Barn och ungdomsverksamhet


29.11.2019

BUU-klubbens julturné kommer till Sibbo!

Se vår BUU-show, träffa BUU-klubbsledarna, hämta din egen julkalender! I Topeliussalen i Nickby, fredagen den 29.11 kl 9.30.

Topeliussalen

[l:communityCalendarItem]

23.11.2019

Söderkulla bibliotek firar 10 år på Amiralsvägen

Biblioteket ordnar en stor fest för hela familjen!

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]

06.11.2019

Rimjam: Trollsvans och spökdans

Rim och dikter om dansande spöken och kluriga troll.

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]

01.11.2019

Natt i biblioteket!

Vågar du delta i evenemanget? eller är du rädd att karaktärerna från böckerna vaknar till liv när klockan slår 12 och spindlarna tar över biblioteket?

Sibbo huvudbibliotek (Nickby)

[l:communityCalendarItem]

19.09.2019

Läshundar i biblioteket

Att läsa för en läshund är ett sätt att uppmuntra till läsning.

Huvudbibliotek

[l:communityCalendarItem]Mer information och bokningar på svenska för Nickby och Söderkulla bibliotek, kontakta:
Specialbiblioteksfunktionär Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tfn 0401455784.
Mer information och bokningar:

Specialbiblioteksfunktionär Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tfn 0401455784.

 


Berättelseresa under höstlovet!

Höstlovet är nu läslov! Följ med på en resa till hemliga världar. Resebiljetter delas ut åt elever i åk 3-6.

Vår berättelseresa startar från Söderkulla bibliotek tors 17.10. kl. 10, tillbaka är vi kl 13. Den tvåspråkiga utflykten går till scouternas lokal Puskapirtti. Där vid lägerelden hör vi berättelser och boktips, äter mellanmål och letar efter försvunna läsugglor.

#läslov #läsrörelse

Mer information och anmälning senast fre 11.10. tuula.ronka@sipoo.fi.

Ålder: 9-12 år. Resenär: äventyrare. Resmål: hemliga världar.

 


Höstlovet är monstrens läslov

 

Ett löv med höstfärger

Över höstlovet täcks Sagorummet i Nickby bibliotek av färggranna löv. Till sagorummet flyttar monster, som älskar böcker. Monstren väntar ivrigt på läsare!

 

 

 

 

 


Öppna sagostunder

Nickby bibliotek
Till huvudbiblioteket kan man komma och lyssna på svenska sagostunder varje
TORSDAG kl. 10 med start den 5.9, den sista gången hålls den 12.12.
Vårens första sagostund hålls den 16.1 och den sista gången hålls 30.4.

Söderkulla bibliotek
I Söderkulla hålls sagostunderna från och med hösten på udda veckors
ONSDAGAR kl.10: 11.9, 25.9, 9.10, 23.10, 6.11, 20.11, 4.12, 18.12.
Vårens sagostunder hålls: 15.1., 29.1., 12.2., 26.2., 11.3., 8.4., 22.4.

Alla barn som har fyllt 3 år är välkomna!

 


 

Färglektill pappas ära!

Välkommen på färglek med barn under 2 år! Kom och lek med pappa eller ge pappa ett fint konstverk till present. Färglek är en rolig och lite klottig stund då barnet får använda olika sinnen. Ta med handduk så ni kan tvätta er efter leken!

 

6.11. kl. 12-15 Söderkulla bibliotek

7.11. kl. 12-15 Nickby bibliotekProgram för daghem och förskolor

Bokbiomånad (november)
Sibbo biblioteken ordnar en Bokbio månad med svenska filmer, som baserar sig på böcker för daghem och förskolor i november! Bokbion hålls vecka 45 och 46: måndag, tisdag och fredag: 4.11, 5.11 och 8.11 samt 11.11, 12.11 och 15.11. Boka in din egen barngrupp på en filmstund där bilderboken väcks till liv. Filmstunden följs av en kreativ verkstad. Totaltid ca 40 min, för barn i åldern 3-6. Bokningar från och med september till paola.dadda@sibbo.fi. Boka snabbt, då 12 grupper ryms med!

