Visit Sibbo
Världens lättaste picknick – delikatesserna med först i hamnen!
I picknickkassen finns allt man behöver från själva maten till bestick, tallrikar och servetter. Det finns till och med en picknickfilt med. Påsen som innehåller redskapen fungerar även som sopkasse. Vattenflaskorna fungerar som kallbatteri och är ett bra tillägg i sin sedvanliga uppgift under en het sommardag.
Text och bilder:
Kristian Meurman
fornamn.efternamn@sibbo.fi
Att hoppa mellan kyldiskar eller enkelt ut i skärgården?
När solen skiner från en klarblå himmel och kalendern står tom, torde det sista man önskar göra vara, att köa i matbutiker och försöka fundera ut vad man ska ha för innehåll i sin picknickkorg. Dessutom finns oron om kylkedjan och därmed matens hållbarhet närvarande, för att inte tala om att man måste komma ihåg att packa tallrikar, servetter och knivar och gafflar.
Glömmer man nämligen det sist nämnda, återstår endast alternativet att köpa ett jumbopaket tallrikar, engångsgafflar och -knivar och servetter. Dessa får man sedan släpa med sig av och an, även om antalet matgäster endast vore fyra.
Restaurangägare i södra Sibbo har funderat fram en take away-picknickkasse, vars innehåll omsorgsfullt planerats med goda smaker, enkelhet och livsmedelssäkerhet i åtanke. Picknickkassen kan köpas bland annat på restaurangen På Krogen i Sibbo Kalkstrand.
Praktisk kallkasse är lätt att ta med
Delikatesserna är packade i en kallkasse med På Krogens logotyp på, som är i form av en mjuk kasse mycket bekvämare att bära exempelvis på axeln än en traditionell kall väska av frigolit eller plast. Den kvalitativa kassen känns ändå robust och tack vare det geniala packandet hålls delikatesserna fräscha länge.
Panten återbetalas och till och med soporna tas emot
För kylkassen betalar man en pantavgift på tjugo euro, som returneras då kassen och filten returneras till restaurangen. Samtidigt kan man göra sig av med soporna, som omhändertags av restaurangen. Lättare än så här kan inte en picknickresa längre bli.
Rejäla portioner för två till fyra hungriga
Kassens innehåll är planerat antingen för två eller fyra personer. Som kylpatroner fungerar iskalla vattenflaskor – vilket är en ypperlig sak! En het dag blir det lätt att man glömmer att dricka tillräckligt med vatten. Förutom källvattensflaskorna, innehåller kassen två olika sallader: eng grönsallad med färska jordgubbar och en klar coleslaw-sallad. För att värmas på grillen hittar man pressad nypotatis med vitlök och smaskiga grisribs med På Krogens hemliga grillsås. Eftersom både potatisen och ribsen är färdigstekta, räcker det med att man bara värmer dem på grillen. Givetvis är det också fritt fram att rosta ribsen just så mörka som man önskar.
Potatisen blir klar av sig själv i sin egen folie och förutom att lite skaka om dem, är det inte egentligen något annat som krävs.
Drycker med för tilläggspris
På Krogen-restaurangen har utförsäljningstillstånd för alkoholdrycker, således kan man bra köpa med mikrobryggeri öl, cider och övriga lätta alkoholdrycker lika väl som alkoholfria läskedrycker.
Testgruppen bestod av fyra vuxna
Vi testade fyra personers picknickkassen som bestod av:
- Grönsallad med körsbärstomater, gurka och färska jordgubbar
- Klar coleslaw-sallad
- Limemajonnäs
- Barbecue-majonnäs
- Pressad nypotatis med vitlök i folie
- Grisribs med På Krogens hemliga barbecueglasering
- Läskande alkoholfria drycker
- Källvattensflaskor
- Picknickfilt
Medan grillen värms njuter vi av läckra alkoholfria förfriskningar. Vi har en gasgrill till förfogande, men eftersom alla uppvärmbara ingredienser redan är genomstekta, kan man bra värma dem i en elgrill eller i ugn. Naturligtvis skulle man få bästa resultatet med riktig öppen eld. Eftersom klockan redan är långt över lunchdags och vi är alla hungriga, blir det ett test om inte bara smaker utan också tillräckliga portionsstorlekar.
Väl planerad och naturen tas också i beaktande
Det första man lägger märke till när man öppnar kassen är, att allting har verkligt funderats igenom. Förvaringsaskarna fungerar samtidigt som serveringskärl och plastpåsen får en ny uppgift som sopsäck. Således är det lätt att packa alltsammans, inklusive sopor tillbaka i kylkassen utan att den blir smutsig inuti. Onödigt användande av plast har undvikits så gott det går och exempelvis är besticken av trä. Dem kan man med andra ord bränna. Som biologiskt nedbrytbara är de tillsammans med tallrikarna också lämpade att sorteras som biosopor.
Paketet är kompakt och det finns lämpligt av allt, inget saknas och ingenting finns heller alltför mycket av. Picknickfilten är en trevlig detalj, även om i inte denna gång behöver den.
