Perhevalmennus

Onnea tuleville vanhemmille!

Sipoon kunnan perhevalmennus on tarkoitettu lasta odottaville perheille. Perhevalmennus tarjoaa tietoa ja tukea synnytykseen valmistautumiseen ja vanhemmaksi kasvamiseen. Ryhmätapaamisissa on mahdollista tavata ja tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin. Tapaamisia on kaksi kertaa raskauden aikana, toinen on fysioterapeutin pitämä ja toinen neuvolapsykologin. Ryhmätapaamisista saat tietoa omalta terveydenhoitajaltasi.

Lisää tietoa löydät

Naistalo
Vauvamatkalla - opas odottajalle
Synnytys
Synnytyskivun hoito
Synnytyksestä toipuminen
Kuntoutuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen

Imetys

Imetyksestä hyötyvät sekä äiti että lapsi, äidinmaito on vauvan parasta ravintoa. Ravinnon lisäksi vauva aistii ihon kosketuksen, tuoksun ja lämmön. Vauvalle on tärkeää nähdä äidin kasvot ja kuulla äidin sydämen lyönnit.

Imetys vaatii harjoittelua; ensimmäiset viikot äiti harjoittelee imettämistä ja vauva imemistä. Imetyksen oppiminen alussa vie aikaa. Ensiviikkoina vauva on tiheästi rinnalla, vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa. Myöhemminkin vauvalle tulee tiheän imun kausia, jolloin vauva nukkuu vähemmän ja viettää enemmän aikaa rinnalla. Tiheällä imettämisellä äidin maitomäärät kasvavat vauvan tarpeita vastaavaksi. Puolison tai läheisen tuki on tärkeää erityisesti imetyksen ensimmäisinä viikkoina. Hän voi huolehtia äidin ja perheen hyvinvoinnista äidin keskittyessä imetykseen.

Alussa imettävän äidin rinnat voivat olla arat ja imetys voi sattuakin, mutta vähitellen rinnat tottuvat imetykseen. Jos imetyksessä jokin asia huolestuttaa, apua voi kysyä neuvolasta, imetyspoliklinikalta tai katsoa Imetyksen tuki ry:n sivuilta sekä Naistalon Imetys-osiosta ja teoksesta Vauvamatkalla – Opas synnyttäneelle.

Imetyksen turvamerkit
Imetyksen turvamerkit
Lähde: Naistalo.fi

Lisää tietoa imetyksestä löydät

Imetyksen hyödyt
Imetyksen käynnistyminen
Imuotteesta ja imetysasennoista
Imetys ja kipu
Mistä tiedän, että maito riittää?
Porvoon sairaalan imetyspoliklinikka
Hyvinkään imetyspoliklinikka
Kymenlaakson sairaalan imetyspoliklinikka

Vauvanhoito

Vauva tarvitsee aikuisen läsnäoloa, rohkaisua ja lohdutusta; nämä ovat kiintymyssuhteen muodostumisen edellytyksiä. Vauva viestii eleillä, ilmeillä, katseilla ja itkulla. Aina vauvan viestien ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta siinä taidossa voi kehittyä ja oman lapsensa oppii tuntemaan vain viettämällä aikaa hänen kanssaan.

Itkulla vauva viestii yleensä nälkää, väsymystä, epämukavuutta, kipua tai kaipuuta vuorovaikutukseen ja syliin. Vauvan itkuun on aina jokin syy. Vauva aistii aikuisen hermostumisen, joten vauvan itkiessä aikuisen on itse pysyttävä rauhallisena. Pitkään itkevän vauvan rauhoittelu on rankkaa, jolloin vauva on hyvä vaihtaa välillä toisen puolison tai läheisen syliin. Vauva kokee tulleensa kuulluksi, kun hänen viesteihinsä vastataan. Tämä on perusedellytys hyvän itsetunnon kehittymiselle. Päivittäiset rutiinit tuovat myös vauvalle turvaa ja tuovat hyvän rytmin päivään.

Vauvan perushoidosta löydät lisää tietoa

Vauvan perushoito
Vauvan hoito-opas
Vauvamatkalla – Opas synnyttäneelle

Suun terveydenhuolto

Odotusaika
Karies
Vanhempien suuhygienia
Ravinto ja ruokailutottumukset
Ksylitoli
Hampaiden puhkeaminen
Lapsen suun puhdistaminen
Imemistottumukset ja tutin käyttö

Puheterapia

Varhainen vuorovaikutus ja lapsen puheenkehitys

Fysioterapia

Perhevalmennukseen kuuluu fysioterapiaryhmä, jossa keskustellaan siitä, mitä kehossa tapahtuu ja miten vartalo muuttuu raskauden aikana. Keskustellaan myös liikkumisen ja liikunnan merkityksestä ja vaikutuksesta kehoon.

Harjoitellaan käytännössä. Miten tukea kehoa raskauden aikana ja miten vahvistaa lantionpohjan lihaksistoa sekä syviä vatsa- ja selkälihaksia.

Keskustellaan ja harjoitellaan myös työ- ja kantoasentoja sekä lepoasennot ja taukojumppaharjoitteita.

TARKOITUKSENA on antaa raskaana olevalle äidille tietoa ja käytännön vinkkejä, liikunnan merkityksestä raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen. Keskustellaan myös rajoituksista mitkä olisi hyvä huomioida. Näitä käydään läpi, keskustellen ja käytännönharjoittein. Pukeudu siis pehmeisiin mukaviin vaatteisiin.

 

På svenska

Viimeksi muokattu 02.07.2020