Unelmakartta

Julkinen taide

Ajankohtaista:

Pumppuhuone

Taiteilija Kaisa Salmen Pumppuhuone -elokuva sai ensi-iltansa 23.9.2019 Topeliussalissa ja paikalla oli myös elokuvan esiintyjät. Elokuva on yhteisöllinen taideteos, joka kertoo Pumppuhuoneen elämästä näkyvänä ja näkymättömänä Sipoon Nikkilässä. Elokuva sukeltaa siis ent. Nikkilän Sairaalan vanhimman rakennuksen, 100-vuotiaan rakennuksen elämään (22min).

Konsepti, ohjaus ja tuotanto: Kaisa Salmi.
Lavastus: Markku Pätilä. Kuvaus: Hans Barck.
Äänisuunnittelu: Ville Katajala. Leikkaus: H-P Vaara.
Musiikki: NOOA (Noora Salmi ja Ranieri Scoccia)
Projekti on osa Nikkilän Taideohjelmaa.
Copyright: Kaisa Salmi

Voit katsoa koko elokuvan kunnan youtube-kanavalta tästä linkistä tai suoraan alta:

 

Taideteos nostaa alueen arvoa ja luo viihtyisyyttä

Visuaalisesti laadukkaat ympäristöt ja kiinnostavat rakennukset lisäävät kunnan vetovoimaa. Laajasti toteutettuna taideteokset muuttavat koko kunnan ilmettä ja vaikuttavat suotuisasti sen maineeseen sekä matkailuun.

Taide luo ympäristöönsä hyvää oloa ja viihtyvyyttä. Rakennuksiin, niiden pihoille, puistoihin, aukioille ja muihin julkisiin tiloihin sijoitetut taideteokset antavat ihmisille päivittäin taide-elämyksiä. Asiantuntemuksella valitut taideteokset tekevät rakennuksista ainutlaatuisia ja erilaisia sekä lisäävät niiden taloudellista arvoa.

Taideteosten käyttäminen lisää myös taiteilijoiden työllistymistä ja vahvistaa suomalaisen visuaalisen taiteen elinvoimaisuutta.

Taideteos voi olla kuva, valokuva, ääniteos, veistos, istutuksia tai vaikkapa vesielementti. Se voi olla yksittäinen työ, mutta myös kiinteä osa rakennusta, jonkun tilan värisuunnitelma, betonin uusi käsittelytapa, taideteokseksi suunniteltu pintakäsittely, materiaalina vaikkapa puu, keraamiset laatat, muovi, metalli. Rakennuksen yksityiskohdat voivat myös olla taideteoksia.

Taideteosostojen tarkoituksena on kartoittaa pääasiallisesti tämän ajan taidetta sekä tukea tällä hetkellä eläviä ja ammattiaan harjoittavia kuvataiteilijoita.

Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että julkista rakennusta suunniteltaessa rakennuskustannuksista yksi prosentti varataan rakennuksen tai sen ympäristön taiteelliseen parantamiseen. Valmiiseen rakennukseen voidaan ostaa taideteoksia tai teos voidaan tilata mittatilaustyönä taiteilijalta.

Prosenttiperiaatteen tavoitteita ovat visuaalisesti parempi ympäristö, rakennuksen käyttäjien viihtyminen ja jaksaminen, uudenlaisten taiteen kohtaamismahdollisuuksien luominen ja taiteilijoiden työtilaisuuksien lisääminen.

Nikkilä

Nikkilästä löytyy paljon julkista taidetta, joka on kaikkien nähtävänä. Nikkilän julkiset taideteokset on tarkoitettu kaikille, ja kaikki voi nauttia teoksista kustannuksetta. Mitä parasta, kaikki Nikkilän taideteokset ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Yksi idea olisi tehdä päiväretki Nikkilään ja kävellä kaikki taideteokset läpi. Nikkilässä on myös ravintolavaihtoehtoja lounaalle, jos sellainen houkuttelee. Mitä mietit? Nikkilän taide odottaa sinua!

Taidetta Nikkilässä -kolumni Visit Sipoo-sivulla

 

Aivar Simson2012 Emmi Valve Enter
Viimeksi muokattu 25.09.2019