Nyheter
Paus i lov för byggande i Sibbo i januari 2025 – kommunen förbereder sig för den nya bygglagens ikraftträdande
Pausen för lov- och tillståndsansökningarna beror på att den nya bygglagen träder i kraft och reformerna som den kräver måste genomföras. Lagen kräver åtskilliga reformer i processerna, dokumenten, blanketterna, programmen och anvisningar som används av enheterna Byggnadstillsyn och Tillstånd för byggande i glesbygden i Sibbo kommun. Den nya bygglagen träder i kraft 1.1.2025.
-Tidtabellen för ibruktagandet av lagen är ytterst stram. Vi vet inte nu heller med säkerhet vilka följder den så kallade ändringsserien har för lagens slutliga form. Vi väntar oss ändringsserien till lagen ännu i december, berättar byggnadstillsynschef Ulla-Maija Upola.
Pausen i mottagandet av ansökningar i januari ger kommunen tid att genomföra ändringar i till exempel den elektroniska ärendehanteringen och programvaran för beslutsfattande samt ger tjänsteinnehavarna bättre möjligheter att sköta undan ansökningar som faller under den gamla lagen. Dessutom ger pausen tid för ikraftträdandet av de dokument som den nya lagen förutsätter samt anvisning till kunderna om tolkningen av den nya lagen.
Ansökningar som lämnas in under detta år handläggs enligt den nuvarande lagen
Lov- och tillståndsansökningar som lämnas in före årsskiftet handläggs enligt den gällande markanvändnings- och bygglagen. Beslut som fattas om dessa ansökningar debiteras enligt den nuvarande taxan, även om själva beslutet fattas först nästa år.
Om du däremot lämnar in din ansökan först efter pausen i januari, handläggs din ansökan enligt den nya bygglagen. Beslutet debiteras även enligt den nya taxan. Vi vet inte ännu hur den nya lagen kommer att ändra taxan, men vi meddelar om det innan man kan lämna in ansökningar enligt den nya lagen.
Den nya lagen ändrar lov- och tillståndsprocessen för byggande
I och med lagändringen ändras lov- och tillståndsprocessen för byggande. De mest centrala ändringarna är att antalet lov- och tillståndsformer minskar samt att bedömning av förutsättningar för placering avgörs i samband med bygglov. Följaktligen faller separata avgöranden som gäller planeringsbehov bort, dock kan placeringen ännu avgöras på ansökarens begäran med ett separat placeringstillstånd.
En annan stor ändring är att mindre byggnader och konstruktioner befrias från tillståndsplikten. Kom ihåg dock att även dessa kräver att de bestämmelser som har utfärdats om byggande samt områdets planbeteckningar och -bestämmelser iakttas alltid.
Senast uppdaterad 22.11.2024