< Aktuellt
09.09.2019

Nya "småttingsbussar" för dagisbarnen ut i närmiljön

Nya "småttingsbussar" för dagisbarnen ut i närmiljön
"Småttingsbussarna", dvs. muksubussi, underlättar i fortsättningen Sibbos dagis- och förskolebarns rörlighet och möjligheter att bekanta sig med närmiljön, ta del av kulturutbudet. Sibbo kommuns enhet för småbarnspedagogik har skaffat två muksubussi, alltså elassisterade cyklar.

Bussarna anlände till Sibbo i början av september. Södra Sibbos dagis- och förskolegrupper har en av bussarna i användning, medan den andra är i användning i Nickby-området. Det är en småbarnspedagog som trampar den elassisterade bussen. Det ryms sex barn ombord.

–Det är redan i sig en rolig upplevelse för att barnen att få komma ut på en åktur med bussen, men framförallt erbjuder bussarna en mer jämlik möjlighet för alla barngrupper att delta i till exempel bibliotekets sagostunder eller andra idrotts- eller kulturevenemang, oberoende av var dagiset ligger. Med bussarna kan man röra sig lätt, tryggt och ekologiskt även till andra ställen än de i dagisets absoluta närhet, säger servicechef inom småbarnspedagogik Annette Lagerstam.

Samtidigt fungerar bussen som ett utmärkt redskap för att lära barnen trafiksäkerhet samt förmedla en fysiskt aktiv livsstil. Alla barn och vuxna som rör sig med bussen använder hjälm. Bussens "passagerarutrymme" är utrustad med säkerhetsbälten och vid behov till exempel när det regnar kan man använda ett skilt tak med säkerhetsbågar. På vintern byter man vinterdäck på bussen, så att bussen kan trafikera året om. På vintern kan man ta bussen till tillexempel skridskobanan.

 

Innan anskaffningen av bussarna testades en muksubussi förra våren. Erfarenheterna från testperioden var mycket positiva.

–Daghemmen väntade ivrigt på sin tur att använda bussen. Bussen var kontinuerligt i användning, och den hann inte stå parkerad förutom under underhållsarbetena. Personalen fick säkert ett litet konditionslyft under våren, berättar Lagerstam med ett leende.

De två nya bussarna som togs i bruk i början av september kommer att vara användning inom småbarnspedagogiken i Sibbo åtminstone de kommande två åren.

Bilder:
Muksubussi i bruk i Landsängens daghem i Sibbo


Senast ändrat
09.09.2019