Planet Youth-enkätens resultat berättar om Sibboungdomarnas rusmedelsbruk, familjerelationer och välfärd

Vad berättar Planet Youth-enkäten om ungdomarnas välfärd?

Enligt enkäten använder Sibboungdomarna rusmedel måttligt, men det finns dock skäl att minska på rusmedelsbruket. Åtta procent av svararna hade varit berusade under de senaste 30 dagarna. Åtta procent av svararna hade använt e-cigaretter och två procent hade rökt dagligen.

73 procent av elever i årskurs 8 och 9 ansåg att deras fysiska hälsa är god eller mycket god och 62 procent ansåg att deras psykiska hälsa är god eller mycket god. Skillnaderna var särskilt stora mellan flickorna och pojkarna gällande psykisk hälsa, eftersom fyra av fem pojkar och endast under hälften av flickorna upplevde sin psykiska hälsa som god eller mycket god. Pojkarna och flickorna hade mindre skillnader i den fysiska hälsan. 79 procent av pojkarna och 69 procent av flickorna ansåg sin fysiska hälsa vara god eller mycket god.

Centrala faktorer som skyddar mot rusmedelsbruk och främjar den fysiska och psykiska hälsan är enligt enkätresultaten umgänge med sina föräldrar under helgerna samt upplevelsen av att föräldrarnas omtanke och värme är lätt att få. Även deltagande i hobbyer utanför skolan identifierades som en faktor som stöder välfärd och skyddar mot rusmedelsbruk.

Mest rusmedel använde de svarare som antog att deras föräldrar godkänner att den unga är berusad eller inte bryr sig om det. Riskfaktorer för rusmedelsbruk var också hemkomst efter midnatt under den föregående veckan och att föräldrarna inte vet var den unga är på kvällarna.

Du kan bekanta dig närmare med resultaten här: Sammanfattning av resultaten (PDF)

Hur genomfördes enkäten?

Sibbo kommun genomförde datainsamlingen för Planet Youth, dvs. enkäten i fråga, i september 2024. Elever i årskurs 8 och 9 i Sipoonlahden koulu, Sipoonjoen koulu och Kungsvägens skola svarade på enkäten. 508 ungdomar svarade på enkäten, och svarsprocenten var 84 procent.

Med hjälp av enkäten kartlades både faktorer som stöder välfärd samt skyddar mot rusmedelsbruk och riskfaktorer som försvagar välfärden samt utsätter för rusmedelsbruk i ungdomarnas uppväxtmiljöer.

Enligt Planet Youth-bemötandesättet är ungdomarnas mest centrala uppväxtmiljöer familjen, skolan, kamratgruppen (de jämnåriga och vännerna) samt fritiden. Utöver frågor om uppväxtmiljöerna innefattade enkäten även frågor om rusmedelsbruk, välfärd och gemenskapen.

Hur utnyttjas Planet Youth-enkätens resultat?

Planet Youth-enkätens resultat behandlas på ett omfattande sätt under våren vid olika sammanhang. Hittills har resultaten presenterats för välfärdssektionen den 27 februari, den sektorövergripande arbetsgruppen för främjande av barns och ungdomars välfärd den 3 mars samt ungdomsfullmäktige den 27 mars. Resultaten kommer att presenteras i bland annat skolorna och inom småbarnspedagogiken.

I maj ordnas även en öppen tillställning för föräldrar till barn och ungdomar i Sibbo samt organisationer och föreningar som arbetar med barns och ungdomars välfärd. Tillställningen ordnas den 13 maj kl. 18–20 i Festsalen. Resultaten är ett av tillställningens teman. Inbjudan och anmälan till tillställningen publiceras inom kort.

Enligt den gemensamma behandlingen av resultaten väljs tyngdpunkter och åtgärder under våren för verksamhet som främjar barns och ungdomars välfärd enligt Planet Youth-processen. Planet Youth-åtgärderna riktas mot förebyggande arbete.

Sibbo kommun har förbundit sig till att främja barns och ungdomars välfärd enligt Planet Youth-bemötandesättet för fem år. En långvarig, förebyggande verksamhet enligt verksamhetsmodellen är en del av kommunens arbete för att främja barns och ungdomars välfärd. Ungdomarnas nuvarande utmaningar och behov svaras med kommunens övriga planering och verksamhet. Grunden för barnens och ungdomarnas välfärd skapas inom kommunens dagliga tjänster bland annat inom småbarnspedagogiken, i skolorna och med kultur- och fritidstjänsterna.

Länkar:

Enkätresultat: Sammanfattning av enkätresultaten (PDF)

Du kan läsa mer om hur modellen framskrider och de vidtagna åtgärderna på vår webbplats: Planet Youth – Sibbomodellen för främjande av barns och ungdomars välfärd

Du kan också följa vårt arbete på Instagram @PlanetYouthSipooSibbo eller på Facebook.

Senast uppdaterad 09.04.2025