Sagoyoga och sagomassage för femmisar och förskolebarn (januari/februari)
Pröva på en unik sagostund! Biblioteket bjuder det här läsåret på sagoyoga och sagomassage. Under sagoyogan deltar alla barn samtidigt som de lyssnar på sagan, genom att göra lätta yogarörelser och under sagomassagen får barnen massera varandra under sagans gång.

Sagoveckor (mars/april)
Under våren ordnar Sibbo biblioteken sagotemaveckor den 23-27.3 i Söderkulla och den 30.3-3.4 i Nickby. Där förvandlas sagorummen till en fantasivärld utgående ifrån sago- och bilderböcker. Till Sagoveckorna anmäler man sig på förhand så att grupperna blir passliga. Anmälan sker från och med början av mars, mer information kommer senare på den här sidan. Temasagostunderna hålls på både finska och svenska.

Berättelsekasse för förskolebarn
I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä (Vi var tvungna att ge oss iväg, fri översättning), får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en "silent book", tyst bok, och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Berättelsekassen behandlar följande teman: hem, familj, vänskap, trygghet, otrygghet, flyktingar, krig, fred, hjälp, rädsla, gemenskap. Det finns två böcker i varje kasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt handledningsmaterial med uppgifter som passar för förskolebarn. Lånetiden är 2 veckor.

Mamma Mu kasse som kan lånas till daghemmet

Lär känna Mamma Mu på ett nytt sätt! Bibliotekens nya kasse har temat Mamma Mu och inspirerar både små och stora att läsa och berätta tillsammans. Kassen är fylld av roligheter! Här finns böckerna: Mamma Mu läser och Mera fart Mamma Mu, de härliga sångerna och Mamma Mu och Kråkan mjukisar som man kan leka med. Dessutom bjuder kassen på flera lätta uppgifter med inspirerande rekvisita som daghemsgruppen kan göra tillsammans! Mamma Mu kassarna behandlar följande teman: djur, vänskap, biblioteket, läslust, sommar, racerbåtar och glädje


Program för skolklasser

Bibliotekskortsmysterium för åk 1 (september och oktober)
Alla förstaklassister får ett eget bibliotekskort och då det är ens första, så är det såklart spännande! Biblioteket ordnar en lekfull vandring där eleverna får bekanta sig med biblioteket, och samtidigt leta efter ett försvunnet bibliotekskort. På samma gång får eleverna lära sig hur man använder ett bibliotekskort, hur låneautomaten fungerar och var man hittar sina favoritböcker. Programmet avslutas med högläsning. Till bibliotekskortsmysteriet anmäler man sig på förhand. Före besöket behöver man lämna in elevernas bibliotekskortsansökningar, gärna senast 2 veckor före besöket, så att biblioteket hinner förbereda korten och dess tillhörande brev. Längd 45 min. En del av Sibbo kommuns kulturstig.

Bibliotekskortsansökan finns att skriva ut här: Bibliotekskortsansökan (pdf)

Superhjälteverkstad för åk 2 (oktober)
Om er klass är intresserad av superhjältar och spännande böcker med det temat, så ska ni komma med på superhjälteverkstaden! Här dyker vi in Handboken för superhjältar, men träffar också små och stora hjältar från andra bokvärldar. Vi pysslar också något som har med superhjältar att göra! Andra teman som lyfts upp i verkstaden är vänskap.

Låna en berättelsekasse till klassen för åk 1 och 2
Låna en berättelsekasse till klassen och berätta tillsammans! I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä, "Vi var tvungna att ge oss iväg" får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en silent bok och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Det finns två böcker i varje berättelsekasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt handledningsmaterial med uppgifter. Kassarna finns i både Nickby och Söderkulla bibliotek. Berättelsekassarna behandlar följande teman: hem, familj, vänskap, trygghet, otrygghet, flyktingar, krig, fred, hjälp, rädsla, gemenskap

Bokstorm för åk 3 och för åk 4 enligt resurser (september-april)
Bokstormen är en aktiv bokpratsstund fylld av böcker, är klassen delas i grupper och varje grupp får boktipsa varandra. Men vad händer i bokstormen då åsktrumman dundrar? Vem hinner nappa åt sig sin favoritbok? En del av Sibbo kommuns kulturstig.

