Sibbo kommun donerar hjälpcentrets produkter och föremål till Ukraina – Hjälpcentrets verksamhet läggs ned

Verksamheten i Sibbo kommuns hjälpcenter för flyktingar läggs ned. Hjälpcentret är sista dagen öppet fredagen den 13 september, och då kan donationer föras dit kl. 8.30–14. Dessutom är hjälpcentret ännu normalt öppet i dag tisdagen den 10 september.

Beslutet att lägga ned verksamheten i hjälpcentret fattades eftersom behovet av hjälp i Sibbo ändrades från akut hjälp till upprätthållande hjälp. Ännu år 2023 hämtade i medeltal 60–90 människor donationer från hjälpcentret, men detta år har antalet besökare minskat till 10–15 människor per vecka.

-Det finns tecken på att behovet av nödhjälp har sjunkit i och med att ukrainarnas uppehåll i landet har stabiliserats och antalet nya flyktingar har minskat. Besökarna är enligt visuell uppskattning ofta samma, och klienternas behov är inte längre av akut karaktär utan av upprätthållande karaktär, berättar sysselsättningschef Henna Piilo.

Sibbo kommuns hjälpcenter är veterligen den enda kommundrivna tjänsten i Finland som erbjuder motsvarande verksamhet. Hjälpcentret grundades i gamla Sockengården år 2022. Bakgrunden till beslutet att grunda hjälpcentret var flyktingströmmen till Finland som orsakades av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och därmed det ökade behovet av nödhjälp. I huvudsak hämtar ukrainska krigsflyktingar och övriga människor som kommit till Finland som flyktingar donationer från hjälpcentret.

Donationerna transporteras direkt till Ukraina

De produkter och föremål som donerats till hjälpcentret ges till biståndstransporten till Ukraina som organiseras av Kervo stad och mediemissionsföreningen IRR-TV. Transporten avgår från Finland till Ukraina i slutet av september.

Föremålen och produkterna transporteras till Ukraina till de destinationer som behöver hjälp samt människor som lider av kriget. Vid valet av biståndstransportens destinationer har särskild uppmärksamhet fästs vid barnens behov i Ukraina.

– Hjälpcentrets donationer är till stor hjälp i Ukraina. Vi vill varmt tacka alla som donerat, säger Piilo.

Senast uppdaterad 10.09.2024