Delikatesserna blir snabbt färdiga
Potatisen och ribsen värms upp ungefär på samma tid, med andra ord inom loppet på minuter. Det lönar sig att lite skaka om potatisfolien ibland och ribsen går givetvis bra att vända på några gånger, om man så önskar. Mängden glasyr är perfekt, inte för mycket så att det klottar ner över allt, men tillräckligt för att ge smak och hålla köttet mört.
Delikatesserna är på bordet i ett vips och vårt annars pratglada sällskap tystnar för att njuta. Det glada pratsorlet tystnar, då munnarna får något viktigare att göra.
Ett extra tack får limemajonnäsen, som är lämpligt tjockt för ribsen, men å sin sida så fräscht att det duger som salladsdressing med detsamma.
Tomma tallrikar berättar den viktigaste historian
Alla ingredienser är kvalitativa, salladerna är fräscha och ändå blir alla mätta. Något mera mat skulle ingen ha önskat och hade vi inte varit så vrålhungriga, kunde man kanske ha ätit salladerna först och den varma huvudrätten lite senare.
Resetips:
Sen lunch med picknickkassen och hela eftermiddagen tid att njuta på Norrkullalandet
Eftersom alla råvaror tillreds färska och kvalitet är av högsta prioritet på restaurang På Krogen, finns kassen inte att köpa ”direkt från hyllan”. Men På Krogens värdpar lovar dock, att en kasse som beställts föregående kväll finns att plocka upp genast då restaurangen öppnat.
Den förhandsbeställda kassen väntar färdig på kunder, vare sig de kommer med egen bil eller med buss. Med buss är det praktiskt att ta sig från Söderkulla centrum till Kalkstrand, därifrån Pörtö Lines reguljärtrafiksfartyg M/S Sibbe för en till ett av Sibbos mest fantastiska skärgårdsdestinationer på bara en kvart.
Söderkulla – Kalkstrand – Norrkullalandet vv. med buss och turbåt
Hur?
Med buss från Söderkulla till Kalkstrand och med turbåt från Kalkstrand till Norrkullalandet
När?
Må – fre avgång klockan 13:05 från Söderkulla och retur klockan 18:37 till Söderkulla
Vad kostar det?
HRT D-zonbiljett 2,80 € / riktning, turbåt Kalkstrand – Norrkullalandet gratis
Picknickkasse från På Krogen 25 € / person + pant 20 € / kasse
(panten betalas tillbaka då kassen och filten returneras)
Hur göra?
1)
Beställ föregående kväll picknickkassen från På Krogen. Kassar fås för 2 eller 4 personer. Du kan även beställa picknickkassen per e-post: kosti@soderkulla.fi.
2)
Stig ombord på bussen i Söderkulla centrum. En av sällskapet stiger av vid nästsista hållplatsen (Kassiviksvägens hållplats), som är alldeles intill Restaurang På Krogen. Resten av sällskapet kan fortsätta åka ända ner till ändhållplatsen (cirka 300 meter till).
3)
Den förhandsbeställda kassen är färdig och väntar, då bussen stannar cirka klockan 13:15 vid Kassiviksvägens hållplats. Då du betalt och fått kassen, gå ner den korta vägen till hamnen, där turbåten redan väntar. Turbåten avgår klockan 13:30 och blir inte och väntar på passagerare – ifall inte man vet att någon är alldeles precis på väg. Kaptenen gillar dock inte förseningar, han har ju givetvis sin egen tidtabell att följa.
4)
Njut av en härlig eftermiddag tillsammans med grillade picknickdelikatesser på någon av Norrkullalandets flera allmänna grillplatser.
5)
Återvänd med turbåten som avgår klockan 18:00 från Norrkullalandet till Kalkstrand klockan 18:15, varifrån bussen tar dig tillbaka till Söderkulla, dit bussen anländer klockan 18:37.
(Kom ihåg att returnera kylkassen och filten för att få tillbaka panten på 20 €.)
Visste du?
Till Söderkulla kommer man enkelt bland annat från Kampen och Östra centrum i Helsingfors, från Borgå och Vanda och via Nickby bland annat från Tusby och Järvenpää.
Om du önskar mera flexibilitet i tidtabellen och eventuellt tid att avnjuta en förfriskande dryck på Krogens terrass, kostar en taxiresa från Söderkulla endast ungefär 20-25 euro (med andra ord cirka 5-6 euro per person om ni är fyra i sällskapet). Taxin kan du beställa hos Lähitaksi eller med att ladda Taksini applikationen. Med applikationer kan du även få ett fixat pris och med tillsatt betalkort även betala resan i förväg, vilket ofta är det klart fördelaktigaste alternativet. Senast jag själv testade detta, kostade taxiresan bara lite över 16 euro!
På Norrkullalandet finns Café Seasong, om förfriskningarna råkar ta slut eller ni blir sugna på kaffe eller exempelvis glass.
Länkar
Helsingforsregionens Trafik (HRT) – Ruttplanerare och tidtabeller
Pörtö Line – Tidtabeller för Sibbo ruttområde
Senast uppdaterad 10.05.2022