Institutblogg
Institutblogg: Glutenfri Minna Canth’s kaka
19.3.2019
Glad Minna Canth-dagen och jämställdhetsdagen!
I dag firas det också Bibliotekets dag med läsutmanigen #tuntematonlukee #okändläsare.
Minna Canth’s kaka, glutenfri men saftig och god!
2 dl sirap
2 dl socker
2 ägg
4 dl grädde
ca 5 dl ljus glutenfri mjöl/ mjölmix (jag använde rismjöl)
2 msk malen psylliumskal
1 msk malen pomeransskal
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen ingefära
2 tsk bikarbonat
4 msk smält smör
Vispa grädden hårt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda grädden och äggblandningen försiktigt ihop. Blanda ihop torra ingredienser och tillsätt dem växelvis med sirapen. Tillsätt smöret.
Häll i en stor 2,4 l smörd och bröad kakform (eller två mindre). Grädda i 175 grader 30 minuter och sänk sedan värmen till 150 grader och fortsätt grädda ca 30 minuter till (ca 15 minuter med mindre form). Pröva med en sticka.
Servera med god kopp kaffe eller te, som sådan eller i 1800-tals stil med vispad grädde och sylt.
Soliga vårhälsningar från Sibbo institut!
Joanna Kopra
Senast uppdaterad 13.07.2021