myönnetä arvolipuista. Opiskelijat voivat ostaa alennushintaisia lippuja myös HSL-sovelluksella.

Tekstiviestilipun myynti päättyi 27.4. Lippu oli päällekkäinen HSL-sovelluksen kertalipun kanssa. Valtaosa nykyään käytössä olevista kännyköistä on ns. älykännyköitä, joilla voi ostaa mobiililipun. Myös ratikkalipun myynti loppui. Jatkossa kaikki lyhyet matkat ovat samanhintaisia kaikilla vyöhykkeillä kulkuvälineestä riippumatta.

Lisätietoa verkossa:

Lisätietoa uusista vyöhykkeistä

Lippujen hinnat 27.4.2019 alkaen

Vyöhykkeiden Reittiopas

HSL-sovellus


Kerta- ja arvolippujen vaihtoajat pitenevät

Kerta- ja arvolippujen vaihtoajat jatkossa 80-110 min:
AB, BC, D 80 min. ABC, CD 90 min. BCD 100 min. ABCD 110 min

Pornaisten ja Järvenpään työmatkaliput

Työmatkalippu ostetaan Matkahuollon toimipaikoista tai matkakortteja myyviltä asiamiehiltä.

Kehyskuntien asukkaiden työmatkalippujen hinnat HSL:n sivuilla ja Työmatkalippujen hinnat Matkahuollon sivuilla.

 

Matkahuollon vuosikortti


Matkahuollon vuosilipulla voi matkustaa koko maassa. Lippu sisältää 22 tai 44 yhdensuuntaista matkaa, jotka ovat voimassa yhden vuoden ostopäivästä. Lipun hinta määräytyy matkan pituudesta. Vuosilippu ei ole henkilökohtainen, eli sillä voi maksaa useamman henkilön matkan.
Matkalippujen hinnat matkahuollon sivuilla.

Lisätietoja matkahuollon palveluista

Viimeksi muokattu 24.06.2019