Institutblogg
Institutblogg: Vinter- och vårhändelser i vuxna invandrares utbildning inom läs- och skrivfärdigheter
Våren för med sig ljus och nya möjligheter!
Vi har njutit av institutets utställningar, såsom rya-utställningen och keramikarbeten av barnen i Hobari-klubben. Samtidigt har våra talfärdigheter förbättrats när verken har inspirerat till diskussion. Dessutom har vi planterat sticklingar av krukväxter och odlat tomatplantor från frön, följt deras tillväxt med entusiasm. Att sy och brodera handdukar av våffeltyg har också varit populära aktiviteter.
Förutom att studera finska språket
Vi har bekantat oss med det finska samhället och kulturen, till exempel har flaggdagar väckt intresse. Träning i vardagsfärdigheter, såsom att använda biblioteket för studier och öva på situationer relaterade till läkarbesök, har varit en viktig del av utbildningen. Dessutom har vi studerat matematik och övat på att använda datorer och telefoner.
Vi ser fram emot varmare väder så att vi kan hålla några av lektionerna utomhus. På hösten bekantade vi oss med utomhusgymmet under Sibbo-veckan, och det skulle vara trevligt att gå dit igen.
Ett inspirerande besök av en vårdlärare från Omnia i vår klass, där hon deltog i undervisningen och berättade om utbildningen för närvårdare.
Fördjupning av samarbetet
I början av året övergick TE-tjänsterna till kommunens ansvar, vilket också påverkar utbildningen i läs- och skrivfärdigheter för vuxna invandrare eftersom våra studenter är kunder hos sysselsättningstjänsterna. Dessutom har förändringar i vår utbildning orsakats av reformen av integrationslagen. Sibbo kommuns sysselsättnings- och invandringstjänster flyttar till institutshuset under våren, och vi hoppas på ett fördjupat samarbete.
Utbildningen i läs- och skrivfärdigheter som språngbräda för framtiden
I år har en student gått vidare till integrationsutbildning på Keuda och en till en sysselsättningskurs som anordnas av Sibbo institut. Riktningen är mot yrke, sysselsättning och delaktighet i det finska samhället.
Ur lärarens perspektiv är invandrare en tacksam grupp att undervisa: de är motiverade och har en positiv inställning till studier.
Senast uppdaterad 31.03.2025