ennen esitystä

Taidetta, historiaa ja hulluttelua!.

Nikkilän mielisairaala toimi tuhansien helsinkiläisten hoitopaikkana vuosina 1914 –1999. Sairaala oli merkityksellinen paitsi potilailleen myös henkilökunnalle, johon lukeutui runsaimmillaan noin 1000 henkilöä. Enimmillään Nikkilässä hoidettiin samanaikaisesti 1200 potilasta ja 600 perhehoidossa olevaa henkilöä.

Luovuutta ja taidetta

Nikkilän sairaalan potilaihin lukeutuu useita kuuluisia henkilöitä, kuten Uuno Kailas, Elmer Diktonius, Maila Pylkkönen, Signe Brander sekä L. Onerva, jonka muisto ja teokset nousevat vahvasti esiin tulevan kesän tapahtumissa. Hoitohenkilökunnasta kuuluisimpia lienee taitelija Rafael Wardi, joka aloitti sairaalassa taideterapeuttina vuonna 1959. Psykiatreista nimekkäin oli Nikkilän ikoniksikin tituleerattu Oscar Parland, joka oli myös kirjailija, maalari, säveltäjä ja pianisti.

Nikkilän sairaala oli taideterapian edelläkävijä ja potilaiden taidetta arvostettiin ja kerättiin talteen. Taidekokoelma kattaa yli 10 000 teosta ja on Helsingin kaupungin omistuksessa. Nikkilän sairaala on tunnettu myös kauniin arkkitehtuurinsa ansiosta ja vanhoja rakennuksia on kunnostettu muun muassa asuinkäyttöön. Parhaillaan kunnostetaan sairaalan juhlasalia uuteen loistoon. Nykyään sairaala-aluetta kutsutaan Itäiseksi Jokipuistoksi.

Artborgin historia (rakennus 35, Pilvilinnantie 2 b)

Pesulaitos ja liinavaatevarasto sijaitsivat alkuun keittiörakennuksessa (nro 34). Näin henkilökuntaa pystyttiin käyttämään joustavasti eri työpisteissä ja sijaisuudet järjestyivät luontevasti. Välillä jopa vaihdettiin tehtäviä. Keittiön vintillä asuivat sekä pesulan että keittiön piiat.

Uusi pesula, arkkitehti Gunnar Taucherin piirtämä rakennus 35, valmistui vuonna 1937. Sitä ennen oli jo herätetty ajatus kaupungin yhteisestä laitospesulasta. Oman pesulan toiminta loppui vasta toukokuussa 1976, jolloin sairaalan pyykinpesu siirtyi Helsinkiin keskuspesulan tehtäväksi. Samalla ompelimon ja liinavaatevaraston työt vähenivät, kun tekstiilit kuuluivat nyt keskuspesulalle. Pesularakennuksessa toimi loppuajan sairaalan keskusvarasto sekä maalarin ja puusepän verstaat.

Olympiakesänä 1952 Nikkilän sairaalan pesulassa pestiin kaupunginhallituksen luvalla olympiakisojen majoitustoimiston lähettämää pyykkiä, ja tätä urakkaa varten palkattiin kahdeksan väliaikaista pesuapulaista.

Tällä hetkellä Artborgista on tullut oikea kulttuuritalo koska yläkerrassa toimii Sipoon Musiikkiopisto ja Taidekoulu ja alakerrassa taiteilijoiden työtilat sekä juuri vuonna 2019 avattu taidehuone PESULA.

Sipoon Taiteilijat ry. Sibbo Konstnärer rf on Sipoossa toimivien kuvataiteilijoiden yhdistys, joka perustettiin vuonna 1993.Yhdistys vuokraa Sipoon kunnalta Artborg 35:sen alakerrasta työtiloja jäsenilleen ja käsityöläisille.Sieltä löytyy myös grafiikanpaja, kokoustilat ja varastotilat .Tiloissa toimii 10 vuokralaista. Yhdistyksen tehtävänä on edistää ja tukea jäsentensä ammatillista osaamista, työskennellä näiden alojen kehittämiseksi sekä valvoa Sipoon kuvataiteilijoiden etuja. Yhdistyksen koti- ja toimipaikka on Sipoo. Jäsenmäärä on 50.Nikkilän sairaala 100 vuotta


Viimeksi muokattu 09.07.2019

På svenskaLisätietoja:

Anne Laitinen
anne.laitinen@sipoo.fi
(09) 2353 7020, 050 5485 682

 

jokipuisto

 

jokipuisto