Institutblogg
Institutblogg: Ett institut för alla -podcast serie
Detta år har Sibbo institutet haft ett projekt, ”Ett institut för alla”, som har finansierats av Utbildningsstyrelsen. Man har satsat på att göra institutet till ett ställe där alla, oberoende av ålder, bakgrund, språk etc. kan känna sig välkomna och känna sig som hemma. I podcast serien har tidigare och nuvarande studerande intervjuats och en lärare. Den yngsta i serien var 13 år när intervjun gjordes och den äldsta har varit pensionerad en längre tid. Jag har även intervjuat människor som är i arbetslivet. Med andra ord är det ett rätt brett spektrum av människor som fått sina röster hörda.
I det första avsnittet talar Ihab och Katja (på finska) om sitt händelserika liv och allt de gjort och fått till stånd efter att Ihab för inte alltför länge sedan flyttade till Finland och gick på kurs i Sibbo institutet för att lära sig finska. Tillsammans har de grundat en karateförening i Sibbo som är väldigt betydelsefull för barn och unga från mångkulturella familjer. Via kursen kommer de också in i det finländska samhället. Ihab och Katja gör en viktig samhällelig gärning via sin karateförening i Sibbo.
Emilia och hennes pappa Janne, berättar (på finska) i det andra avsnittet om hobbyernas betydelse för dem. Janne berättar varför han tycker det är viktigt att låta sina barn prova på olika sorters hobbyer. Det kommer fram att Janne själv är en öppen och fördomsfri person och att han själv har haft massor av olika hobbyer. Hans intresse för nya saker har smittat av sig på dottern som ser med stor nyfikenhet på världen. Hon har också provat på allt mellan himmel och jord i hobbyväg.
I det tredje avsnittet talar Susanna och Raija om sina upplevelser och tankar kring kursen Roligt på svenska. Susanna tycker att kursen är som ett språkbad för vuxna. Alla talar svenska och om någon inte hittar ett ord, så hjälper de andra. Det säger Raija, att detta är en kurs där man lärt sig att hjälpa varandra. Flera går redan andra året i rad på kursen och man har lärt känna varandra genom kursen. Raija går på många andra kurser vid Sibbo institut: ”Man kan säga att jag nästan älskar Sibbo institut” säger hon.
Aulikki har varit med från starten i institutets verksamhet. Hon berättar (på finska) i det fjärde avsnittet om varför hon var så förtjust i kursen i estniska att hon gick där fyra år i rad och om sitt arbete som handarbetshandledare vid Nickby sjukhus. Hon arbetade där i 30 år och fick uppleva handarbetets goda inverkan på patienternas mentala hälsa.
I det femte avsnittet berättar Ursula om sångens betydelse i hennes liv. Ursula säger att sång är hennes sätt att prata. Hon har pratat om budjetering för en publik som inte alltid varit så glad att höra att budegeten blev mindre än önskat. Och märkt att det går lättare att nå publiken genom att sjunga fram budskapet! Hur gick det då med hennes ungdomsdröm, att bli sångerska? Gick den i uppfyllelse? Lyssna, så får ni veta!
I det sjätte och sista avsnittet får ni höra Raili berätta (på finska) om en väldigt populär kurs som hon undervisar på Sibbo institutet. Kursen är på distans och deltagarna är närmare 40 och flera skulle vilja rymmas med. Vad kan detta vara för en kurs? Hon kallar den för ”Böckernas bok, bekanta dig med bestsellern”. Det handlar naturligtvis om Bibeln. Men ”frukta icke”, det är inte så allvarsamt som det låter, det är mycket intressant! Människor från runt om i Finland är med och kursdeltagarna är både unga och äldre. Alla kan delta från sin egen soffa, hemifrån, och alla är välkomna med!
Jag önskar er en underbar sommar med varma dagar och svalkande dopp, lugna stunder, sovmorgnar, kaffe i trädgården, om ni har lyckan att äga en sådan. Mycket nöje med att lyssna på podcastserien, kanske i hängmattan? Jag vill tacka alla fina människor som ställde upp på intervjuerna, det var väldigt givande att prata med er och lyssna på era tankar.
-Theresa Laurikka
Senast uppdaterad 04.07.2024