Sibbo kommun hyr en del av Gumbohuset för skol- och förskoleverksamhet för ett år

Gumbohuset ligger bredvid Gumbostrands hamn och Gumbostrands skola i södra Sibbo. Byggnaden är tillgänglig och i gott skick. Den ägs av Gumbohuset Ab.

Hyresavtalet omfattar byggnadens restaurang, kök och bastuavdelning samt idrottssal med omklädningsrum och loft, som redan tidigare hörde till koncessionskontraktet. Avsikten är att använda restaurangen och loftet för skolbespisningen. Köket används för matlagning, förvaring av torra ingredienser och diskhantering, och då kan dessa funktioner flyttas bort från loftet.

Målet med hyresavtalet är att göra skolans undervisningsverksamhet flexiblare med hjälp av de nya lokalerna, vilket möjliggör att bland annat förskoleundervisningen, elevvården och klubbverksamheten kan utvidgas. Bastuavdelningen kommer att också användas för förskoleundervisningen under läsåret 2024–2025. Gymmet med omklädningsrummen samt kontoret förblir i Gumbohuset Ab:s användning.

Förhandlingar förs om fortsättningen

Det hyresavtal som nu ingås hänger samman med förhandlingarna mellan Gumbohuset Ab och Sibbo kommun som inleddes i början av år 2024. Målet med förhandlingarna är att hitta en långvarig lösning för Gumbohusets fortsättning som är tillfredsställande för de båda parterna. I förhandlingarna har diskussioner förts om till exempel en långvarig hyrning av byggnaden.

Det hyresavtal som nu ingås ger mer tid för förhandlingarna och kommunen att utreda omständigheter samhörande Gumbohuset och kommunens framtida behov av byggnaden. Om förhandlingarna leder till att byggnaden hyrs för en längre period, så upphör det tidsbundna hyresavtalet som nu ingås att gälla i och med att det nya avtalet träder i kraft.

Idrottssalen kan fortfarande hyras på hösten via Gumbohuset Ab

Villiga hyresgäster kan fortfarande boka idrottssalen för användning för kvällstid och under veckoslut. Gumbohuset Ab sköter idrottssalens lokalbokningar för höstsäsongen som förut. Gumbohuset Ab tar också hand om ärenden i anknytning till lokalhyror och fakturering. Däremot hyr Gumbohuset Ab inte längre ut restaurangen och bastuavdelningen, eftersom de omvandlas till skolans lokaler under hösten.

Under senhösten kommer kommunen att fastställa bokningspraxisen för de lokaler som är i kommunens besittning för kvällar och veckoslut under vårterminen 2025 samt den eventuella taxan.  Kommunen säger inte upp någon av de befintliga ordinarie turerna. Användningen av lokalerna under kvällar och veckoslut under vårterminen meddelas närmare på senhösten.

Senast uppdaterad 28.08.2024