< Aktuellt
07.01.2020

Historier från Sibbo på Topeliusdagen på Sibbo huvudbibliotek 14.1.2020 kl. 16-18

Historier från Sibbo på Topeliusdagen på Sibbo huvudbibliotek 14.1.2020 kl. 16-18
Zacharias Topelius föddes i Nykarleby 14.1.1818. Topelius ägde från år 1879 hemmanet Björkudden i Sibbo, där han vistades resten av sitt liv. Topelius avled år 1898. Topelius är i dag mest känd som sagofarbror, men han var en betydande person inom många sektorer och han har haft en ytterst stor inverkan på vårt kulturarv i Finland. Han verkade som redaktör, rektor för universitetet, poet, skrev sång- och psalmtexter, romanförfattare, åsiktspåverkare, skrev faktaböcker bland annat Boken om vårt land med mera.

 

”Vi vill i år fira Topelius födelsedag på Sibbo huvudbibliotek genom att presentera lokalhistoria, lokala författare och lokal kultur. Följande författare med anknytning till Sibbo är på kommande och de kommer att presentera sin produktion: Julia Wickholm, Odin Sjöholm, Kauko Virtanen, Martin Andersson, Christian Rönnbacka, Raakel Lignell, Eero Niemelä, Hans Wickholm, Anne-Marie Krogars” berättar Anne Laitinen, som är chef för kulturtjänsterna i Sibbo. Vissa författare har böcker till salu.

Sibbo kommuns kulturpris 2019 kommer att utdelas som inledning till evenemanget kl. 16.00.

Sibbo hembygdsförening r.f. förevisar i Topeliussalen filmen ” Fjärran ur tiden”, som är filmad i början av 1950-talet och ger en bild av hur livet tedde sig i Sibbo då. Efter denna film visas Kaisa Salmis kortfilm om Pumphuset i Nickby.

Evenemanget är avgiftsfritt och i Café Emilie bjuds på gratis kaffe med dopp.


Senast ändrat
21.01.2020