Opistoblogi
Opistoblogi: Minna Canthin kakku gluteenittomana
19.3.2019
Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää!
Minna Canthin syntymästä on kulunut 175 vuotta. Juhlistamme sitä Minna Canthin mukaan nimetyllä kakulla, jota nautimme 1800-luvun tapaan hillon ja kermavaahdon kera. Tänään on myös Kirjaston päivä, siihen liittyen osallistumme myös lukuhaasteeseen #tuntematonlukee #okändläsere
Alkuperäinen kakkuohje löytyy ensimmäisestä suomenkielisestä keittokirjasta vuodelta 1849 nimeltään “Kokki-Kirja elikkä neuvoja tarpeellisempien Joka-aikaisien ja Pito-ruokien laitokseen”. Kyseinen kirja mainitaan useasti Minna Canthin novellissa Lehtori Hellmannin vaimo.
Tässä ohje gluteenittomaksi muokattuna:
Minna Canthin kakku
2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl hyvää kermaa
noin 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa/jauhoseosta (itse käytin riisijauhoa)
2 rkl psylliumjauhetta
1 rkl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
4 rkl sulatettua voita
Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä vaahdot varovasti toisiinsa. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet ja siirappi vuorotellen joukkoon.
Lisää viimeisenä sulatettu voi.
Kaada yhteen voideltuun ja korppujauhotettuun 2,4 litran vuokaan tai kahteen pienempään. Täytä vuoka korkeintaan 2/3, taikina kohoaa uunissa voimakkasti. Paista puoli tuntia 175 asteessa ja sitten puoli tuntia 150 asteessa (pieniä vuokia noin 15 minuuttia).
Minna olisi kokeillut kakun kypsyyttä sukkapuikolla, itse käytin cocktail-tikkua. Kakku on kypsä, kun tikku tulee kakusta puhtaana. Tarjoa hyvän kahvin tai teen kanssa joko sellaisenaan tai hillon ja kermavaahdon kera, niin kuin Minnan aikaan oli tapana.
”Siihen päätökseen olen tullut, että kaikki juominen, yksin vedenkin, on vahingollista. Poikkeuksen tekee vain kahvi.”
-Minna Canth
Aurinkoisia kevätterveisiä Sipoon opistolta!
Joanna Kopra
Viimeksi muokattu 13.07.2021