Författarbesök för åk 5
Biblioteket bjuder alla femteklassister på ett författarbesök. Tidpunkt och författare meddelas senare!

Nevermoor-bokpratsupplevelse för åk 6 (februari)
I bibliotekets interaktiva bokpratsupplevelse Nevermoor får klassen öppna dörren till fantasybokens värld. Vi bjuder på en förtrollad och annorlunda upplevelse där sinnena står i fokus och man reser från den ena magiska stationen till den andra, och det blir bara mer mystik ju längre fram man kommer. Under bokpratet får eleverna också pröva på informationssökning. Just nu berättar vi inte mera, utan kom till biblioteket och upptäck vad det hela går ut på! En del av Sibbo kommuns kulturstig.

Specialgrupper
Vi organiserar gärna verksamhet för specialgrupper, er information fås av feeja.haarmann@sipoo.fi.


Ungdomsprogram

Bokprat
Bokprat erbjuds för årskurs 7-9, kontakta linda.akerlund@sipoo.fi för mera information.

Specialgrupper
Vi organiserar gärna verksamhet för specialgrupper, er information fås av feeja.haarmann@sipoo.fi.


Läshunden

Att läsa för en läshund är ett sätt att uppmuntra till läsning. Läshundens uppgift är att lyssna till läsaren och vara närvarande. Läshundarna besöker båda biblioteken ca en gång i månaden. Reservera gärna lästiden på förhand: feeja.haarmann@sipoo.fi. Lästiden är 15 minuter.


E-undervisning/guidning för lärare

Skulle du vilja använda dig av e-material i din undervisning? Boka in en tid för att få handledning kring de e-material som biblioteket erbjuder : eböcker (ellibs och Elib) tidningar (ePress och PressDisplay) musik (Naxos) och filmer (Viddla). Du får hjälp med att registrera dig och skaffa konton till dessa tjänster så att du genast kan börja använda dem. Till handledningstillfället behöver du ta med ett bibliotekskort, din pinkod och en i-pad/annan form av surfplatta med internetanslutning. Kontakta katja.kononoff@sipoo.fi med din bokning.


Bokbussen kör till skolor och daghem

Borgås bokbuss kör till skolor och daghem i Sibbo varannan fredag. Sibbos biblioteksfunktionär är med i bussen. Mera information: linda.akerlund@sibbo.fi eller tfn 0401455784.

Hållplatser och tidtabell 2019-2020 (pdf)

 Ordverkstäder

Sydkustens ordkonstskola ordnar ordverkstäder i samarbete med biblioteket för skolelever.

Ordverkstad i Söderkulla bibliotek för åk 2-6: tisdagar kl.15-16:30 (ledare Lotta Sanhaie)
Ordverkstad i Sibbo huvudbibliotek för åk 2-6: torsdagar kl.15-16:30 (ledare Ellu Öhman)

Anmälan görs på www.ordkonst.fi


Läs för barnen!

Vad kunde väl vara mera meningsfullt för barnet, än en lässtund tillsammans med föräldrar och syskon? När du läser böcker ur olika ålderskategorier stöder du barnets språkutveckling och lägger grunden för ett mångsidigt ordförråd.
Öppna dörren till det förtrollade sagolandet med hjälp av Sibbo biblioteks Läs för barnen -broschyr!


Mer information och bokningar:

Specialbiblioteksfunktionär Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tfn 0401455784.Senast ändrat 09.10.2019

 

Sibbo biblioteks 
servicenummer 09 2353 6003

Helle-nätbiblioteket

suomeksiFacebook

@librarysipoo

Instagram #librarysipoo

 

 

Babysamuel

Samuel som sagans kung

Sipoon kirjasto - Sibbo bibliotek

tor - fre ja och dag före helg